Top 7 cele mai bune plite pe gaz

Plitele pe gaz reprezintă alegerea perfectă pentru persoanele care își doresc să gătească rapid și eficient cu ajutorul unui electrocasnic performant. În ultimul timp, plitele pe gaz au devenit un electrocasnic indispensabil în orice bucătărie modernă.

Astfel, în topul nostru vei găsi cele mai bune plite pe gaz care te vor ajuta să-ți gestionezi mai bine spațiul în bucătărie, să gătești mult mai rapid și să ai o bucătărie curată după fiecare sesiune de gătit.

Cele mai bune plite pe gaz sunt cele care dispun de o putere a arzătoarelor care să-ți ofere versatilitate în sesiunile de gătit, funcții multiple de siguranță, o întreținere ușoară și eficiență în folosire.

În top șapte cele mai bune plite pe gaz ți-am pregătit numeroase modele incorporabile din care poți alege, în funcție de spațiul disponibil din bucătărie și de nevoile tale zilnice.

Bottom Line
Pros

Plită incorporabilă HANSA BHGI63112035

Plita incorporabilă Hansa BHGI63112035 se regăsește în topul nostru pentru cele mai bune plite pe gaz datorită design-ului modern și ușurinței în folosire. Materialele din care este realizată, sticlă neagră antracit, ceramică și plita din sticlă vitroceramică termorezistentă, fac ca această plită să fie foarte ușor de integrat în orice bucătărie, ușor de întreținut și capabilă să satisfacă și cele mai exigente cerințe în materie de gătit. 

Dimensiunile acesteia sunt de 9 x 60 x 51 cm (înălțime – lățime – adâncime), are o greutate de 12.5 kg care îi conferă un plus de rigiditate și un cablu de alimentare de 150 cm. Mărimea blatului din bucătărie pe care vei pune plita ar trebui să aibă 4 x 60 x 51 cm.

Cele mai bune plite pe gaz dispun de un arzător WoK. Arzătorul WoK al plitei incorporabile Hansa are triplă coroană cu funcția High-Efficiency Gas Burner pentru timp mai scurt petrecut în bucătărie. Arzătorul WoK are o putere de 3000 W și o dimensiune de 13 cm, pe acesta poți încălzi vase mari cu minimum de efort. 

Pe lângă acesta, plita incorporabilă Hansa BHGI63112035 prezintă patru arzătoare, fiecare cu un grătar, un arzător mic cu o putere de 1000 W, două arzătoare normale de 1.800 W.

Arzătorul WoK te va ajuta să scazi considerabil timpul de gătit prin puterea sa impresionantă, fie că îl folosești pentru o masă îmbelșugată în familie sau pentru o cină în doi. Mâncarea ta va fi gătită rapid și uniform, fără preparate arse și fără griji. 

Ușurința în folosire și gradul de eficiență ies în evidență în primul rând prin autoaprinderea integrată în butoane. Autoaprinderea îți va oferi confort în plus în bucătărie prin simpla rotire și apăsare a butoanelor.

Panoul de comandă este mecanic și este compus din 4 butoane rotative de control al puterii de culoare argintie, extrem de intuitive și ușor de folosit. Plita incorporabilă Hansa se regăsește printre cele mai bune plite pe gaz și datorită funcțiilor de care dispune.

Una dintre acestea este funcția Flame Control, prin care poți regla cu ușurință flacăra și nivelul de putere al fiecărui arzător. Aceasta poate fi soluția ta pentru gătirea perfectă a legumelor și a cărnii de orice fel. 

Modelul Hansa BHGI63112035 oferă o stabilitate crescută a vaselor pentru a evita accidentele neprevăzute din bucătărie. Astfel, pe grătar poți pune vase de diverse mărimi care să te ajute la prepararea corectă a rețetelor. Suporturile realizate din fontă se pot curăța individual, sunt rezistente și îți oferă o siguranță în plus în timpul sesiunilor de gătit.

Plita incorporabilă Hansa este realizată din materiale de calitate superioară pentru care o recomandăm ca fiind printre cele mai bune plite pe gaz de pe piață. Materialul din ceramică din care este realizată nu-i conferă numai un plus de eleganță, ci și o mai bună întreținere. Sticla neagră termorezistentă nu va permite întărirea resturilor de mâncare pe suprafața sa, iar mai târziu o vei putea curăța extrem de ușor. 

Deși funcționează pe gaz, plita incorporabilă Hansa permite siguranță în timpul sesiunilor de gătit prin funcția de oprire automată, supapele de siguranță împotriva scăpărilor de gaz, cât și sistemului de aprindere electrică.

Pachetul vine cu duze dacă dorești să folosești o butelie, beneficiind în același timp de aprinderea electrică.

Astfel, datorită acestei plite pe gaz poți combina două stiluri de alimentare practice care, cu siguranță, îți vor fi de mare ajutor în bucătărie: cu aprindere electrică și prin intermediul buteliei.

Plită incorporabilă Beko HIAW64225SX

Plita incorporabilă Beko HIAW64225SX se regăsește în top șapte cele mai bune plite pe gaz, deoarece te va ajuta să economisești timp și energie și design-ul său face ca aceasta să se integreze perfect în bucătăria ta. 

Panoul de comandă dispune de patru butoane rotative argintii care îi conferă acesteia un design simplu și practic. 

Dimensiunile plitei incorporabile Beko sunt perfecte pentru economisirea spațiului în bucătărie. Acestea sunt de 4.6 x 58 x 51 cm (înălțime – lățime – adâncime), iar greutatea de 11.5 kg.

Puterea arzătoarelor de 7.800 W este dispusă pe patru arzătoare, un arzător mic cu o putere de 1000 W, două arzătoare normale cu putere de 1.750 W și arzătorul WoK cu o putere de 3.300 W. Arzătoarele sunt accesate mecanic prin intermediul celor patru butoane rotative și sunt ușor de folosit cu ajutorul aprinderii integrate în butoane.

În ceea ce privește ușurința în întreținere, aceasta dispune de grătar de fontă stabil cu un nivel al durabilității crescut în cazul oricărui tip de șoc. Grătarele din fontă sunt detașabile și astfel se pot curăța extrem de ușor în mașina de spălat vase, fără să mai cumperi produse speciale de curățare. 

Grătarul este foarte stabil și robust, susținând vase de orice mărime în funcție de preparatele pe care dorești să le gătești. Grătarele detașabile facilitează și curățarea suprafeței rezistente din inox care va rămâne ca nouă dacă va fi curățată după fiecare utilizare.

O funcție regăsită la cele mai bune plite pe gaz este funcția High-Efficiency Gas Burner care, combinată cu arzătoarele WoK, oferă o zonă mai mare de încălzire, un timp mult mai scăzut al pregătirii mâncărurilor și eficiență energetică maximă.

Eficiența impresionantă a arzătorului WoK este vizibilă atunci când dorești să prepari cantități mai mari de mâncare sau nu ai timp destul pentru a pregăti toate rețetele pe care ți le-ai dorit.

Aceasta dispune de siguranță pentru flacără prin intermediul funcției de oprire automată în cazul scurgerilor de gaz datorită funcției Safety Plus și de aprinderea integrată prin scânteie realizată intuitiv prin intermediul butoanele de pe panoul de comandă mecanic. 

Caracteristicile care fac ca plita incorporabilă Beko să fie inclusă în top cele mai bune plite gaz sunt în principal sesiunile de gătit în deplină siguranță, comoditatea în folosire și încălzirea rapidă. Aprinderea integrată prin scânteie îți oferă nu numai un plus de siguranță, ci și un confort deosebit atunci când gătești.

Plită incorporabilă Electrolux EGH6343ROR

Plita incorporabilă Electrolux îmbină design-ul clasic cu funcțiile tendințelor actuale de pe piață.

Aceasta este printre cele mai bune plite pe gaz, realizată din email negru obsidian și butoane în nuanță de bronz care îi conferă acesteia un design rustic.

Integrarea într-o bucătărie care combină tradiția și inovația este realizată extrem de facil datorită dimensiunilor acesteia de 10.5 x 59.5 x 51 cm (înălțime – lățime – adâncime), lungimii cablului de 1.1 m și greutății de 10 kg.

Puterea acesteia de 9000 W este extrem de eficientă și promite să-ți satisfacă orice dorință culinară. Aceasta este dispusă între un arzător mic cu o putere de 1000 W, două arzătoare normale de 1900 W cu un diametru de 70 mm și un arzător WoK cu triplă coroană de 4000 W și un diametru de 128 mm. 

Arzătoarele dispun de grătare din fontă, ușor de curățat și stabile. Plita incorporabilă Electrolux este o plită incorporabilă extrem de rezistentă și dispune de suporturi de fier rezistente la temperaturi înalte.

Grilajele îți vor permite să folosești oale de orice dimensiune în funcție de rețetele și cantitatea de alimente de care vei avea nevoie. Mai mult decât atât, nu vei avea griji în bucătărie datorită siguranței pe care grătarele o conferă vaselor de gătit de orice mărime.

Ceea ce recomandă în mod special plita incorporabilă Electrolux ca fiind printre cele mai bune plite pe gaz este distribuirea inteligentă a căldurii, respectiv a arzătoarelor. Aceasta este o caracteristică care trebuie să fie luată în considerare, deoarece distribuirea optimă a căldurii te va ajuta să beneficiezi de mâncăruri gătite uniform, cu minim de efort și cu un consum energetic scăzut. 

Pentru a o păstra fără urme de mâncare sau grăsime și mereu ca nouă, plita incorporabilă Electrolux are incorporat în design-ul său un cadru înclinat care va împiedica ca resturile de mâncare să îți murdărească celelalte piese de mobilier din bucătărie. Un alt atuu îl reprezintă suprafața elegantă din email care este ușor de curățat.

Prevenirea accidentelor din bucătărie va fi asigurată de funcțiile împotriva scurgerilor de gaz, controlul facil prin aprinderea electrică integrată în butoane pentru maximum de confort și eficiență atunci când ai de pregătit mai multe feluri de mâncare.

Multe plite pe gaz precum aceasta dispun de termocupluri folosite pentru monitorizarea temperaturii și al nivelului flăcării pentru siguranță maximă în bucătărie.

Plita pe gaz Electrolux îți va fi un real ajutor în bucătărie și este clasată în topul nostru cu cele mai bune plite pe gaz datorită funcțiilor de care dispune, a puterii optime, a rezistenței și a întreținerii ușoare.

Plită incorporabilă Electrolux EGD6576NOK

Plita incorporabilă Electrolux reprezintă combinația ideală dintre confort și versatilitate datorită faptului că este o plită mixtă care îmbină inducția cu funcțiile plitelor pe gaz.

Design-ul acesteia este modern și are o suprafață din ceramică neagră foarte ușor de întreținut. Aceste plite pe gaz mixte îmbină avantajele celor două tipuri de gătit și a ușurinței în folosire a panoului de comandă.

Combinația dintre clasic și modern se face resimțită în cazul design-ului plitei, partea pe gaz este dotată cu grătare din fontă, iar arzătoarele pe inducție aduc un plus de întreținere prin intermediul sticlei ceramice negre și a funcție de inducție care nu permite întărirea resturilor de mâncare. 

Sistemul Snap-In te va ajuta să montezi ușor plita, alături de dimensiunile de 59 x 52 (lățime – adâncime), lungimea cablului de 1.1m și greutatea de 11.5 kg.

Puterea impresionantă de 8.300 W a acestei plite alături de funcția Booster te vor ajuta să gătești rapid și cu o eficiență energetică maximă diferite mâncăruri.

Arzătoarele distribuie uniform căldura și sunt împărțite în două arzătoare cu inducție și două arzătoare pe gaz, cele două arzătoare mari au o putere de 3.300 W și 2.700 W, iar arzătoarele normale au o putere de 1.900 W. În acest sens, reglarea temperaturii joacă un rol important pentru plitele pe gaz mixte, puterea acestora fiind reglată foarte ușor în 9 trepte.

Avantajele unei plite pe inducție sunt mâncărurile preparate mai rapid, eficiența energetică maximă și siguranța în bucătărie prin intermediul răcirii imediate a suprafeței plitei după terminarea programului de gătit.

Una dintre funcțiile care fac din plita incorporabilă Electrolux una dintre cele mai bune plite pe gaz este faptul că dispune de toate funcțiile unui aragaz modern, cât și de cele ale unui aragaz tradițional. 

Funcția de cronometru îți va permite să decizi de cât timp este nevoie pentru pregătirea anumitor mâncăruri. Astfel, îți vei putea personaliza sesiunile de gătit deoarece arzătoarele pe gaz și cele pe inducție dispun de cronometre diferite, astfel, poți găti mai multe mâncăruri în același timp. 

O altă funcție inovatoare care plasează plita incorporabilă Electrolux în top șapte cele mai bune plite pe gaz este funcția Stop+Go. Prin intermediul acesteia vei putea să oprești procesul de gătire prin apăsarea unui singur buton și apoi vei putea reporni plita la fel de ușor.

Multitudinea de funcții fac ca această plită să fie inclusă în topul nostru pentru cele mai bune plite pe gaz. Aceasta dispune de cronometru, funcția de protecție pentru copii, cât și funcția de Booster. 

Pentru a asigura siguranța în bucătărie, plita incorporabilă Electrolux dispune de o funcție de căldură reziduală care îți va indica când zona plitei are o temperatură de peste 60°C. Indicatorul de căldură reziduală prezintă și o economie energetică sporită.

Așadar, plita incorporabilă Electrolux ultra modernă îți oferă funcții atât pe partea pe inducție, cât și cea pe gaz.

Arzătoarele pe gaz dispun de supape de siguranță, aprindere integrată în butoanele arzătoarelor pe gaz, în timp ce arzătoarele pe inducție îți vor permite o curățare extrem de facilă și funcții de protecție precum Over Heat Safety System care monitorizează temperatura plitei sau permite oprirea automată a plitei în cazul scurgerilor de gaz.

Plită incorporabilă Bosch PPH6A6B20

Finisajele extrem de elegante ale plitei incorporabile Bosch îi conferă o poziție demnă de remarcat printre cele mai bune plite pe gaz de pe piață.

Rafinamentul acesteia se datorează plitei din quartz termorezistente de culoare neagră. Încorporarea se poate realiza la nivelul blatului sau standard, plita incorporabilă Bosch având dimensiunile de 4.5 z 59 x 52 (înălțime – lățime – adâncime), lungimea cablului de 1 m și greutate de 14.104 kg. Plita incorporabilă Bosch PPH6A6B20 se mândrește cu un design futurist și rafinat, dar totuși foarte dur și stabil.

Puterea este distribuită între cele patru arzătoare, un arzător mic de 1000 W, două arzătoare normale de 1.750 W și un arzător WoK ultra eficient de 3.500 W. Aceasta dispune și de sistemul de aprindere integrată în butoanele arzătoarelor pentru maximum de flexibilitate și siguranță în sesiunile de gătit.

Principalul avantaj al acestei plite pe gaz îl reprezintă funcția care se regăsește doar la câteva dintre cele mai bune plite pe gaz de pe piață și anume funcția FlameSelect. Prin intermediul acesteia poți controla cu ușurință și-ți poți customiza cu exactitate sesiunile de gătit prin setarea flăcării și a căldurii. 

Această funcție dispune de 9 niveluri de putere pentru setarea temperaturii ideale. Astfel, prin aceste 9 niveluri de putere ai control absolut asupra modului în care dorești să-ți pregătești rețetele perfecte la tine acasă prin reglarea simplă a temperaturii. Alături de funcția FlameSelect aventurile tale culinare vor fi mult mai diverse.

Fiecare arzător dispune de un grătar din fontă stabil foarte ușor de băgat în mașina de spălat vase sau de spălat la chiuvetă. Grătarele individuale și detașabile, alături de distribuția arzătoarelor permit o manevrare foarte ușoară a vaselor de gătit și sesiuni de gătit simultane pentru rețete care să mulțumească fiecare membru al familiei.

În cazul celor mai bune plite pe gaz, siguranța este pe primul loc, iar plita incorporabilă Bosch dispune și ea de un sistem pentru scurgerile de gaz și termocupluri de monitorizare a căldurii.

Curățarea este facilitată de suprafața din sticlă quartz din care este realizată, cât și a grătarelor individuale care te vor ajuta să cureți și petele din zonele inaccesibile.

Deși aceasta trebuie curățată după fiecare utilizare pentru a evita întărirea resturilor de mâncare pe sticlă, este demnă de remarcat totuși și ușurința cu care se realizează întreținerea. În cazul în care se murdărește foarte tare, cel mai ușor este să folosești produse de curățenie pentru plitele vitroceramice care o vor menține ca nouă după fiecare sesiune de gătit.

Plită incorporabilă Whirlpool GOWL728NB

Plita incorporabilă Whirpool din sticlă neagră se regăsește printre cele mai bune plite pe gaz, ea fiind potrivită pentru persoanele care doresc să încerce rețete noi la performanțe înalte și cu un consum redus de energie.

Aceasta face parte din linia de design W collection care îmbină funcționalitățile unice cu design-ul compact și foarte curat. Dimensiunile sunt de 5.1 x 73 x 51 cm (înălțime – lățime – adâncime), cu un cablu inclus în pachet de 0.85 m și o greutate de 15.6 kg. 

Cu un design avangardist, plita pe gaz Whirpool face parte din plitele pe gaz W Collection caracterizate prin butoanele rotative lucioase care conferă un aspect curat și elegant blatului bucătăriei tale. De asemenea, butoanele sunt rezistente la zgârieturi, vor rămâne mereu intacte și vor preveni arderile accidentale în bucătărie. 

Puterea este dispusă uniform între cele cinci arzătoare: două arzătoare mari de 3500 W, un arzător mic de 1000 W și două arzătoare normale de 1650 W. 

Puterea de ardere a acestei plite incorporabile este de 4000 W și-ți va permite să gătești rapid orice rețetă. Arzătorul dublu al plitei incorporabile Whirpool prezintă un avantaj pe care nu-l au toate plitele pe gaz.

Acesta dispune de un al cincilea arzător dublu care oferă o mai mare flexibilitate și prin intermediul căruia căldura este distribuită uniform, iar rețetele tale nu vor da niciodată greș. 

Prin intermediul acestuia vei putea alege vase mici sau mari, în funcție de nevoile tale în bucătărie. Alături de al cincilea arzător, căldura este distribuită corespunzător pe plită pentru a eficientiza procesul de gătire în timp ce va păstra alimentele savuroase și gata de servire.

Rețetele pot fi realizate extrem de ușor prin intermediul celor nouă niveluri de putere pentru monitorizarea flacării și a căldurii emanate. Funcția aceasta are denumirea de MultiLevel Flame pentru sesiuni de gătit variate precum prăjirea, coacerea sau topirea, fiecare proces va fi realizat în parametrii optimi printr-o ajustare intuitivă a puterii flăcării. 

Funcția de Power burner al plitelor pe gaz performante te va ajuta să gătești rapid și uniform mâncărurile pentru performanțe maxime la tine acasă.

Grătarele realizate din fontă și sunt solide și durabile, împiedicând alunecarea vaselor de pe plită. Grătarele dispun de un arzător dublu care nu se regăsește la celelalte plite pe gaz din acest top. Arzătorul dublu îți va permite să gătești mai multe feluri de mâncare în vase de diverse mărimi. 

Grătarele oferă flexibilitate crescută și posibilitatea de a găti mai multe feluri de mâncare odată prin distanțarea optimă a arzătoarelor. 

Ca funcții de siguranță amintim oprirea automată a gazului și aprinderea integrată de la nivelul butoanelor fiecărui arzător. 

Plita incorporabilă Whirpool este printre cele mai bune plite, fiind potrivită pentru persoanele care nu au timp să aștepte și care doresc să petreacă mai puțin timp în bucătărie.

Plită incorporabilă Miele KM 2014

Plita pe gaz din inox Miele prezintă un design elegant din oțel emailat și culoare argintie care se regăsește și pe butoanele ușor de accesat, amplasate frontal. 

Grătarele se potrivesc de minune în compoziția acestei plite pe gaz, fiind realizate din fontă de culoare negru mat. 

Pentru montarea acesteia vei avea nevoie de un spațiu cu dimensiunile de 56 x 48 x 3.5 cm, plita având dimensiunile de 9x 65 x 52 cm, un cablu de alimentare de 2 m, destul de lung încât să poată fi mutată într-un loc mai departe de priză, și o greutate de 14 kg. 

Materialul din inox și oțel emailat din care este realizată permite întreținerea ușoară a acesteia, un design modern și o suprafață care va rămâne mereu ca în prima zi în ciuda temperaturilor ridicate, a perioadei de folosire îndelungate sau a vaselor de diferite mărimi pe care vei dori să le încerci. Suprafața acesteia nu se va zgâria și va rezista cu brio în cazul altor tipuri de șocuri.

O caracteristică specială care face ca plita Miele KM 2014 să fie inclusă în topul celor mai bune plite pe gaz din lista noastră îl reprezintă arzătorul WoK cu o putere ideală de 4.200 W. 

Arzătorul WoK High-Efficiency Gas Burner îți va oferi sesiuni rapide și ușoare după o zi lungă și obositoare prin intermediul puterii mari cu dublă coroană. Nu numai că acesta are o putere extrem de mare, ci poți folosi pe el și vase mai mari în care se pot pregăti cantități mai mari de mâncare. 

Cu ajutorul plitei pe gaz Miele vei putea găti absolut orice rețetă indiferent de puterea sau de mărimea vasului de care ai nevoie. Puterea acesteia de 8.700 W îți va permite să economisești bani prin înmagazinarea corectă a căldurii, cât și pregătirea uniformă a alimentelor. 

Puterea este distribuită între un arzător mic de 1000 W, două arzătoare normale de 1.750 W și un arzător WoK de 4.200 W. Acestea sunt distribuite astfel încât să îți ofere sesiuni de gătit rapide, mâncăruri gătite uniform și cel mai important, distanța dintre acestea este potrivită pentru a găti mai multe feluri de mâncare simultan indiferent de mărimea vaselor.

Suporturile și arzătoarele sunt realizate din fontă emailată de calitate superioară, un material foarte durabil, robust, potrivit pentru stabilitatea vaselor tale.

Mai mult decât atât, arzătoarele PerfectClean permit o întreținere foarte ușoară a grătarelor și a arzătoarelor prin intermediul stratului antiaderent de pe suprafața emailată a acestora care nu permite întărirea resturilor de mâncare.

Funcția PerfectClean îți va asigura o întreținere ușoară care nu va necesita folosirea unor produse speciale de curățat.

Confortul în bucătărie în folosirea acestei plite pe gaz îți este conferit de panoul de comandă cu butoane mecanice, cu aprindere electrică integrată în fiecare buton. Pe lângă comoditate, este important să beneficiezi și de o siguranță sporită în bucătărie prin sistemele pentru stingerea focului în cazul scurgerilor de gaz prin funcția GasStop și duze pentru folosirea acesteia pe gaz lichefiat.

Detalii pe care să le iei în considerare atunci când alegi o plită pe gaz

Plitele pe gaz incorporabile au început să fie la mare căutare datorită ușurinței în folosire, a materialelor durabile, funcțiilor, numărul și puterea arzătoarelor, cât și design-ului minimalist care le fac preferatele multor utilizatori care gătesc preponderent pe plită. 

Cele mai bune plite pe gaz beneficiază de distribuire optimă a spațiului în bucătărie, confort maxim și versatilitatea unui aragaz normal în ceea ce privește multitudinea de rețete pe care le poți prepara simultan.

Cele mai bune plite pe gaz sunt acelea care te ajută să gătești cantitățile de mâncare dorite, în timp record și cu minimum de efort. Pe piață există nenumărate modele și tipuri de plite din care poți alege. De aceea ți-am pregătit o listă a caracteristicilor pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te gândești să faci o achiziție potrivită pentru bucătăria ta și pentru nevoile tale.

Tipul de plită pe gaz

Există trei categorii principale de plite pe gaz în funcție de metodele de aprindere: pe gaz, electrice și inducție. Plitele cu aprindere pe gaz sunt destinate persoanelor care dispun de alimentare pe gaz, care nu-și permit să cheltuie extrem de mult pe alte tipuri de plite și care trebuie să gătească destul de des. 

Plitele pe gaz vin în dotare cu sisteme de siguranță în cazul scurgerilor de gaz, cât și cu aprindere electrică integrată la nivelul butonului fiecărui arzător. În același timp, plitele electrice au o eficiență energetică mult mai mare, astfel încât, deși prețul este mai ridicat, investiția va merita pe termen lung în ceea ce privește de exemplu plitele vitroceramice. 

Plitele electrice vitroceramice sunt mult mai ușor de curățat datorită suprafeței netede care previne întărirea resturilor de mâncare, ating temperaturi optime în câteva secunde și îți oferă libertate totală în bucătărie prin setarea timpului de preparare a alimentelor pentru fiecare arzător în parte.

Pe de altă parte, plitele pe inducție au un preț ridicat, dar sunt un aliat performant în experiențele tale culinare, te vor ajuta să gătești mai rapid, cu o eficiență energetică maximă și cu toate măsurile de siguranță. Plitele pe inducție dispun și de răcire instantă a suprafeței de gătit, la atingerea mai rapidă a unor temperaturi înalte și dispune de sisteme de siguranță cum ar fi funcția de căldură reziduală.

Sursa de alimentare

Pe piață există trei surse de alimentare disponibile: pe gaz, curent electric sau plite mixte. 

Cele mai bune plite pe gaz au integrată aprinderea electrică în fiecare buton al arzătoarelor, având posibilitate ca prin intermediul duzelor GPL să te folosești și de puterea gazului natural. 

În cazul alimentării pe gaz, cele mai bune plite pe gaz asigură utilizatorilor sesiuni de gătit sigure prin intermediul funcțiilor de stingere a focului în cazul scurgerilor de gaz. 

Plitele pe gaz sunt mai accesibile ca preț, unele dintre ele incluzând în același preț și funcții performante. 

În cazul plitelor electrice, cum sunt și cele pe inducție, întreținerea este mult mai ușoară, temperatura este distribuită uniform și astfel preparatele nu vor fi arse și vei reuși să le gătești într-un timp record prin intermediul funcției High-Efficiency Power Burner. 

Pe de altă parte, plitele mixte sunt cele care combină modernul cu clasicul. Acestea te vor ajuta să te bucuri de rețete personalizate în funcție de nevoile tale, un nivel de flexibilitate și confort ridicat în bucătărie prin intermediul panoului de comandă mecanic și al celui de tip touch screen.

Grătarele

Există două tipuri de grătare din care poți alege: grătarele din oțel emailat sau grătarele din fontă. În ceea ce privește grătarele, cele mai importante aspecte sunt reprezentate de ușurința în întreținere, în montarea și manevrarea acestora pentru a fi curățate mai ușor, cât și stabilitatea vaselor pentru maximum de siguranță. 

Grătarele din oțel emailat sunt mai subțiri, dar acest lucru le conferă o mai bună manevrabilitate și o întreținere mai ușoară. În schimb, grătarele din fontă, preferate de obicei de către utilizatori, sunt rezistente, durabile, oferă o stabilitate crescută și rezistă la temperaturile înalte.

Unele dintre cele mai bune plite pe gaz sunt dotate cu grătare pentru fiecare arzător ceea ce face ca distribuirea acestora să fie mai optimă în timpul pregătirii a mai multor rețete și curățarea mai ușoară pe rând direct în chiuvetă. 

Grătarele din fontă sunt cele mai potrivite în ceea ce privește durabilitatea, controlul vaselor, manevrabilitatea și ușurința în curățare. Deși cele mai bune plite pe gaz dispun de grătare individuale pentru fiecare arzător, recomandat este să alegi o plită pe gaz care să dispună de cel puțin două grătare pentru întreținere ușoară și stabilitate maximă în timpul sesiunilor de gătit.

Materialul

Când alegi materialul unei plite pe gaz, trebuie să ții cont de bugetul pe care-l ai, de frecvența cu care gătești și ce avantaje și dezavantaje oferă acel material în ceea ce privește întreținerea, rezistența, cât și de rapiditatea încălzirii suprafeței.

În funcție de bugetul fiecărei persoane, există plite pe gaz realizate din materiale mai solide, mai ușor de întreținut și care să te ajute să menții suprafața mereu curată. Cele mai bune plite pe gaz sunt realizate din materiale care le oferă utilizatorilor o curățare facilă, durabilitate și stabilitate. 

Plitele pe gaz pot fi realizate din inox, email, sticlă vitroceramică, fontă sau tablă emailată. Cele realizate din inox sunt mai ieftine, rezistente, dar trebuie să acorzi atenție tipului de inox folosit, deoarece există inox care se poate zgâria foarte ușor, cât și inox anti-amprentă. 

Plitele din inox sunt cel mai greu de curățat, dar sunt considerate și cele mai bune plite pe gaz dacă obișnuiești să gătești foarte des. Plitele pe gaz din inox necesită o atenție sporită în ceea ce privește curățarea din cauza luciului specific pe care se pot vedea petele, astfel poți folosi doar substanțe speciale de curățare, iar amprentele se vor vedea destul de ușor dacă nu cureți după fiecare utilizare. 

Plitele vitroceramice sunt de departe cele mai ușor de întreținut, au rezistență crescută în cazul temperaturilor ridicate, mâncărurile se pregătesc mult mai ușor, deși trebuie să ai mai mare grijă în ceea ce privește posibilitatea de spargere a acestora la șocuri mai puternice. 

Plitele pe gaz din sticlă sunt ușor de curățat, dar spre deosebire de cele din inox, sunt potrivite pentru sesiunile de gătit mai rare. Cele mai bune plite pe gaz în ceea ce privește rezistența în timp sunt cele din fontă sau oțel inoxidabil. 

Arzătoarele

În ceea ce privește arzătoarele, trebuie să iei în considerare în primul rând cantitatea de mâncare, confortul și varietatea de rețete pe care vrei să le încerci. 

Puterea arzătoarelor este cuprinsă între 750 W și 4000 W în cazul unui arzător de tip WoK cu o eficiență și putere ridicată. În funcție de vasele în care trebuie preparate rețetele, plitele pe gaz cu 4 arzătoare sunt cele mai potrivite deoarece dispun de toate tipurile de arzătoare de care ai nevoie, mari, normale și mici.

Arzătoarele WoK cu coroană dublă sunt potrivite pentru sesiuni de gătit rapide cu maximum de eficiență energetică și distribuirea optimă a căldurii, indiferent de mărimea vasului.

Arzătoarele sunt realizate de cele mai multe ori din fontă, deoarece acesta oferă stabilitate, rezistență crescută la temperaturile înalte, evitând astfel arderea vaselor și o curățare individuală mai ușoară.

Numărul arzătoarelor

Înainte de a te gândi pe câte arzătoare dorești să gătești, trebuie să te gândești la spațiul disponibil din bucătărie, la cât de des gătești și la cantitatea de alimente pe care trebuie s-o pregătești. 

Dimensiunile unei plite pe gaz depind în mare parte de numărul de arzătoare disponibile. Pe piață există plite pe gaz cu două, patru, cinci sau șapte arzătoare. Cele mai căutate sunt plitele pe gaz cu patru arzătoare, dacă acestea sunt dispuse uniform, îți vor putea oferi sesiuni de gătit complete.

Puterea celor patru arzătoare este distribuită de obicei între un arzător mare care poate fi de tip WoK cu coroană dublă pentru eficiență maximă, două arzătoare medii și un arzător mic.

Numărul arzătoarelor oferă flexibilitate în ceea ce privește sesiunile de gătit, dar înainte va trebui să te asiguri că vei avea acees la toate arzătoarele indiferent de mărimea vaselor. În funcție de numărul de arzătoare de care ai nevoie, amplasarea acestora reprezintă un factor esențial în ceea ce privește confortul în sesiunile de gătit. 

Cele mai bune plite pe gaz dispun de arzătoare la distanțe potrivite pentru prepararea mai multor rețete. Arzătoarele mari trebuie amplasate în față pentru a îți permite să amesteci cu ușurință mâncărurile, arzătoarele medii în spate pentru fierberea îndelungată și arzătoarele WoK poziționate în cazul plitelor pe gaz cu cinci arzătoare, în mijlocul plitei. 

Eficiența energetică

Cele mai bune plite pe gaz care oferă cea mai mare eficiență energetică și sesiuni de gătit rapide prin distribuirea uniformă a căldurii sunt plitele cu inducție, urmate de plitele pe sticlă vitroceramică și plitele pe gaz. 

În cazul plitelor pe gaz, energia este consumată pentru încălzirea în același timp a aerului, a vasului în care se gătește și apoi pentru încălzirea alimentelor.

În cazul plitelor pe sticlă vitroceramică, căldura este folosită într-o proporție extrem de ridicată pentru încălzirea directă a alimentelor pentru sesiuni de gătit mai rapide cu minimum de efort. 

În acest sens, deși costă mai mult decât o plită pe gaz și în timpul sesiunilor de gătit trebuie folosite vase specifice încălzirii pe inducție, acestea folosesc o proporție extrem de mare pentru distribuirea căldurii mai eficient direct la baza vaselor. 

Dimensiunile

Pentru a alege dimensiunile potrivite pentru plita pe gaz, trebuie să te gândești înainte de cât spațiu dispui în bucătărie și de numărul și distribuirea arzătoarelor de care ai nevoie pentru pregătirea rețetelor. 

Când montezi plita pe gaz, trebuie să iei în considerare înainte de toate lățimea blatului. Pe piață există plite pe gaz potrivite pentru orice nevoie din bucătărie, astfel poți găsi plite care dispun doar de două arzătoare pentru sesiuni de gătit mai rare pentru două persoane. 

Cele mai comune sunt plitele pe gaz cu patru arzătoare care îți oferă libertatea necesară pentru a găti mai multe feluri de mâncare simultan. În acest sens, poți achiziționa și o plită pe gaz care să dispună de cinci arzătoare cu putere impresionantă de pregătire a alimentelor. 

Plitele pe gaz cu cinci arzătoare dispun de un arzător WoK cu eficiență performantă pe care vor încăpea vase mari. Cele cu patru arzătoare vor prelua mai mult din spațiul liber din bucătărie. Lățimea variază în funcție de numărul de arzătoare, patru arzătoare vor fi distribuite pe o plită de 60 cm, iar o plită cu cinci arzătoare necesită o lățime de 75 cm. Înainte de a monta plita trebuie să te asiguri că nu există niciun alt aparat prin apropiere sau că aceasta este prea aproape de perete. 

Siguranța

Pentru maximă siguranță în bucătărie, cele mai bune plite pe gaz de pe piață dispun de supape de siguranță împotriva scurgerilor nedorite de gaz. Mai mult decât atât, plitele pe gaz pe inducție dispun de funcții de căldură reziduală sau de timer prin care temperatura nu se pierde, conducând astfel la un consum energetic redus. 

În cazul plitelor pe gaz, beneficiezi și de aprinderea integrată în butoanele fiecărui arzător care îți oferă avantajul confortului la fiecare utilizare. 

O altă funcție a unei plite pe gaz poate fi funcția de protecție pentru copii care va bloca panoul de control pentru ca cei mici să fie mereu în siguranță în bucătărie. 

Întreținerea

Dacă îți dorești o plită care să ofere o curățare eficientă, va trebui să iei în considerare materialul din care este realizată, cât și ușurința în manevrabilitate a componentelor plitei. 

Astfel, arzătoarele, cât și grătarele (individuale, dintr-o bucată sau din două bucăți) trebuie să fie detașabile, să aibă o greutate optimă, să se curețe și să se monteze rapid la loc fără să depui mult efort în procesul de curățare. 

Cele mai ușor de curățat plite pe gaz sunt cele realizate din sticlă sau oțel inoxidabil. Pentru o întreținere ușoară va fi nevoie ca plitele pe gaz, indiferent de material, să fie curățate după fiecare utilizare deoarece odată ce petele se întăresc, vor necesita mai mult timp de curățare, deși în cazul plitelor pe inducție petele și resturile de mâncare se întăresc foarte greu.

Grătarele din fontă sunt mai robuste și astfel mai grele, dar oferă o stabilitate bună a vaselor. Deși este foarte ușor de curățat, oțelul inoxidabil este și foarte ușor de pătat, iar în cazul acesta puteți alege o plită pe gaz care să dispună de un strat anti-amprente. În cazul sticlei, aceasta poate avea pete și va trebui curățată cu soluții speciale pentru ceramică, iar arzătoarele necesită a fi uscate după curățare. 

Design-ul

Plitele incorporabile reprezintă un electrocasnic modern care trebuie neapărat să se asorteze cu restul mobilierului și cu celelalte electrocasnice. 

Pe piață există destul de multe modele din care poți alege în funcție de cum dorești să-ți amenajezi bucătăria. Plitele moderne sunt cele realizate din sticlă, au o culoare metalică, de preferat din inox, iar butoanele au și ele un finisaj mat sau strălucitor, în timp ce cele retro dispun de culori mai deschise și calde. 

Dacă îți dorești o bucătărie modernă, dar simplă, care să ofere și o notă tradițională, poți opta și pentru plite pe gaz albe, în loc de cele negre mate. Un alt model elegant este cel al plitelor pe gaz cu sticlă vitroceramică negre care se vor asorta cu orice tip de mobilier și care sunt și foarte ușor de întreținut.

Cele mai populare întrebări și răspunsuri despre plitele pe gaz

1

Care sunt cele mai bune plite pe gaz?

Cele mai bune plite pe gaz sunt cele care se pliază pe necesitățile și nevoile tale din bucătărie. Există totuși anumite caracteristici care te pot ajuta în alegerea ta. Cele mai bune plite pe gaz sunt cele care dispun de diverse funcții de gătit, de un panou de comandă intuitiv, funcția de timer, funcțiile de întreținere și de siguranță. 

De asemenea, vei avea nevoie de grătare solide, ușor de curățat, care să permită o stabilitate sporită a vaselor. Cele mai bune plite pe gaz la ora actuală dispun și de un arzător WoK care reprezintă un avantaj în ceea ce privește consumul de energie electrică și sesiunile de gătit rapide cu cantități mari de mâncare. La unele plite, arzătorul WoK dispune de dublă coroană pe care poți găti în vase mici și mari.

2

Din ce materiale poate fi realizată o plită pe gaz?

Cele mai bune plite pe gaz dispun de suprafețe, grătare și arzătoare ușor de curățat, rezistente și robuste. Ușurința în folosire reprezintă o caracteristică specifică a materialului din care este realizată plita. 

Materialele din care sunt realizate plitele pe gaz sunt: inox, email, fontă, sticlă vitroceramică sau tablă emailată. Fiecare dispune de anumite avantaje și dezavantaje. Plitele din inox sunt ieftine și ușor de curățat, dar se murdăresc ușor. Sticla vitroceramică este extrem de ușor de curățat, fără posibilitatea întăririi resturilor de mâncare, dar sunt destul de sensibile la șocuri. 

Rezistența grătarelor este și ea conferită de materialul din care sunt realizate plitele pe gaz. Fonta este materialul potrivit al grătarelor plitelor pe gaz, acestea fiind extrem de ușor de curățat, stabile și rezistente.

3

Care tip de plită este mai bun: pe gaz sau inducție?

Alegerea uneia dintre aceste variante depinde de nevoile pe care le ai în bucătărie, confortul de care vrei să te bucuri, bugetul pe care-l ai, cât și modalitățile pe care le preferi de pregătire a mâncărurilor. 

Plitele pe inducție reprezintă un plus în ceea ce privește consumul de energie electrică, ușurința cu care îți poți realiza sesiunile de gătit, rapiditatea încălzirii acestora, cât și ușurința în întreținere. Plitele pe inducție dispun de un panou de comandă care îți permite personalizarea diferitelor tipuri de rețete prin funcțiile de timer și de termostat. 

La fel ca și plitele pe inducție, plitele pe gaz prezintă anumite beneficii în ceea ce privește siguranța în folosire. Acestea dispun de supape de siguranță și de aprindere electrică integrată în fiecare buton al arzătoarelor.

4

De ce fel de arzătoare am nevoie la plita pe gaz?

Cele mai bune plite de pe piață dispun de un arzător de tip WoK ultra eficient pentru sesiuni de gătit pe fugă, acestea se încălzesc mai repede decât celelalte arzătoare și permit folosirea vaselor mari. Pe arzătorul mare poți pune vase voluminoare pe care să prăjești sau să gătești preparatele la care va fi nevoie să amesteci continuu. 

Arzătoarele medii sunt potrivite pentru fierberea alimentelor sau pentru procese care necesită un timp îndelungat de preparare. Arzătorul mic este potrivit pentru vase cu un volum mic cum ar fi cele în care îți pregătești cafeaua sau ceaiul de dimineață.

5

Ce marcă este cea mai bună pentru plite cu gaz?

Printre mărcile de pe piață de la care merită să te gândești să achiziționezi o plită pe gaz se numără: Electrolux, Bosch, Beko, Heinner, Whirpool, Hansa sau Miele. Acestea sunt printre brand-urile cunoscute care comercializează plite pe gaz inovatoare, ultra performante în beneficiul utilizatorilor și pentru confortul acestora. Producătorii celor mai bune plite pe gaz iau în considerare ușurința în folosire și în întreținere și doresc să satisfacă toate nevoile culinare ale utilizatorilor.

Investiția într-una dintre mărcile cunoscute de electrocasnice este una pe termen lung și îți va aduce beneficii în ceea ce privește consumul de energie electrică, eficiența în sesiunile de gătit și performanțe ridicate.

6

Care ar trebui să fie mărimea ideală a unei plite pe gaz?

Alegerea celei mai bune plite pe gaz care să se potrivească perfect are o dimensiune care să-i asigure integrarea ușoară în decorul bucătăriei, numărul de arzătoare pe care vrei să gătești, cantitatea de mâncare, cât și funcțiile de care dispune.

În cazul plitelor pe gaz, lățimea este cea mai importantă, aceasta poate varia între 30 și 90 cm, în funcție de spațiul de care ai nevoie pentru a te desfășura liber în bucătărie în confort maxim.

În ceea ce privește montarea plitei, aceasta trebuie să nu fie prea aproape de perete sau de alte electrocasnice din bucătărie. Distribuirea uniformă a arzătoarelor te va ajuta să beneficiezi de toate avantajele arzătoarelor, fie că este vorba despre plite pe gaz cu două sau cu cinci arzătoare.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un comentariu

2023 eReview. Toate drepturile rezervate.

error:
eReview
Logo
Register New Account
Resetează parola