Top 11 cele mai bune purificatoare de aer

Purificatorul de aer nu este doar un moft, ci o necesitate, în special pentru cei care suferă din cauza afecțiunilor respiratorii.

Device-ul igienizează aerul din interiorul casei și îl curăță de poluanți, alergeni sau bacterii. Acesta este exact opusul difuzoarelor și umidificatoarelor cu ulei esențial, care adaugă particule în aer. Aparatul filtrează aerul interior și îl purifică, eliminând praful, polenul, sporii de mucegai, particulele fine PM2.5 și PM10, poluanții de tip VOC, bacteriile, dar și mirosurile neplăcute.

Această purificare a aerului se face în mai multe etape.

  • În primul rând, purificatorul aspiră aerul din cameră pentru a reține particulele poluante.
  • Ulterior, aerul este trecut prin diferite filtre care rețin diferitele tipuri de poluanți prezenți în cameră, iar aerul curat este împins înapoi în încăpere.

Prin urmare, un purificator de aer  are capacitatea de a îmbunătății calitatea vieții tuturor celor care suferă de alergii, astm și nu numai.

Un purificator de aer poate fi utilizat în mod preventiv și/sau curativ acasă, în birouri, magazine, școli și grădinițe, saloane de înfrumusețare sau restaurante.

Însă, cum alegi cel mai bun purificator de aer pentru tine, dat fiind faptul că pe piață există o multitudine de modele de aparate care curățăt aerul?

Pentru a te ajuta, am creat o listă cu unele dintre cele mai bune purificatoare de aer și am pus accent pe caracteristicile care le fac să iasă în evidență și să fie apreciate.

În plus, ca să înțelegi exact care sunt detaliile de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un purificator, am realizat și un ghid cu cele mai populare întrebări și răspunsuri despre purificatoarele de aer, care sigur îți va fi de folos.

Purificator de aer Philips AC3055/50 echipat cu tehnologie AeraSense și senzor PM2,5

În categoria celor mai bune purificatoare de pe piață este inclus și Philips AC3055/50, care are un debit de aer de 520 m3/oră. Device-ul este recomandat spațiilor de până la 48 m2 , fiind potrivit în special persoanelor care suferă de alergii sau din cauza altor probleme respiratorii.

Curățarea aerului se realizează treptat, în 3 pași, iar senzorul său de particule PM2.5 scanează aerul de 1.000 de ori pe secundă și îl curăță automat.

Filtrul NanoProtect HEPA filtrează impuritățile microscopice cu dimensiuni de până la 0,003 microni

Filtrul NanoProtect HEPA filtrează impuritățile microscopice cu dimensiuni de până la 0,003 microni, un avantaj față de majoritatea purificatoarelor de aer care sunt echipate cu filtre care elimină particulele mai mari de 0,3 microni.

În general, filtrul său trebuie înlocuit la 6-12 luni. Însă, nu trebuie să îți faci probleme că nu îl vei înlocui la timp, deoarece device-ul are o funcție inteligentă care te anunță când trebuie înlocuit filtrul. Purificatorul de aer se oprește din funcţionare şi se blochează automat pentru a proteja calitatea aerului din cameră.

Senzor PM2.5 și AeraSense

Pe lângă senzorul PM 2.5, Philips AC3055/50 beneficiază și de un senzor AeraSense care detectează nivelul de alergeni din interior, de un senzor de gaze și unul de lumină.

Este prevăzut cu 3 moduri de operare:

  • Automat
  • Turbo
  • Nocturn

În modul nocturn, purificatorul de aer funcţionează la turaţie scăzută, iar ecranul dispozitivului este stins.

Nivelul zgomotului produs de Philips AC3055/50 este între 34 dB și 66 dB, în funcție de turația motorului. În modul de Noapte, de exemplu, nivelul de zgomot este la minimum.

Philips AC3055/50 are un consum de energie de aproximativ 58 W/oră, iar în modul stand-by dispozitivul consumă 2 W/oră.

Aplicația Air Matters îți oferă acces la:

  • monitorizarea calității aerului;
  • schimbarea modurilor de operare;
  • verificarea nivelului de uzură al filtrului.

Philips AC3055/50 poate fi conectat și cu aplicațiile Alexa sau Google Home.

Purificator de aer Electrolux PA91-604GY, cu funcție de ionizare, filtru Hepa și 5 senzori

Datorită capacității sale de filtrare a aerului, Electrolux PA91-604GY este unul dintre cele mai bune purificatoare de aer de pe piață.

Dispozitivul este suficient de puternic:

  • acoperă suprafețe de până la 52 m2;
  • poate filtra într-o oră până la 620 m3;

Pentru încăperi mai mici este recomandat purificatorul de aer Electrolux PA91-404GY – conceput pentru camere de până la 37 m2.

Sistemul AirSurround purifică aerul mai rapid, iar sistemul PureSense evaluează în mod constant calitatea aerului

Electrolux PA91-604GY este dotat cu sistemul AirSurround, care purifică aerul mai rapid și îl distribuie uniform în fiecare colt al camerei.

Mai mult decât atât, sistemul inteligent PureSense evaluează în mod constant calitatea aerului din interior, dar și din exterior, pentru a regla nivelul de purificare necesar, pentru ca aerul din încăpere să fie tot timpul curat.

Purificatorul măsoară 315x315x725 mm și are o greutate de 8,9 kg, însă mânerele sale din piele îți permit să poți muta dispozitivul în orice încăpere, cu ușurință. Datorită designului său modern, acesta se integrează perfect în orice decor.

Senzori PM 1.0, PM 2.5 și PM10, COV

Electrolux PA91-604GY  este echipat cu senzori care măsoară particulele de poluare PM 1.0, PM 2.5 și PM10, COV și dioxidul de carbon, precum și umiditatea, temperatura aerului. Senzorul de lumină îi permite dispozitivului să treacă automat în modul nocturn. 

Indicatorul luminos de pe display-ul dispozitivului îți arată nivelul de poluare din cameră. Acesta care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului.

Culoarea luminiiPM 2.5 (μg/m3)Calitatea aerului
Verde0-12Foarte bună
Galben13-35Bună
Portocaliu36-55Scăzută
Roșu56-150Foarte scăzută
Violet151-250Proastă
Maro>250Foarte proastă

Electrolux PA91-404GY beneficiază de 9 viteze ale ventilatorului și de modurile de filtrare: Manual și Smart.

  • Modul manual permite schimbarea vitezei ventilatorului prin atingerea glisorului tactil de pe display sau din aplicația mobilă;

Electrolux PA91-604GY, unul dintre cele mai silențioase purificatoare de aer

  • În modul de filtrare SMART, dispozitivul alege automat viteza ventilatorului, în funcție de nivelul calității aerului din încăpere.

Electrolux PA91-604GY este potrivit în special celor sensibili la zgomot, deoarece este silențios, iar nivelul său de zgomot poate varia de la 17 la 49 dB, în funcție de treapta de viteză a ventilatorului.

În plus, acesta are o aplicație (Pure A9) care îți permite să monitorizeze calitatea aerului, umiditatea și temperatura din casa ta în orice moment, chiar și de la distanță. Mai mult decât atât, prin intermediul Timer-ului său poți alege intervalul orar în care să funcționeze dispozitivul.

Funcția Child Lock îi împiedică pe micuți să schimbe setările dispozitivului, făcând acest purificator de aer excelent și pentru grădinițe.

Electrolux PA91-604GY beneficiază de 5 straturi de purificare

Cele 5 straturi de purificare a aerului includ pre-filtrul, stratul antibacterian, filtru True HEPA, filtru ionizator și filtrul din cărbune activ.

  • Pre-filtrul elimină particulele mari de poluare;
  • Stratul antibacterian elimină 99% din bacteriile des întâlnite în locuințe și previne contaminarea secundară;
  • Filtrul de carbon activ asigură o absorbtie excepțională a mirosurilor urate și a gazelor;
  • Filtrul Hepa elimină 99,5% din particulele cu dimensiuni de peste 0,3 microni;
  • Ionizatorul lucrează în tandem cu filtrul de particule fine, pentru a elimina mai eficient poluanții din aer.

În medie, în funcție de calitatea aerului, de viteza motorului, dar și de cât de des a fost utilizat aparatul, filtrul purificatorului se schimbă la 6-12 luni. Aplicația îți va trimite notificări atunci când este timpul să înlocuiești filtrul.

Purificator de aer Dyson Pure Cool Link TP02 asigură filtrarea aerului și îl ventilează

Realizat pentru camere de până la 45 m2, purificatorul de aer Dyson Pure Cool Link TP02 umple încăperea cu un flux continuu de aer purificat, eliberând aproximativ 290 de litri de aer într-o secundă. Astfel, acesta are o capacitate de filtrare net superioară față de alte purificatoare de aer ale competitorilor.

În plus, device-ul face față cu brio particulelor poluante, părului de la animalele de companie și elimină cu succes mirosurile neplăcute, grație sistemului său de filtrare.

  • Pre-filtrul: elimină particulele mari din aer;
  • Filtrul HEPA GLASS 360 captează 99.95% din particulele microscopice transmise în aer, mici de 0.1 microni, cum ar fi bacteriile și virusurile;
  • Filtrul de carbon activ elimină mirosurile neplăcute din casă.

Ceea ce îl face special este capacitatea sa de a ventila aerul, nu doar de a îl purifica.

Mai mult decât atât, purificatorul de aer are un design minimalist și modern și poate fi amplasat în orice încăpere, mai ales pentru faptul că nu ocupă mult spațiu.

Dyson Pure Cool Link TP02 este prevăzut cu un senzor pentru umiditate, temperatură, lumină

Dyson Pure Cool Link TP02 este echipat cu:

  • un senzor pentru măsurarea umidității și temperaturii;
  • un senzor de lumină care îi permite dispozitivului să treacă singur în modul nocturn.

Senzorul său care măsoară nivelul particulelor poluante din atmosferă îți arată, în timp real, cât de murdar este aerul pe care îl respiri.

În modul automat, Dyson Smart Pure Cool Link TP02 îți reglează viteza ventilatorului (1 fiind cea mai mică viteză, 10 cea mai mare) în funcție de calitatea aerului din cameră.

În timpul nopții, modul Sleep (sau modul de noapte) îți va permite să te bucuri de odihnă, fără ca lumina acestuia sau zgomotul produs de device să te deranjeze.

Purificatorul beneficiază de o telecomandă, dar și de aplicația Dyson Pure Cool Link TP02

Funcțiile purificatorului de aer Dyson Pure Cool Link TP02 pot fi controlate ușor, prin intermediul unei telecomenzi sau cu ajutorul unei aplicații.

Dyson TP02 consumă 56 de wați/oră, ceea ce înseamnă un consum scăzut pentru un purificator de aer cu o putere de ventilator atât de mare.

Purificator de aer Samsung AX60R5080WD/EU, cu o acoperire de 60 m2

Un alt purificator eficient pentru cei care suferă de alergii, dar și pentru cei care vor să se bucure de un aer curat acasă este device-ul Samsung AX60R5080WD/EU.

Samsung AX60R5080WD/EU – ideal pentru camere de mari dimensiuni

Conceput pentru camere de până la 60 m2, purificatorul Samsung AX60R5080WD/EU are capacitatea de a purifica o zonă mare mult mai rapid, datorită faptului că beneficiază de un flux de aer în 3 direcții.

Device-ul are un CADR (flux de aer) de 467 m3/oră și, mai mult decât atât, beneficiază și de un senzor pentru detectarea particulelor PM 1.0, PM 2.5 și PM10, TVOC precum și pentru detectarea luminii.

Senzorul laser monitorizează calitatea aerului în timp real și detectează particulele de praf mai mici de 1,0 μm și contaminanții gazoși.

Design-ul său ergonomic garantează că se potrivește aproape în orice încăpere, iar roțile sale ascunse te ajută să muți purificatorul cu ușurință dintr-o cameră în alta.

Funcția Child Look îți permite să blochezi ecranul OLED

Display cu butoane touch al purificatorului de aer Samsung AX60R5080WD îți permite să:

  • pornești/oprești device-ul;
  • modifici viteza ventilatorului;
  • activezi modul Sleep și timer-ul;
  • activezi funcția Child Look.

Tot pe acest display există și un indicator care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului. În felul acesta o să știi mereu care este calitatea aerului din încăpere.

Cele trei trepte de viteză și cele două moduri de purificare ale sale fac din Samsung AX60R5080WD/EU un purificator de aer eficient.

  • În modul Auto aparatul alege automat viteza ventilatorului, în funcție de cât de poluat aerul din încăpere;
  • În modul Sleep fluxul de aer nu este zgomotos, iar ecranul device-ului nu este luminat, ca să ai parte de un somn liniștitor.

Aplicația SmartThings te ajută să controlezi funcțiile purificatorului de la distanță

Poți controla funcțiile purificatorului chiar și atunci când nu ești acasă, cu ajutorul aplicației SmartThings, disponibilă pentru Android și iOS.

Sistemul device-ului de filtrare, în mai mule straturi, curăță aerul de praf, polen, spongi de mucegai, păr de la animalele de companie și de mirosurile urâte.

Filtrul HEPA captează 99,7% din particulele cu dimensiuni de peste 0,3 microni

  • Pre-filtrul este cel care elimină particulele mari;
  • Filtrul HEPA captează 99,7% din particulele cu dimensiuni de peste 0,3 microni;
  • Filtrul din carbon activ asigură o absorbtie excepțională a mirosurilor și gazelor.

În medie de cât de des a fost utilizat purificatorul, filtrul se înlocuiește odată la 12 luni. Însă, nu trebuie să îți faci griji că vei uita să-l schimbi, deoarece pe display-ul device-ului există un indicator care te va anunța că purificatorul nu mai funcționează la capacitatea sa maximă.

Purificator de aer Electrolux PA91-404GY, cu strat anti-bacterian IONPURE

Purificatorul de aer Electrolux PA91-404GY se poate lăuda cu un sistem de filtrare a aerului în 5 pași și senzori pentru măsurarea nivelului de poluare, umidității și temperaturii.

Conceput pentru camere de până la 37 m2  și o greutate de 7,9 kg, Electrolux PA91-404GY este varianta mai mică a purificatorului Electrolux PA91-604GY – destinate încăperilor de până la 52 m2.

Designul său este unul modern și se potrivește cu ușurință în orice încăpere.

Electrolux PA91-404GY poate filtra într-o oră până la 442 m3, reușind astfel să acopere eficient toate părțile camerei și să mențină aerul curat.

Electrolux PA91-604GY beneficiază de sistemul inteligent PureSense care evaluează în mod constant calitatea aerului

La fel ca dispozitivul Electrolux PA91-604GY și acest model beneficiază de sistemul inteligent PureSense care evaluează în mod constant calitatea aerului din interior, dar și din exterior, pentru a regla nivelul de purificare necesar.

Tehnologia AirSurround asigură o purificare mai rapidă a aerului, iar datorită acestui sistem Electrolux PA91-404GY atinge o viteză de emisie a aerului curat de până la 3 ori mai mare decât modelele anterioare.

Purificatorul este echipat cu senzori care măsoară particulele PM 1.0, PM 2.5, PM10 și COV, umiditatea și temperatura

Dispozitivul este echipat cu senzori care măsoară:

  • particulele de poluare PM 1.0;
  • particulele de poluare PM 2.5;
  • particulele de poluare PM10;
  • COV;
  • dioxidul de carbon;
  • umiditatea;
  • temperatura aerului.

Senzorul de lumină îi permite dispozitivului să treacă automat în modul nocturn. 

Indicatorul luminous de pe display-ul dispozitivului îți arată nivelul de poluare din cameră. Acesta care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului.

Culoarea luminiiPM 2.5 (μg/m3)Calitatea aerului
Verde0-12Foarte bună
Galben13-35Bună
Portocaliu36-55Scăzută
Roșu56-150Foarte scăzută
Violet151-250Proastă
Maro>250Foarte proastă

Electrolux PA91-404GY are 9 viteze ale ventilatorului două moduri de filtrare: Manual și Smart.

De asemenea, pe lângă faptul că este eficient, acesta este și silențios, iar nivelul de zgomot pe care îl produce este cuprins între 17 și 46 de decibeli, în funcție de viteza ventilatorului.

Controlezi funcțiile purificatorului de aer chiar și când nu ești acasă, datorită aplicației Pure A9

Aplicația sa Pure A9 îți permite să controlezi purificatorul de aer de la distanță, iar prin intermediul Timer-ului său poți alege intervalul orar în care dispozitivul să funcționeze.

Purificatorul de aer Electrolux PA91-404GY  are încorporată și funcția Child Lock care îi împiedică pe copii să schimbe setările dispozitivului.

Beneficiază de un filtru 360 în 5 straturi

Filtrul său 360 în 5 straturi elimină particulele de praf din aer, sporii de mucegai, polenul, părul de la animale și bacteriile.

  • Pre-filtrul elimină particulele mari de poluare, stratul antibacterian elimină 99% din bacteriile des întâlnite în locuințe și previne contaminarea secundară;
  • Filtrul de carbon activ asigură o absorbtie excepțională a mirosurilor urate și a gazelor, iar filtrul Hepa elimină 99,5% din particulele cu dimensiuni de peste 0,3 microni;
  • Ionizatorul lucrează în tandem cu filtrul de particule fine, pentru a elimina mai eficient poluanții din aer.

În medie, un filtru nou poate filtra aproximativ 9.000 de ore. Aplicația îți va trimite notificări atunci când este timpul să înlocuiești filtrul.

Purificator de aer Smart Levoit Core 400S curăță aerul din cameră de 5 ori într-o oră

Un alt purificator de aer eficient este Smart Levoit Core 400S. Proiectat pentru încăperi de până la 37 m², device-ul are capacitatea de a curăța aerul din cameră de 5 ori într-o oră. Levoit Core 400S folosește așa-numita tehnologie VortexAir 3.0 și asigură un flux de aer de 442 m³/oră.

Nu este un dispozitiv voluminous și nu ocupă mult spațiu, iar design-ul său modern se potrivește în orice încăpere. Display-ul său îți permite accesul la funcțiile purificatorului, de la schimbarea vitezei de ventilare, conectarea la Wi-Fi, pornirea sau oprirea dispozitivul sau activarea modului Child Lock.

Levoit Core 400S are în total 5 viteze ale ventilatorului și două moduri automate de funcționare: Modul Automat silențios și Modul Automat eficient. Modul automat silențios nu folosește viteza turbo, spre deosebire de modul automat eficient și astfel este perfect mai ales pentru noapte.

SenzorulAirsight Plus măsoară nivelul particulelor PM2.5 din aer

Senzorul său care măsoară calitatea aerului, pe care Levoit îl numește Airsight Plus, folosește un laser pentru a detecta numărul de particule PM2.5 din aer.

În ceea ce privește nivelul de zgomot pe care îl produce, device-ul se încadrează în categoria purificatoarelor de aer silențioase, grație tehnologiei QuietKEAP.

Tampoanele din cauciuc absorb sunetele produse de vibrațiile ventilatorului, oferindu-ți un nivel de zgomot de până la 24 dB la cea mai mică viteză a ventilatorului și 52 decibeli la ce amai mare viteză a ventilatorului.

Smart Levoit Core 400S are un sistem de filtrare în trei etape

  • Pre-filtrul: captează particule mari, precum fibrele, scamele, blana de la animalele de companie;
  • Filtru True HEPA, îmbunătățit cu tehnologia HEPASmart, reduce 99,97% din alergeni, viruși, polen și bacterii de până la 0,3 microni;
  • Filtru de carbon activ captează și neutralizează fumul de țigară și mirosurile din bucătărie sau de la animalele de companie sau chiar cele din exterior.

Datorită aplicației VeSync, disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store, poți accesa funcțiile purificatorului chiar și atunci când nu ești acasă. Mai mult decât atât, purificatorul poate fi controlat și prin intermediul aplicației Alexa sau Google Home.

Dacă vrei să reduci consumul de energie electrică și să beneficiezi în același timp de un aer curat în locuință, Smart Levoit Core 400S este tot ce ai nevoie. Acesta are puterea nominală de 38 de wați, la viteza maximă a purificatorului.

Purificator de aer AlecoAir P40 SMART cu lampă UV-C, filtru HEPA și funcție de ionizare

Purificatorul de aer AlecoAir P40 SMART este conceput pentru a curăța aerul mai eficient decât modelele anterioare. Potrivit pentru încăperi de până la 40 m2, dispozitivul este prevăzut cu 4 trepte de viteză și furnizează un flux generos de aer 350 m³/oră.

AlecoAir P40 SMART poate fi controlat cu aplicațiile AlecoAir P40 SMART, Google Assistant, Alexa sau Siri

Aparatul este echipat cu un senzor PM2.5 care măsoară constant calitatea aerului din încăpere. Nivelul de poluare din aer poate fi verificat atât pe display-ul purificatorului, cât și din aplicația AlecoAir P40 SMART, care este disponibilă atât în App Store, cât și în Google Play. În plus, purificatorul poate fi coordonat cu ajutorul comenzilor vocale prin intermediul asistenților Google Home, Alexa sau Siri.

  • Senzorul PM2.5 se oprește automat în momentul în care senzorul detectează că aerul din încăpere este curat;
  • AlecoAir P40 SMART beneficiază și de funcția Sleep, care permite stingerea luminii display-ului pe timpul nopții;
  • Datorită funcției Timer, dispozitivul  poate fi programat să funcționeze 2 ore, 6 ore, 8 ore, iar acesta se oprește automat în momentul în care timpul selectat s-a scurs.

5 sisteme de filtrare, pentru o purificare eficientă

Purificatorul este prevăzut cu 5 sisteme de filtrare pentru îmbunătățirea calității aerului din interior: pre-filtru, filtru True Hepa, filtru Carbon active, lampă UV-C.

  • Pre-filtrul reține particulele mari de praf sau părul de animale, iar filtrul TRUE HEPA reține microparticulele (de peste 0.3 microni) de acarieni, polen, spori de mucegai, praf, bacterii și virusuri, într-o proporție de peste 99,97%;
  • Filtrul de carbon activ elimină mirosul neplăcut, precum cel de țigară. Carbonul activ acționează ca un burete pentru a absorbi substanțele chimice, mirosurile și alți compuși organici volatili sau COV; 
  • Lumina UV-C are rolul de a steriliza aerul filtrat și filtrele din interiorul aparatului, distrugând bacteriile, spongii de mucegai sau virusurile în proporție de 99,99%;
  • Funcția de ionizare – aparatul emite ioni negativi care aderă la praful și particulele poluante aflate în aer, iar acestea devin mai grele și sunt aspirate mai ușor de aparat.

Dispozitivul AlecoAir P40 SMART are o putere de 62W. Consumul de energie la modul de funcționare în Stand-by este de 1,1 W.

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Pro, cu o rată de purificare a aerului de 500 m3/oră

Dacă ești în căutarea unui purificator de aer pentru camere de mari dimensiuni, Xiaomi Mi Air Pro este exact ceea ce ai nevoie.

  • este conceput pentru încăperi de până la 60 m2;
  • are o rată de purificare a aerului de 500 m3/oră;
  • curăță rapid aerul, la fiecare 7,5 minute;
  • datorită sistemului său de presurizare a aerului, purificatorul poate împrospăta aerul din cameră de 8 ori pe oră.

Cu un desin minimalist, Xiaomi Mi Air Pro se potrivește oricărui decor. Are o înălțime de 735 mm și cântărește 9,7 kg, însă nu ocupă mult spațiu, așa că îl poți amplasa atât în living, cât și în dormitor sau chiar și în camera copilului.

Datorită senzorului PM2.5 poți afla în timp real nivelul poluării din încăpere

Mai mult decât atât, acesta beneficiază de un senzor laser pentru particule PM2.5, cât și pentru monitorizarea temperaturii ambiante și umidității.

În timp real, un indicator de pe display-ul său luminos îți va arăta care este nivelul poluării din încăpere. Indicatorul își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului.

Purificatorul Xiaomi Mi Air Purifier Pro nu dispune de o telecomandă, însă funcțiile sale pot fi controlate prin intermediul display-ului său (ecran OLED) sau prin intermediul aplicației Mi Home, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.

Device-ul poate fi controlat și prin intermediul aplicațiilor Alexa și Google Home.

Purificatorul Xiaomi Mi Pro are trei moduri de curățare a aerului

  • Modul Automat (dispozitivul reglează automat viteza ventilatorului în funcție de nivelul poluării);
  • Modul Nocturn – ventilatorul funcționează la o viteză mică;
  • Modul Home – ventilatorul funcționează la cea mai mare viteză.

Xiaomi Mi Pro curăță părul, polenul, spongii de mucegai, praful și alergenii periculoși, grație sistemului său de filtrare în 3 etape

  • Pre-filtrul elimină particulele mari (scamele, părul de la animalele de companie);
  • Filtrul, realizat din TORAY (un filtru ultra dens care poate capta particulele mici,de 0,3 microni, cum ar fi PM2.5);
  • Filtrul din carbon activ are rolul de a elimina mirosurile neplăcute, precum fumul de țigară.

Nivelul zgomotului pe care îl produce:

Modurile de ventilare Nivelul zgomotului (dB)
Modul de noapte<34
Modul automat34 – 48
Modul homepoate ajunge la 63,5 dB

Purificatorul Mi Pro are o putere de 66 W. Astfel, în modul automat, acesta consumă aproximativ 4-5 W pe oră. Când viteza ventilatorului este la ultima treaptă, device-ul consumă aproximativ 15 W.

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H, cu un sistem de filtrare în 3 etape

Purificatorul de aer Xiaomi Mi 3H este proiectat pentru camerele de până la 45 m2. El poate fi mutat cu ușurință dintr-un colț în altul al casei, dat fiind faptul că are 4,8 kg, iar dimensiunile sale sunt de 24 x 24 x 52 cm.

Xiaomi Mi 3H este echipat cu senzori PM2.5 , de temperatură și umiditate

Xiaomi Mi 3H furnizează un flux generos de aer de până la 380 m3/oră. Un punct în plus al acestui dispozitiv sunt senzorii săi care măsoară nivelul particulelor PM2.5 și cantitatea prafului din aer, în timp real, monitorizează temperatura ambiantă și umiditatea.

Datele de la senzorii purificatorului sunt afișate pe ecranul OLED al purificatorului, acesta fiind esențial și pentru a schimba modul de filtrare sau pentru a opri și a porni dispozitivul. Pe lângă controlul manual prin intermediul panoului OLED , purificatorul poate fi conectat și la aplicația Mi Home sau la Google Home și Alexa.

Purificatorul are șase moduri de purificare, inclusiv modul de noapte – care generează un nivel de zgomot de 33 dB/min.

Funcția Child Lock care îi împiedică pe copii să schimbe setările dispozitivului

Xianomi Mi 3H beneficiază de:

  • funcția Child Lock care îi împiedică pe copii să schimbe setările aparatului;
  • un timer care îți permite să setezi ora de pornire a dispozitivului, ora de oprire sau chiar perioada în care dorești ca acesta să funcționeze.

Dispozitivul are un proces avansat de filtrare în trei etape și elimină poluanții care îți pun sănătatea în pericol

  • Pre-filtrul elimină particulele mari, precum părul de la animale;
  • Filtrul HEPA înlătură 99,97% din particulele de dimensiuni la nivelul micronilor (filtru antibacterian);
  • Filtrul de carbon elimină mirosul neplăcut din camera și absoarbe formaldehida.

Purificatorul de aer Xianomi Mi 3H are o putere de 38 W, iar dacă funcționează 24 de ore pe zi, consumă până la 1 kW/h de energie.

Purificator de aer LEVOIT Core 300, cu 3 trepte de viteză

 Cu o capacitate de a filtra 187 m3 într-o oră, purificatorul de aer Levoit Core 300 este exact ceea ce ai nevoie pentru încăperi de până la la 20 m2.

Într-o astfel de cameră, purificatorul de aer poate filtra tot aerul de cinci ori într-o oră. Însă, conform producătorului, device-ul este capabil să acopere și o încăpere de până la 40 m2.

Brandul LEVOIT a câștigat premiul iF Design cu modelul Levoit Core 300

Core 300 cântărește 3,4 kg, astfel că este ușor de mutat dintr-o cameră de alta. În plus, datorită dimensiunilor reduse (220x220x360 mm), el poate fi așezat pe masă, noptieră, birou sau în orice alt loc. Design-ul său este simplu, însă modern. Brandul LEVOIT câștigând premiul iF Design cu acest model.

Purificatorul poate fi programat să funcționeze 2, 4, 6 sau 8 ore

Toate funcțiile purificatorului pot fi controlate prin intermediul display-ului tactil, care este foarte ușor de utilizat.

Display-ul tactil îți oferă acces la:

  • Pornirea/oprirea purificatorului;
  • Schimbarea vitezei devide-ului;
  • Modul Sleep;
  • Verificarea stării filtrului;
  • Timer (poți programa purificatorul de aer să funcționeze un anumit număr de ore – 2, 4, 6 sau 8 ore);
  • Funcția Child Look (blochează ecranul tactil).

La cea mai mică viteză a ventilatorului, nivelul de zgomot ajunge la 24 dB, iar la cea mai mare viteză la aproximativ 50 dB. Așadar, purificatorul poate funcționa chiar și în timp ce dormi, fără să te deranjeze, mai ales și pentru faptul că lumina display-ului său poate fi oprită.

Filtrul său 360 în 3 straturi este eficient și captează 99,97% din toți poluanții existenți în aer

  • Pre-filtrul din nylon: elimină particulele mari, precum părul de la animale, scamele și fibrele textile;
  • Filtrul True HEPA elimină eficient poluantii din aer, într-un timp mai scurt decat filtrele mici;
  • Filtrul carbon activ asigură o absorbtie excepțională a mirosurilor si gazelor întâlnite în mod obișnuit într-o încăpere.

Levoit Core 300 are un consum redus de energie, fiind certificat Energy Star. Puterea maximă care poate fi utilizată de Levoit Core 300 este de 45 W, iar în stand-by acesta consumă 0.8 W.

Purificator de aer Xiaomi Mi 3C poate produce 5330 litri de aer purificat pe minut

Purificatorul de aer Xiaomi Mi 3C este excelent pentru încăperi de până la 40 m2, are un design minimalist, este silențios și – cel mai important – curăță eficient aerul.

  • Are o rată de purificare a aerului (valoare CADR) de până la 320 m3/oră;
  • Este capabil să purifice tot aerul din încăpere, într-o oră, grație sistemului de circulație tridimensională 360°.

Device-ul cântărește 4,6 kg și are o interfață simplă: display-ul LED din partea frontală a dispozitivului îți permite să setezi modul de operare sau să verifici care este nivelul poluării din cameră. Senzorul PM2.5 îți indică în timp real care este nivelul particulelor poluante din aer.

Xiaomi Mi 3C dispune de trei moduri de operare

  • Automat – permite reglarea automată a vitezei de purificare a dispozitivului pe baza calității aerului;
  • Nocturn – motorul funcționează la viteza cea mai mică;
  • Manual – folosind aplicația, poți regla fără probleme turația motorului, în funcție de necesități. Există 15 nivele de funcționare.

Mai mult decât atât, nivel de zgomot al purificatorului este între 31 și 61 dB. Când este setat la modul Nocturn, nivelul de zgomot este de 31 dB, așadar purificatorul poate continua să purifice aerul și când dormi, fără să te deranjeze.

Purificatorul de aer Xiaomi Mi 3C poate fi conectat și la aplicația Mi Home sau la Google Home și Alexa, astfel că ai posibilitatea să controlezi funcțiile device-ului chiar și când nu ești acasă.

În plus, el beneficiază și de funcția Child Lock care îi împiedică pe copii să schimbe setările aparatului.

Funcția esențială este dată de modul de filtrare în 3 pași, prin intermediul pre-filtrului, filtrului HEPA și filtrului din carbon activ

  • Pre-filtrul elimină particulele mari, precum părul de la animale;
  • Filtrul HEPA înlătură 99,97% din particulele de dimensiuni la nivelul micronilor (filtru antibacterian);
  • Filtrul de carbon elimină mirosul neplăcut din camera și absoarbe formaldehida.

Dispozitivul are o putere de 29 W și consumă aproximativ 0,7 kWh în 24 de ore – cel mai mic consum de energie dintre toate purificatoarele Xiaomi.

Cele mai populare întrebări și răspunsuri despre purificatoarele de aer

1

Ce face un purificator de aer?

Purificatoarele de aer igienizează aerul, curățându-l de poluanți, alergeni, toxine, praf sau părul de la animalele de companie. Pe măsură ce aerul se deplasează prin filtrul purificatorului, poluanții și particulele sunt captate, iar aerul curat este împins înapoi în cameră.

Iată și alte motive care te vor convinge să îți iei un purificator de aer bun:

  • Purificatoarele de aer nu doar curăță aerul, ci ajută și la îndepărtarea mirosurilor din locuință, precum mirosul de mâncare din bucătărie;
  • Captează alergenii eliberați de animalele de companie;
  • Ajută la neutralizarea fumului de țigară sau fumului unei sobe degajat în încăpere;
  • Purificatoarele de aer captează praful.Acestea ajută la eliminarea prafului din cameră, înainte ca acesta să aibă șansa de a se depune;
  • Elimină până la 99% din bacteriile aeriene. Particulele mici din aer, cum ar fi polenul, sporii de mucegai și alte bacterii plutesc în aer, provocând diferite boli. Filtrând aerul din cameră în mod repetat prin filtrele interne, un purificator de aer ajută la eliminarea a până la 99% din acești poluanți aerieni;
  • Purificatoarele de aer combat alergenii sezonieri și opresc germenii să se răspândească în aer.
2

Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont pentru a alege cel mai bun purificator de aer pentru casa ta?

Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi un purificator de aer, sugestiile noastre cu privire la pașii pe care ar trebui să-i urmezi în acest proces sunt:

  • Ține cont de dimensiunea camerei în care va fi utilizat purificatorul de aer;

  • Alege un purificator de aer cu un CADR (rata de livrare a aerului curat) suficient de mare pentru cameră. CADR măsoară eficiența unui filtru de aer pe baza spațiului din cameră și a volumului de aer curat produs pe minut. Acest lucru arată cât de bine este îndepărtat praful, polenul și fumul, cei mai comuni poluanți ai aerului. Cu cât numărul CADR este mai mare, cu atât capacitatea generală a purificatorului de a curăța aerul interior este mai bună;

  • Alege tipul de filtrare de care ai nevoie, acordând o atenție deosebită contaminanților specifici: praful, polenul, mucegaiul, acarienii, părul de la animalele de companie;

  • Ia în considerare nivelul de zgomot pe care acesta îl produce. În funcție de locul în care utilizezi purificatorul de aer, este posibil să dorești un dispozitiv mai silențios;

  • Ia în considerare costul înlocuirii filtrelor și al întreținerii aparatului, dar și câtă energie electrică folosește;

  • Verifică dacă purificatorul de aer are sau nu aplicație smart sau telecomandă;

  •  Verifică dacă are senzori de monitorizare (dispozitivul pornește singur în momentul în care detectează un nivel ridicat de poluare în încăpere);

  • Dimensiunea și aspectul purificatorului de aer;

  • Alte caracteristici includ: roți (pentru a fi mutat cu ușurință), mânere pentru mobilitate ușoară, viteze multiple ale ventilatorului și senzori care anunță când trebuie schimbat filtrul.

Iată șapte semne care îți indică faptul că este timpul să investești într-un purificator de aer:

  1. Nu te poți opri din strănutat: Părul de la animalele de companie, polenul și praful sunt doar câțiva dintre poluanții care ar putea să plutească în aerul din casa ta. Cel mai bun purificator de aer conține de obicei filtre HEPA cu un rating CADR ridicat care te va scăpa de alergenii aerieni.
  2. În casa ta miroase a fum de țigară, a mâncare gătită mai tot timpul sau a vopsea și substanțe de curățare: Un purificator de aer cu un filtru din carbon activ poate elimina COV sau compușii organici volatili.
  3. Ai probleme din cauza acarienilor de praf: Ai observat un surplus de praf care se acumulează sub patul tău sau pe mobilier sau ferestre? Purificatoarele de aer te vor ajuta cu siguranță la reducerea cantității de praf din jur și a acarienilor de praf.
  4. Ai probleme cu somnul: Praful, polenul, sporii de mucegai sunt impurități care te împiedică să ai un somn odihnitor. Prin urmare, dacă respiri aer curat și somnul tău o să fie de o calitate mai bună.
  5. Sforăi: Alergenii precum polenul și praful pot contribui la sforăit. Asigură-te că schimbi regulat filtrele de aer ale purificatorului.
3

Care sunt tipurile de filtre ale unui purificator de aer?

Există multe tipuri de filtre de aer și dispozitive de purificare a aerului disponibile pentru uz casnic.

Filtrele HEPA (sau filtrele de aer cu particule de înaltă eficiență) pot elimina până la 99,97% din particulele de praf, polen, mucegai, bacterii și orice alte particule din aer cu dimensiune de 0,3 microni. De exemplu, cel mai mic lucru pe care ochiul uman îl poate vedea este de 25 de microni , iar un fir de păr are un diametru cuprins între 17 și 180 de microni.

Pe măsură ce particulele de aer trec prin aceste filtre HEPA, poluanții sunt prinși în fibre. Apoi, pe măsură ce particulele mai mari se lipesc de filtru, ele împiedică trecerea altor particule mai mici.

  • Filtre ultra-HEPA sau filtre ULPA: Pot elimina până la 99,99% din particule de 0,3 microni sau mai mici. Acestea pot capta particule mici, cum ar fi bacterii, mucegai, acarieni și polen.

  • Filtre electrostatice: Captează impuritățile din aer folosind o sarcină statică mică, care ajută particulele să se lipească de filtru.

  • Precipitator electrostatic: Utilizează plăci metalice sau fire pentru a atrage particule cu o sarcină opusă. Aceste filtre de aer pot fi spălate și refolosite.

  • Filtru de aer cu ionizare: Filtrele de acest fel se bazează pe o mică încărcare care emite o atracție magnetică spre particulele din aer. Acest tip de filtrare poate elibera gaze de ozon și poate provoca iritații persoanelor cu boli respiratorii. Filtrele de aer care utilizează ozon sunt, în general, destinate încăperilor nelocuite în momentul utilizării.

  • Filtre cu carbon: Au fost concepute pentru a elimina mirosurile sau fumul de țigară și alte substanțe chimice. Filtrele de carbon vin sub multe forme diferite, inclusiv spumă, pulbere, pânză și carbon solid.

4

Când se schimbă filtrul purificatorului de aer?

Purificatoarele de aer folosesc filtre special concepute pentru a curăța aerul dintr-o încăpere. Rolul filtrului este de a reține particulele de praf, de polen sau orice alte impurități, astfel că trebuie înlocuit frecvent.

Pe măsură ce filtrul de aer se umple de praf, capacitatea de filtrare a purificatorului de aer scade.

  • Majoritatea producătorilor recomandă schimbarea filtrului purificatorului de aer la fiecare 6-12 luni pentru performanțe optime;

Multe purificatoare de aer moderne au indicatoare de schimbare a filtrului. Pentru modelele mai vechi sau cele fără acești indicatori, este util să se respecte un program de întreținere și de înlocuire a filtrelor de aer.

Mai toate modelele de purificatoare de aer folosesc mai multe tipuri de filtre care funcționează împreună pentru a curăța aerul, nu numai de particule și poluanți, ci și de mirosuri. Astfel, acestea trebuie  schimbate în momente diferite.

Cele mai frecvente tipuri de filtre de aer din purificatoarele de aer sunt: filtre HEPA, filtre de carbon și pre-filtre cu plasă.

În general, este recomandat ca filtrele să fie schimbate sau curățate astfel:

  • Filtru HEPA: 8.760 ore utilizabile sau înlocuire la fiecare 12 luni;
  • Filtru cu carbon activ: 8.760 ore utilizabile sau înlocuire la fiecare 12 luni;
  • Pre-filtru din plasă: trebuie curățat la fiecare 2-4 săptămâni.
5

Cum se curăță purificatorul de aer și filtrul acestuia?

Cele mai bune purificatoare de aer păstrează aerul din casă curat, dar este important să te asiguri că purificatorul de aer în sine este și el curat.

Așadar, există trei lucruri cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită, atunci când vine vorba de curățarea purificatorului de aer:

  • Admisia de aer;
  • Supapa de ieșire a aerului;
  • Filtrul de aer.

În multe cazuri, praful se acumulează pe grătarul de admisie al purificatorului. Înainte de a începe, trebuie curățat exteriorul purificatorului pentru a îndepărta praful sau alte murdării care se găsesc de-a lungul căii care duce la filtru.

Dacă există praf vizibil care s-a acumulat pe prefiltru (grătarul de admisie) care nu se curăță prin ștergerea acestuia sau aspirarea sa, poți folosi o cârpă umedă pentru a îndepărta orice urmă de praf. Supapa de ieșire a aerului se curăță cu o perie moale.

Majoritatea purificatoarelor de aer folosesc filtre HEPA, dar sunt și purificatoare cu filtre cu carbon care se curăță în același mod. Unele purificatoare de aer au un indicator care arată când trebuie spălat sau înlocuit filtrul de aer. Cu toate acestea, în general, ar trebui să înlocuiești filtrul la 6-12 luni.

Unele filtre sunt concepute pentru a fi de unică folosință și trebuie înlocuite numai la intervalul recomandat de producătorul purificatorului. Cu toate acestea, multe purificatoare de aer folosesc filtre lavabile (care pot fi spălate).

  • Dacă filtrul este lavabil, acesta se scoate din purificatorul de aer și se curăță cu o perie moale, ușor pentru a nu îl deteriora, sau cu aspiratorul. Acest procedeu se realizează în exterior (în curte, pe balcon) și trebuie neapărat să porți o mască de protecție;
  • Ulterior, acesta se clătește sub un jet de apă rece, până când nu mai iese murdărie din el. Nu utiliza produse de curățare, doar apă;
  • După curățare, filtrul se lasă să se usuce bine. Nu trebuie pus la loc dacă încă este umed, deoarece favorizează apariția mucegaiului pe acesta.

De reținut: Filtrele care nu sunt lavabile (lucru specificat de producător) nu se spală.

Curățarea purificatoarelor de aer ionice

Purificatoarele de aer ionice sunt proiectate pentru a fi foarte ușor de curățat. Electricitatea statică pe care acestea o generează atrage si absoarbe aerul murdar contaminat . În consecință, purificatoarele de aer ionice au deschideri largi în filtrele lor, care le fac relativ simplu de curățat.

Cu toate acestea, ele trebuie curățate des, pentru a funcționa corect. De ce? Deoarece poluanții se acumulează pe plăcile metalice care sunt utilizate în filtrele ionice, iar acestea reduc treptat performanța în timp.

Filtrele din purificatoarele ionice sunt concepute pentru a fi îndepărtate prin simpla glisare a acestora. Ulterior, ele se pot spăla într-o chiuvetă sau cadă pentru îndepărtarea resturilor acumulate.

Odată ce filtrul este uscat, acesta poate fi montat în purificator pentru a relua curățarea aerului din casă la capacitate maximă.

6

Există purificatoare de aer cu filtre HEPA lavabile (care pot fi spălate)?

Dacă dorești să economisești bani și să fii responsabil cu mediul înconjurător, poți utiliza un filtru lavabil.

Un filtru lavabil HEPA trebuie spălat cu apă și apoi uscat bine înainte de a putea fi folosit din nou. Odată ce este uscat, acesta poate fi pur și simplu plasat înapoi în purificatorul de aer.

Multe purificatoare de aer HEPA și, în special, cele mai mari, au două filtre. Filtrul HEPA este utilizat ca filtru secundar și se concentrează în principal pe captarea particulelor mai mici. Celălalt filtru este uneori numit pre-filtru și este conceput pentru a capta particule mai mari de praf. Acest lucru are avantajul de a prelungi durata de viață a filtrului HEPA – va trebui să îl cureți mai rar, deoarece majoritatea particulelor de praf mai mari sunt captate de pre-filtru.

Citește cu atenție specificațiile, deoarece fiecare purificator de aer are propriul program de curățare și/sau înlocuire a filtrului.

7

Sunt eficiente purificatoarele de aer fără filtru (purificator de aer fără consumabile)?

Deși filtrele sunt importante, există purificatoare de aer noi și inovatoare care sunt proiectate să funcționeze fără filtre și să producă în continuare rezultate de calitate. Acestea compensează absența unui filtru prin alte mecanisme de curățare a aerului:

  • Purificatoare de aer cu ionizare: Folosește plăci încărcate electric, care eliberează ioni încărcați negativ care se leagă de contaminanți (care sunt încărcați pozitiv). Acest lucru îi face să fie mai grei și cad din aer, se depun pe suprafețele din casă, lăsând aerul mai curat și mai proaspăt.
  • Purificatoare de aer cu UV-C: Lumina ultravioletă este un agent de curățare foarte puternic care ucide microorganismele precum mucegaiul și bacteriile din aer. Un sistem termodinamic de răcire preia aerul și îl expune la un nivel ridicat de căldură, ceea ce distruge microorganismele.

Aparatul este ușor de utilizat și nu consumă multă energie electrică; cu toate acestea, el necesită curățare frecventă.

8

Este sigur să folosesc un purificator de aer cu funcție de ionizare?

Ionizatorul de aer sau purificatorul de aer cu ionizare funcționează prin polarizare.

aparatul emite ioni negativi care aderă la praful si particulele poluante aflate în aer, acestea devenind astfel mai grele, fiind ulterior captate de filtrul HEPA.

Mai exact, în momentul în care pornești purificatorul de aer electricitatea este transmisă unei structuri asemănătoare acului, care apoi generează electroni care sunt trimiși în aer.

Când acești electroni se întâlnesc cu moleculele de aer se produc ioni negativi (care sunt fie electrostatici, fie ionici).

Ionii produși se atașează apoi de impuritățile încărcate pozitiv care sunt apoi prinse în filtrul purificatorului de aer.

Dacă alegi un purificator de aer prin ionizare care emite ozon, asigură-te că ozonul nu depășește 0,05ppm sau 50ppb.

9

Ce este purificatorul de aer anti-bacterian?

Bacteriile sunt peste tot. Ele pot fi găsite înotând prin lichide, plutind prin aer sau prosperând pe suprafețe. Din fericire, purificatoarele pot elimina bacteriile și germenii din aer. Însă, nu toate purificatoarele de aer sunt folositoare. Unele se dovedesc mult mai eficiente în eliminarea bacteriilor decât altele, în timp ce alte purificatoare de aer ar putea chiar agrava problema.

  • Purificatoarele de aer UV-C sunt concepute pentru a steriliza agenții patogeni din aer. În funcție de spectrul luminii (UV-B sau UV-C) și de timpul de expunere, lumina ultravioletă poate iradia microorganismele într-un efort de a le deteriora la nivel genetic, ceea ce le „inactivează”. Nu înseamnă că le distruge, ci mai degrabă le face incapabile să crească sau să producă toxinele care cauzează boli.
  • Eficiente împotriva germenilor sunt și purificatoarele de aer cu filtru HEPA. Particulele mici de aerosoli de la tuse sau strănut pot rămâne în aer ore întregi. Un purificator de aer cu filtru HEPA poate ajuta la eliminarea acestora.

Filtrul HEPA captează germenii din aer, însă nu îi omoară. Aceștia rămân în viață pe suprafața filtrului câteva ore sau chiar zile. Cu toate acestea, virusul va muri probabil în cele din urmă acolo. Unele filtre HEPA sunt echipate cu tratamente antimicrobiene care poate ajută la prevenirea creșterii germenilor în mediul filtrant.

Ideale pentru germeni sunt purificatoarele de aer UV-C, care au și filtru HEPA.

10

Purificatorul de aer și dezumidificatorul sunt același lucru?

Purificatoarele și dezumidificatoarele de aer reduc la minimum alergenii din cameră.

Principala diferență dintre un purificator de aer și un dezumidificator este că purificatoarele de aer circulă aerul printr-un filtru în timp ce un dezumidificator aspiră umezeala.

  • Un purificator de aer curăță aerul camerei printr-o serie de filtre. Alergenii și contaminanții din aer, cum ar fi praful, sporii de mucegai, polenul și fumul, sunt prinși în filtru;
  • Un dezumidificator aspiră umezeala și reduce nivelul de umiditate din aer. În timp ce acest aparat nu curăță sau filtrează aerul, el ajută la eliminarea alergenilor, cum ar fi mucegaiul și acarienii de praf, care prosperă într-un mediu umed. Cu un nivel de umiditate mai mic de 50%, aceste surse de alergii și astm se usucă și dispar.
11

Am nevoie de un purificator de aer dacă am un aparat de aer condiționat?

Aparatul de aer condiționat nu înlocuiește purificatorul de aer, deoarece el nu filtrează aerul din încăpere, ci doar îl răcește sau îl încălzește.

Aparatele de aer condiționat nu sunt echipate cu filtre speciale pentru a curăța praful, polenul, fumul, gazele sau compușii organici volatili (COV) din aerul din interiorul locuinței.

12

Purificatorul de aer reduce poluarea din locuință?

Purificatoarele de aer curăță aerul și elimină particulele poluante, însă – pentru a face o treabă bună – ele trebuie să fie echipate atât cu un filtru HEPA, cât și cu un filtru cu carbon. De ce?

  • Ei bine, în primul rând, există „particule” de evacuare. Imaginează-ți ca sunt niște pete mici de funingine pe care nici nu le poți vedea. Nu îți face griji, totuși, multe dintre aceste particule pot fi prinse în interiorul filtrului HEPA care se găsește în cele mai comune purificatoare de aer.
  • Al doilea tip de poluanți (și cel mai dificil de filtrat) sunt gazele din trafic – precum dioxidul de azot. Deoarece acestea sunt gaze și NU particule, acestea nu pot fi prinse într-un filtru HEPA. Gazele sunt atât de mici încât trec prin orice filtru HEPA.

Pentru a elimina și gazele, trebuie să alegi un purificator de aer cu filtru HEPA, dar și cu carbon. Cărbunele activ este singurul tip de filtru care poate absorbi gazele dăunătoare. Atenție, totuși, nu TOATE filtrele de carbon sunt la fel. Multe purificatoare de aer au aceste filtre, însă carbonul este într-o cantitate aproape nesemnificativă și, prin urmare, nu sunt eficiente.

13

Purificatorul de aer este eficient în cazul alergiilor?

Purificatoarele de aer echipate cu filtre eficiente (precum filtrul HEPA și cel din cărbune activ) au capacitatea de a curăța aerul de polen, praf, părul de la animalele de companie, spori de mucegai, dar și de alți alergeni care declanșează și agravează alergiile.

Dacă vrei să achiziționezi un purificator de aer pentru a reduce simptomele alergice, este important să iei în considerare ce poluanți atmosferici dorești să filtrezi, dar și dimensiunea camerei în care îl vei folosi.

  • Purificatoarele de aer cu filtru HEPA, cele cu UV și cele cu ioni sunt foarte bune la îndepărtarea prafului, a părului, a polenului și a sporilor de mucegai sau părului animalelor de companie, dar nu sunt excelente la îndepărtarea mirosurilor.
  • Filtrele pe bază de carbon sunt bune la filtrarea unor particule și mirosuri, dar nu sunt la fel de eficiente în îndepărtarea prafului, a părului, a polenului și a sporilor de mucegai.
14

Purificatoarele de aer ameliorează simptomele alergiei provocate de acarieni?

Dacă suferi de alergii sau astm, acarienii pot agrava simptomele. Din fericire, un purificator de aer este excelent pentru îndepărtarea prafului, inclusiv pentru eradicarea alergenilor și te poate ajuta să respiri mai ușor.

15

Purificatorul de aer este benefic pentru cei care suferă de astm?

Dacă suferi de astm, un purificator de aer te poate ajuta să respiri mai bine, deoarece curăță aerul de alergeni, de particulele de praf, polen, spori de mucegai sau diferite mirosuri și îl igienizează. Același lucru este valabil și pentru cei care au rinită alergică sau bronșită cronică.

Dacă vrei să cumperi un purificator de aer care poate ameliora simptomele astmului, trebuie să iei în considerare:

  • debitul de aer al purificatorului;
  • filtrul său;
  • dimensiunea particulelor alergenilor;
  • locul unde o să fie amplasat în casă.

Doar purificatoarele de aer care elimină particulele mici vor ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. Mai exact, cele cu filtru HEPA. Unele dispozitive au două tipuri de filtre: unul pentru gaze (filtru cu carbon sau cărbune active) și unul pentru particule (filtru HEPA).

Unele purificatoare de aer produc un tip de gaz numit ozon. Evită aceste produse. Ozonul poate irita plămânii și poate agrava astmul. În plus, acest tip de purificator igienizează doar aerul și nu îndepărtează particulele din acesta.

În schimb, dacă aerul este mult prea uscat, ia în considerare folosirea unui umidificator. El poate fi util dacă ai dureri de gât, sângerări nazale, dureri de cap, tușești sau ai alte afecțiuni cauzate de aerul uscat.

Umidificatoarele joacă un rol important în casele noastre și menține un nivel de umiditate optim în încăpere. Dar pentru persoanele care suferă de astm, acestea reprezintă o potențială sursă de probleme.

Dacă nu sunt curățate în mod regulat și temeinic, umidificatoarele pot servi ca teren de reproducere pentru mucegai și pentru creșterea bacteriilor, care apoi se distribuie în toată casa și îți pot declanșa astmul.
16

Purificatorul de aer este eficient împotriva tusei?

Un purificator de aer poate atenua tusea, eliminând alergenii din aer prin sistemul său de filtrare. Un aer mai curat înseamnă că există mai puține infecții virale, bacterii și viruși în aer care pot agrava tusea.

Cu toate acestea, un generator de ozon care se comercializează uneori ca purificator ionic de aer îți poate agrava problemele respiratorii.

Inhalarea cu ozon poate agrava tusea, poate provoca iritații la nivelul gâtului, dificultăți de respirație și dureri în piept și poate afecta plămânii.

Când achiziționezi un purificator de aer, asigură-te că este un purificator de aer HEPA fără ozon, care folosește filtre mecanice pentru a curăța aerul.

17

Te poate ajuta un purificator de aer să dormi mai bine?

Purificatorul de aer curăță aerul de alergenii aerieni, cum ar fi praful, acarienii, părul animalelor de companie, sporii de mucegai și o mulțime de bacterii care cauzează congestia nazală – din cauza căreia te trezești noaptea.

Mai mult decât atât, multe purificatoare de aer sunt o sursă de zgomot alb, sunetul care poate fi folosit pentru a acoperi sunetele de fundal și favorizează somnul. Acest zgomot alb este produs de ventilatorul purificatorului, care poate bloca zgomotul exterior. Drept urmare, te va ajuta să dormi mai repede.

  • Un motiv în plus pentru a cumpăra un purificator de aer pentru îmbunătățirea somnului este aerul proaspăt. Cel mai bine dormim într-un mediu confortabil, unde aerul curat joacă un rol important.

  • Dacă ai probleme cu sinusurile și ți se mai înfundă nasul din când în când, purificatorul de aer este o soluție și pentru congestia nazală. Micro-poluanții din aer îți pot irita nasul și îți pot declanșa sinusurile. Acest lucru poate duce la congestii nazale frustrante și nopți nedormite.

  • Aerul trecut prin filtrele purificatorului este curățat de particulele dăunătoare care ar putea declanșa probleme ale sinusurilor.
18

Purificatorul de aer elimină părul de la animalele de companie?

Un purificator de aer echipat cu filtru HEPA poate ajuta la reducerea particulelor de praf din aer, dar și părului animalelor de companie și acarienilor de praf din casa ta.

Un filtru HEPA ajută la captarea firelor de blană, însă trebuie înlocuit regulat, pentru a nu elibera particulele înapoi în aer.

19

Purificatorul de aer elimină praful?

Indiferent de locul unde locuiești sau de cât de multă curățenie faci, nu scapi de praf. Însă, Un mod deosebit de eficient pentru reducerea prafului menajer este utilizarea unui purificator de aer.  

Cele mai bune purificatoare de aer de pe piață, proiectate special pentru îndepărtarea prafului, utilizează filtre HEPA (High-Efficiency Particulate Air). Acestea pot elimina până la 99,97% din particulele din aer.

Aerul trece cu ușurință prin filtru, dar particulele rămân prinse în fibre. Aceste particule care devin prinse sunt particulele care s-ar fi transformat în praf și s-ar fi depus pe suprafețele casei sau ar fi cauzat alergii.

20

Purificatoarele de aer reduc praful de pe mobilier?

Un purificator de aer cu filtru HEPA poate îndepărta 99,97% din particulele de praf, polen, mucegai, bacterii și orice alte particule din aer.

Utilizat regulat, acesta poate oferi o reducere semnificativă a prafului menajer. Acest lucru înseamnă mai puțin praf care plutește în jur sau se depune pe mobilier și un aer mai bun și mai curat în toată casa ta.

21

Purificatorul de aer elimină mirosurile neplăcute și fumul de țigară?

Purificatoarele de aer sunt cea mai sigură metodă pentru a elimina mirosurile neplăcute din locuință. Fie că ne referim la fumul de țigară, la mirosul de mâncare, la cel de mucegai sau la cel produs de animalele de companie, un purificator de aer bun îți poate fi un ajutor de nădejde.

Însă, trebuie să știi ce fel de aparat să alegi.

În timp ce aparatele cu filtre HEPA sunt proiectate pentru a face față particulelor de praf, polen, sporilor de mucegai, ele nu îndepărtează mirosurile, substanțele chimice sau gazele.

  • Filtrele HEPA cu sau fără lumină UV-C nu sunt opțiuni viabile atunci când se urmărește reducerea mirosurilor dintr-o cameră.
  • Filtrele care utilizează carbon ( zis și cărbune activ) pentru a absorbi poluanții precum compușii organici volatili (COV) și fumul din aer sunt o opțiune viabilă pentru îndepărtarea mirosurilor din încăpere.

Acest timp de filtre funcționează prin adsorbție, o reacție chimică prin intermediul căreia poluanții sunt prinși în structura porilor unui substrat de carbon.

Un filtru cu carbon durează între 6-7 luni, în funcție de specificațiile producătorului. Durata totală a filtrelor cu carbon depinde de cantitatea de cărbune utilizată în substrat. Filtrele mai groase cu o mai mare cantitate de carbon țin mai mult decât filtrele mai subțiri, care au o greutate mai mică.

22

Purificatoarele de aer elimină formaldehida?

Formaldehida este un tip de COV (compus organic volatil) care provoacă probleme de sănătate grave. Când vine vorba de eliminarea acestui compus organic volatil (care provine de la articolele de mobilier noi și materialele plastice, de exemplu), este crucial să folosești un purificator de aer.

Optează pentru un purificator cu substanțe chimice oxidante adăugate la filtrele de carbon și HEPA. Cele mai eficiente filtre de aer conțin substanțe chimice oxidante, cum ar fi permanganatul de potasiu, alumina și iodura de potasiu.
23

Purificatoarele de aer sunt eficiente în cazul sporilor de mucegai?

Un purificator de aer este esențial pentru îndepărtarea sporilor de mucegai din aer.

Atunci când este utilizat corect, un purificator de aer cu un adevărat filtru HEPA va circula tot aerul dintr-o cameră de mai multe ori într-o oră, aspirând aerul – și toate particulele care plutesc în el – prin filtru.

În timp ce aerul în sine trece cu ușurință prin filtru, sporii mucegaiului și alți poluanți rămân prinși în fibre, permițând aparatului să elibereze aer curat și proaspăt în casă. Indiferent dacă sporii provin dintr-o sursă din casă sau din exterior, purificatorul îi poate filtra, iar aceștia nu se vor mai așeza pe suprafețe.

24

Cum purifici aerul în locurile cu mucegai?

Utilizarea unui purificator de aer, dar și curățarea fizică a mucegaiului și îndepărtarea umezelii care a favorizat creșterea sunt pașii care te vor ajuta să scapi de mucegai.

Există diferite tipuri de purificatoare de aer, fiecare folosind o tehnologie diferită. Unele sunt foarte eficiente în îndepărtarea sporilor de mucegai din aer, în timp ce altele pot face mai mult rău decât bine.

De exemplu, purificatoarele de aer cu filtrele HEPA au capacitatea de a elimina 99,97% din particulele de praf, polen, mucegai, cu o dimensiune de 0,3 microni sau mai mare.

Particulele mai mari sunt prinse de un filtru HEPA, deoarece majoritatea sporilor de mucegai sunt mai mari de 0,3 microni.

Cu toate acestea, adevărata problemă cu filtrele HEPA este că mucegaiul poate crește efectiv pe suprafața filtrului. Dacă nu este schimbat în mod regulat, filtrul poate deveni de fapt suprafața gazdă pentru toți sporii de mucegai pe care i-a prins.

În schimb, purificatoarele de aer cu filtre PECO (oxidare electrochimică) folosesc o reacție catalitică activată de lumină pentru a distruge particulele care trec prin dispozitiv.

Tehnologia PECO poate distruge sporii de mucegai, spre deosebire de filtrele HEPA care doar absorb contaminanții (sporii de mucegai, praful, polenul) pe suprafața filtrului. Distrugerea sporilor de mucegai elimină posibilitatea creșterii mucegaiului pe filtru și reintroducerea sa în aer.

Pentru a filtra eficient sporii de mucegai, recomandat este să amplasezi un purificator de aer în zonele în care se găsește frecvent mucegai: subsoluri, băi, bucătării și camere cu mobilier tapițat.

Nu uita: mucegaiul are nevoie de o bază de celuloză pentru a se hrăni. Acest lucru înseamnă că purificatoarele de aer de calitate inferioară ar putea deveni de fapt un teren de reproducere pentru mucegai, mai ales dacă nivelul de umiditate este suficient de ridicat pentru o creștere activă. De ce? Deoarece filtrele de calitate scăzută (și ieftine de cele mai multe ori) sunt adesea realizate din hârtie – celuloză. Atunci când alegi un purificator de aer pentru casa ta, asigură-te că pui accent pe calitate.

25

Când utilizez purificatorul de aer ferestrele din locuință trebuie să fie închise?

Purificatoarele de aer curăță zona în care se află, indiferent dacă ușile și geamurile sunt închise sau deschise. Dacă nu dorești să pătrundă în încăpere contaminanți suplimentari de la o sursă exterioară, închide ferestrele și ușile pentru o eficiență maximă.

26

Unde ar trebui să amplasez cel mai bine purificatorul de aer?

Achiziționarea unui purificator de aer de înaltă calitate cu o combinație de filtru HEPA și filtru de cărbune activ (sau carbon) este primul pas în eliminarea poluanților periculoși din casa ta. Dar, pentru a maximiza pe deplin potențialul purificatorului, este important să găsești locul potrivit pentru a îl amplasa. Iată câțiva factori de luat în considerare înainte de a lua decizie:

  • Un purificator de aer trebuie amplasat acolo unde concentrația de poluanți este cea mai mare (în zona unde există praf, fum, spori de mucegai, polen). Un filtru HEPA va elimina praful, mucegaiul și părul animalelor de companie, în timp ce un filtru cu cărbune activ va scăpa de mirosuri sau gaze dăunătoare.

  • Amplasează-l în locurile cu cel mai mare flux de aer (lângă uși sau ferestre). Aerul în mișcare are, de asemenea, mai mulți poluanți de dimensiuni mari. Mai exact, aerul în mișcare are suficientă energie pentru a ridica praful, sporii de mucegai și alți poluanți. Captarea poluanților în apropierea punctelor de intrare – cum ar fi ușile sau ferestrele deschise – prezintă, de asemenea, prima linie de apărare împotriva prafului, polenului și altor impurități.

  • Nu plasa purificatorul de aer într-un colț (flux de aer interior scăzut). În colțurile camerei debitul de aer este cel mai mic. Plasând un purificator de aer într-un colț, aparatul nu va mai purifica în mod eficient aerul.

  • Nu pune obstacole în apropierea purificatorului, pentru a nu opri fluxul de aer. Un purificator de aer ar trebui să aibă cel puțin 100 de cm spațiu în toate direcțiile pentru a funcționa la capacitatea sa maximă.

  • Evită locurile cu umiditate ridicată (baie, zona de gătit). Umiditatea ridicată înseamnă aer mai greu, iar acest lucru este o problemă, deoarece:
  1. Purificatorul de aer are nevoie de mai multă energie pentru a crea flux de aer, în condițiile în care umiditatea este mare în încăpere.

2. Aerul umed va reduce capacitatea filtrelor (în special a filtrelor HEPA).

3. Pentru locurile cu umiditate mare se recomandă și un dezumidificator.


  • Nu-l amplasa lângă dispozitivele electronice. Lucruri precum TV-ul, sau cuptorul cu microunde ar putea fi dăunătoare funcțiilor purificatorului de aer.
27

Purificatorul de aer usucă aerul?

Un purificator de aer nu usucă și nu îndepărtează umezeala din aer. Cu toate acestea, poate face aerul să se simtă mai uscat, mai ales atunci când purificatorul de aer funcționează la o treaptă superioară sau este prea mare pentru camera în care este amplasat.

Un purificator de aer nu are mecanism pentru a extrage umezeala din aer. Pe măsură ce aerul trece prin materialul filtrant, sunt captate particulele și/sau gazele chimice. Umiditatea nu poate fi captată de filtrele aparatului. Dacă dorești să elimini excesul de umiditate din aer, va trebui să utilizezi un dezumidificator.

28

Purificatoarele de aer folosesc multă energie electrică?

Purificatoarele de aer sunt dispozitive ecologice. Cea mai mare parte a puterii este captată de ventilatorul purificatorului de aer.

Un purificator de aer de dimensiuni medii consumă aproximativ 50 de wați într-o lună.

Unele purificatoare de aer folosesc o tehnologie numită Smart Sensor, pentru a regla automat viteza ventilatorului. Prin urmare, poți lăsa aceste purificatoare de aer să funcționeze 24/7 fără să îți faci griji cu privire la factura de energie electrică.

29

În funcție de suprafața încăperii, ce dimensiuni și putere trebuie să aibă purificatorul de aer?

O parte cheie a alegerii unui purificator de aer de top este să te asiguri că poate curăța complet aerul din camera ta. Tocmai de aceea, este esențial să știi care este CADR-ul purificatorului de aer (rata de livrare a aerului curat), dar și dimensiunea camerei în care acesta urmează să fie plasat. CADR-ul sau rata de livrare a aerului curat reprezintă eficiența unui purificator de aer, el fiind similar cu caii putere ai unei mașini. 

CADR reprezintă cantitatea de aer curat care iese din purificatorul de aer la cea mai mare viteză a ventilatorului. Se măsoară doar la cea mai mare viteză a ventilatorului. Dacă ventilatorul purificatorului funcționează la o viteză mai mică, atunci CADR-ul va fi mai mic, deoarece debitul de aer al ventilatorului este mai mic.

CADR-ul unui purificator de aer trebuie să fie de cel puțin două treimi din dimensiunea unei camere în metri pătrați. 

Dimensiunea camerei (m2) x 2/3 = CADR-ul minim al purificatorului de aer

Cu cât CADR-ul este mai mare, cu atât mai mult purificatorul poate filtra mai rapid și mai mult aer.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un comentariu

2023 eReview. Toate drepturile rezervate.

error:
eReview
Logo
Register New Account
Resetează parola