Top 7 cele mai bune cuptoare cu microunde

Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic foarte util într-o bucătărie modernă și complet utilată. Cu ajutorul acestuia, vei putea să încălzești mâncarea, diversele băuturi, să decongelezi alimentele rapid și eficient sau în cazul cuptoarelor cu microunde moderne să pregătești o friptură delicioasă la grill. 

În articolul de mai jos, îți vom enumera toate caracteristicile, detaliile importante, avantajele și dezavantajele a top 7 dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață pentru ca tu să iei deciziile corecte care să satisfacă cele mai exigente cerințe în materie de gătit.

Prețurile cuptoarelor cu microunde variază destul de mult în funcție de capacitate, putere, funcții, aspect și de alte avantaje și dezavantaje esențiale în a lua decizia corectă.

O investiție de calitate în unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde necesită o bună cunoaștere a plusurilor, minusurilor și a altor detalii care fac dintr-un cuptor cu microunde un electrocasnic pe care îl folosești zilnic. 

Bottom Line
Pros
Cons
Samsung GE83X
Samsung GE83X
Detalii & Preț
Interior ceramic
Display digital și butoane touch sensitive
Putere de 800 W
<strong>Samsung MS23K3513AW/OL</strong>
Samsung MS23K3513AW/OL
Detalii & Preț
Funcție Keep Warm (menținere la cald)
Funcția de eliminare a mirosurilor neplăcute
Putere de 800 W
<strong>Daewoo KOR-91RBK</strong>
Daewoo KOR-91RBK
Detalii & Preț
Funcție curățare cu abur
Nivel de zgomot redus
Putere de 900 W
<strong>Daewoo KOR-6S2BK</strong>
Daewoo KOR-6S2BK
Detalii & Preț
8 programe de gătire
Blocare acces copii
Consum foarte mic
<strong>Beko MOC20100W</strong>
Beko MOC20100W
Detalii & Preț
Cablu de 95 cm lungime
Capacitate de 20 l
Putere de 700 W
Beko MGC20100W
Beko MGC20100W
Detalii & Preț
4 nivele de putere ale funcției Grill
Consum energetic redus
Putere de 700 W
Miele M 6012
Miele M 6012
Detalii & Preț
3 setări de memorie
Funcția combi de dezghețare și rumenire
Distribuție bună a căldurii

Cuptor cu microunde Samsung GE83X

Avantaje
 • Raport calitate – preț avantajos
 • Interior ceramic
 • Display digital și butoane touch sensitive
 • Design modern
 •  Putere de 800 W
Dezavantaje
 • Cablu de alimentare scurt

Design-ul elegant cu linii fine și tehnologiile inovatoare de care dispune cuptorul cu microunde Samsung GE83X, fac ca acesta să fie unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde care nu trebuie să lipsească dintr-o bucătărie modernă.

Deși prețul acestui cuptor cu microunde este un pic mai ridicat față de cel pe care îl au alte cuptoare cu microunde de pe piață, acesta prezintă toate funcționalitățile de care ai nevoie pentru a îți ușura considerabil munca din bucătărie.

Culoarea black mirror a acestuia și oglinda din sticlă neagră par să fie un magnet pentru amprente, dar este la fel de ușor de întreținut datorită interiorului ceramic.

Pe lângă design-ul unic al cuptorului cu microunde Samsung GE83X care îl diferențiază clar de celelalte modele de cuptoare cu microunde, acesta prezintă și o funcționalitate ridicată prin intermediul afișajului digital tip LED cu control tactil și butoane de tip touch screen sensitive.

O altă justificare a prețului său mai ridicat îl reprezintă interiorul din ceramică. Ceramica este de aproximativ 7 ori mai rezistentă la zgârieturi decât materialele obișnuite ceea ce face din modelul Samsung GE83X unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață. De asemenea, ceramica reprezintă și o măsură de siguranță în plus împotriva bacteriilor și face ca modelul Samsung GE83X să fie ușor de curățat.

Utilitatea cuptorului cu microunde Samsung GE83X în bucătăria ta se remarcă prin programul de decongelare rapidă, cele 6 trepte de putere și 6 programe de gătire automată.

Fiind unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață, acesta are o putere impresionantă de 800 W și un grill integrat de 1.200 W.

Funcția grill și funcția Auto Cook îți vor fi de mare ajutor atunci când vei dori pregătirea unei cine în doi rapid și ușor. Capacitatea de 23 l a cuptorului cu microunde Samsung îți va permite să gătești orice fel de mâncare care se potrivește în interiorul unei farfurii cu diametrul de 28.8 cm.

De asemenea, locul acestuia în topul celor mai bune cuptoare cu microunde este dovedit de funcționalitățile speciale de care dispune. Alături de cuptorul cu microunde Samsung GE83X, te vei putea bucura de alimente preparate uniform și bine pătrunse datorită sistemului de distribuire triplă a microundelor pentru persoanele care sunt mereu pe grabă.

Mai mult decât atât, acesta beneficiază și de celelalte funcții de care nu te poți lipsi la cuptoarele cu microunde. Timer-ul care îți permite să programezi cuptorul atunci când dorești, funcția de protecție child lock care blochează accesul la panoul de comandă pentru copii, semnalul sonor pentru a semnaliza terminarea programului de gătit, cât și funcția Eco Mode care te va ajuta să economisești cu până la 40% mai multă energie în standby din consumul de energie electrică de 1.2 W al cuptorului cu microunde Samsung. 

Toate aceste funcții unice, cât și design-ul său rafinat, fac din Samsung GE83X unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde, căruia cu siguranță îi vei găsi locul în bucătăria ta.

Cuptor cu microunde Samsung MS23K3513AW/OL

Avantaje
 • Funcție Quick Defrost
 • Funcție Keep Warm (menținere la cald)
 • Funcția de eliminare a mirosurilor neplăcute
 • Putere de 800 W
 •  Învelișul ceramic permite o curățare mai ușoară
Dezavantaje
 • Iluminat slab în interior
 • Nu are modul de gătire grill

Cuptorul cu microunde Samsung MS23K3513AW/OL are un loc de seamă în topul celor mai bune cuptoare cu microunde. De ce spunem asta? Deoarece este un cuptor cu microunde fiabil, ușor de curățat, accesibil din punct de vedere al prețului, pe care îl vei adora cu siguranță datorită funcționalităților sale ultra performante.

Panoul de control digital este ușor de folosit și intuitiv chiar și de către cele mai neîndemânatice persoane datorită pictogramelor iluminate și a funcției de tip touch sensitive.

Interiorul de 23 l oferă un spațiu generos în care încape un platou rotativ cu diametrul de 28.8 cm. Puterea cuptorului este de 800 W, iar aceasta poate fi setată în funcție de temperatura dorită sau de cantitatea de alimente introdusă. Este un pic mai mare decât restul cuptoarelor cu microunde cu dimensiuni de 48.9 x 37.4 x 27.5 cm (lățime – adâncime – înălțime), dar greutatea de 12 kg rămâne una accesibilă.

Fiind un model Samsung, acesta este considerat fără doar și poate unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață. Prezintă toate funcțiile elementare ale unui cuptor cu microunde modern, cât și alte funcții care nu se regăsesc la multe alte modele de cuptoare cu microunde.

Funcția Quick Defrost dezgheață alimentele rapid și uniform pentru produse precum carne, pește, legume, pâine sau pui, economisind astfel timpul necesar pregătirii mesei. Cele 6 programe de gătire automată și cele 6 nivele de putere te vor ajuta să prepari o cină completă pentru cei dragi.

Mai mult decât atât, o altă funcție cu care se mândrește și care îl diferențiază de celelalte cuptoare cu microunde este funcția Browning Plus care permite preparatelor tale să ajungă la textura și culoarea ideală rumenită a puiului de-abia scos de la cuptor. În cazul în care uiți de mâncarea pusă în cuptor, Samsung MS23K3513AW/OL vine în ajutorul tău cu funcția Keep Warm care menține toate alimentele la temperatura adecvată, fără a le găti în exces.

La fel ca celălalt model Samsung din acest top și acesta vine dotat cu un înveliș durabil, igienic, fără zgârieturi sau rugină și ușor de curățat din ceramică.

Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte modele de cuptoare cu microunde, acesta are funcția de dezodorizare, astfel încât mâncarea ta să aibă de fiecare dată gustul cu care te-ai obișnuit.

Cu toate aceste funcționalități, ți-ai putea face griji cu privire la consumul de energie, dar acesta este de doar 1.150 W, iar cu ajutorul modului Eco poți economisi și mai multă energie în standby. Celelalte funcții includ funcția de blocare acces copii, semnal sonor la finalizarea programului și afișare ceas.

Cuptor cu microunde Daewoo KOR-91RBK

Avantaje
 •  Încălzire rapidă
 • Putere de 900 W
 • Nivel de zgomot redus
 • Funcție curățare cu abur
Dezavantaje
 •  Nu beneficiază de modul de gătire cu grill

Motivele pentru care am ales să plasăm cuptorul cu microunde Daewoo KOR-91RBK în topul celor mai bune cuptoare cu microunde sunt design-ul său modern, fiabil și multifuncțional care se potrivește perfect în bucătăriile clasice. Dimensiunile acestuia sunt de 46.5 x 36.5 x 28 (lățime – adâncime – înălțime), are o greutate de 11.2 kg și diametrul tavei rotative este de 24.5 cm. 

Capacitatea cuptorului cu microunde Daewoo este de 25 l, ceea ce înseamnă că vei putea introduce în interiorul său chiar și recipiente mai mari. Foarte utile sunt și cele 10 trepte de putere care permit o reglare cât mai fidelă a intensității temperaturii în funcție de necesitățile procesului de gătire, cât și puterea considerabilă de 900 W care nu te va lăsa la greu.

Suprafața interioară a cuptorului cu microunde Daewoo este acoperită cu un material cu densitate mare numit Shiny Clean pe care nu îl veți regăsi la alte cuptoare cu microunde. 

Alte avantaje care îl poziționează pe acesta printre cele mai bune cuptoare cu microunde sunt și funcțiile automate de dezghețare și gătit, cât și alte numeroase funcții inovatoare pe care nu le regăsești la multe cuptoare cu microunde.

Pe ecranul cu LED al cuptorului cu microunde Daewoo, poți vizualiza informații referitoare la timpul de preparare, nivelul puterii și greutatea alimentelor.

Modurile de încălzire și de dezghețare ale acestuia sunt cu adevărat unice în topul cuptoarelor cu microunde.

Daewoo KOR-91RBK este dotat cu funcția Dual Reflector a celor 11 reflectoare în formă de diamant din interiorul cavității, care oferă o disperie uniformă a microundelor și o pătrundere mai bună a acestora. Dual Wave se asigură că mâncarea ta nu va fi niciodată încălzită pe jumătate, cele două puncte de distribuire a microundelor de înaltă frecvență asigură dispersia uniformă a acestora. Mai mult decât atât, funcția Dish Warmer îți va păstra mâncarea la temperatura camerei ca tu să te bucuri oricând de mâncărurile tale favorite.

Forța aburilor pentru îndepărtarea grăsimii și a murdăriei te vor ajuta să cureți orice pată rapid și ușor după fiecare utilizare.

Energia electrică pe care o consumă Daewoo KOR-91RBK, unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață, este de 1350 W, mai mare decât a celorlalte cuptoare cu microunde. Astfel că funcția Zero & On este un real avantaj prin care te vei putea bucura de toate funcționalitățile, fără să îți faci griji cu privire la consumul de energie prea ridicat.

Cuptor cu microunde Daewoo KOR-6S2BK

Avantaje
 • Consum foarte mic
 • Capacitate de 20 l
 • 8 programe de gătire
 • Putere de 700 W
 • Blocare acces copii
 • Timer
Dezavantaje
 •  Lipsa funcției grill

Cuptorul cu microunde Daewoo KOR-6S2BK este considerat unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde deoarece îmbină calitatea cu prețul foarte avantajos. Deși nu oferă funcții sau tehnologii de ultimă oră ca celelalte cuptoare cu microunde, se poate ridica la așteptările tale prin funcțiile de bază ale unui cuptor cu microunde care se dorește util în orice situație.

Rezistența acestuia este datorată construcției sale solide și compacte. Chiar dacă nu se remarcă prin design, cuptorul cu microunde Daewoo este un model rezistent și fiabil, pe care poți să-l muți oriunde dorești datorită greutății de 10.5 kg și a dimensiunilor de 44 x 36 x 25.9 cm (lățime – adâncime – înălțime).

Acesta dispune de o capacitate de 20 l, ideală pentru a așeza în interiorul său vase ceva mai voluminoase cu care să pregătești mâncare pentru întreaga familie. Vasul introdus în cavitatea interioară poate avea un diametru de până la 25.5 cm.

Capacitatea generoasă a cuptorului cu microunde este un aspect foarte important și reprezintă un atuu printre celelalte cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață.

De asemenea, puterea acestuia de 700 W este și ea demnă de remarcat în topul cuptoarelor cu microunde, acesta este proiectat să scurteze timpul de gătire fără să compromită performanța, așteptările tale și rezultatul final. Tipul de comandă este digital, făcând utilizarea acestuia extrem de ușoară.

Vasele introduse în acest cuptor cu microunde vor avea o stabilitate crescută cu ajutorul funcției Easy Turntable, datorită noului ghidaj cu 3 brațe al farfuriei și al poziționării acesteia.

Funcția 2 Way Defrost îți asigură o decongelare rapidă a produselor tale în funcție de greutatea și de timpul setat.

Acesta dispune de 8 programe predefinite care te vor ajuta să alegi mai ușor meniul din acea zi fără să stai mult pe gânduri: auto reîncălzire, legume, pește, carne, paste, cartofi, pizza sau supă.

Cuptorul cu microunde Daewoo nu lasă deoparte celelalte funcții atât de necesare și de nelipsit ale celorlalte cuptoare cu microunde menționate anterior, deși prețul său este unul mult mai mic. 

Cuptor cu microunde Beko MOC20100W

Avantaje
 • Putere de 700 W
 • Ușor de folosit și de curățat
 • Capacitate de 20 l
 • Cablu de 95 cm lungime
Dezavantaje
 • Nu beneficiază de multe funcții de gătire

Deși nu este un cuptor cu microunde profesional sau extrem de estetic, acest model Beko este foarte popular datorită raportului calitate-preț. Acesta se regăsește printre cele mai bune cuptoare cu microunde deoarece se dovedește a fi un cadou potrivit pentru cei dragi sau pentru persoanele în vârstă care preferă cuptoarele de microunde clasice și mecanice în locul celor digitale care au mult prea multe funcționalități și setări.

Aceste cuptoare cu microunde au prețuri mai reduse, astfel că sunt potrivite și pentru persoanele care au venituri mai mici.

Timer-ul mecanic îți permite să știi în orice moment cât timp mai ai la dispoziție până când mâncarea preferată este gata, alături de un semnal sonor la finalizarea programului. Fiind un cuptor cu microunde cu panou cu control mecanic, acest produs va avea o durată de viață mai lungă față de cel pe care îl au alte cuptoare cu microunde digitale.

Treptele de putere ale cuptorului cu microunde Beko MOC20100W te vor ajuta să setezi timpul potrivit în funcție de tipul de alimente sau mâncăruri pe care vrei să le pregătești, iar cu ajutorul timer-ului mecanic, vei ști de fiecare dată când acestea sunt gata de servire.

Opțiunile de gătit sunt nesfârșite, iar puterea cuptorului de 700 W și setările de putere în 5 trepte nu sunt funcționalități de neglijat la un asemenea super preț.

Deși nu încălzește la fel de rapid alimentele, acesta se încadrează printre cele mai bune cuptoare cu microunde datorită rezistenței și ușurinței în folosire. Suportul rotativ din sticlă are diametrul de 24.5 cm și asigură o stabilitate bună atât recipientelor mai înguste.

Sistemul de microunde asigură o repartizare eficientă a căldurii, alimentele necesitând un timp mai scurt pentru a fi încălzite. Funcția dezghețare specifică și celorlalte cuptoare cu microunde din topul nostru îți permite să decongelezi în câteva minute ingredientele pentru preparatele tale preferate.

În acest preț avantajos sunt incluse capacitatea generoasă de 20 l și o putere de 700 W cu care poți decongela alimentele sau cu care poți topi ciocolata sau untul. Dimensiunile acestuia sunt compacte și ocupă destul de puțin spațiu în bucătărie, astfel că vei putea utiliza și vase cu dimensiuni mai mari pentru a încălzi o cantitate mai mare de mâncare.

Dimensiunea compactă îți va permite să amplasezi cuptorul cu microunde oriunde dorești. Dimensiunile sale sunt de 45.2 cm x 32.5 cm x 26.2 cm (lățime – adâncime – înălțime), având o greutate totală de 10.5kg și un cablu de 95 cm lungime.

Cuptor cu microunde Beko MGC20100W

Avantaje
 • Consum energetic redus
 • Putere de 700 W
 • 4 nivele de putere ale funcției Grill
Dezavantaje
 • Cablu de alimentare scurt

Nuanța sa de alb, aspectul său clasic, rezistența și ușurința în folosire fac ca acest cuptor cu microunde să fie clasat printre cele mai bune cuptoare cu microunde. Cuptorul cu microunde Beko este un aparat ușor de utilizat, plăcut ca design și eficient. Design-ul cuptorului Beko MGC20100W este modern, dat de calitatea materialelor, mare parte din inox, din care este construit.

Unul dintre principalele avantaje care îl diferențiază de celelalte cuptoare cu microunde este consumul redus și puterea reglabilă care se pliază nevoilor tale din bucătărie. Mai mult decât atât, datorită design-ului său compact și dimensiunilor reduse, acesta poate fi pus oriunde în bucătărie, deși cablul de alimentare scurt poate reprezenta un inconvenient.

Cu toate acestea, spațiul ocupat de doar 4.52 x 2.62 x 3.25 (lățime – adâncime – înălțime) permite instalarea acestuia chiar și în bucătării mai mici, greutatea sa fiind de 10.5 kg, detaliu care îl face ușor de manevrat și mutat.

Utilizarea intuitivă a celor mai bune cuptoare cu microunde mecanice îți permit să modifici durata și temperatura de pregătire a alimentelor prin rotirea a două butoane. Timer-ul mecanic îți permite să știi în orice moment cât timp mai ai la dispoziție până când mâncarea preferată este gata.

Acesta este prevăzut cu o putere de 700 W, în timp ce puterea grill-ului ajunge până la 900 W. Capacitatea cuptorului cu microunde Beko MGC20100W este de 20 l, astfel că vei putea adăuga vase cu diametrul de până la 24.5 cm.

Prețul acestuia, puterea și capacitatea de care dispune îl recomandă drept unul dintre cele mai bune cuptoare cu microunde. Acest cuptor cu microunde este ideal pentru topirea untului, ciocolatei, prepararea blatului de tort, prăjiturilor, orezului, oricărui tip de carne congelată sau gătită. Cu ajutorul acestuia poți găti carne crocantă datorită funcției grill care îți permite să gătești fripturi gustoase cu o crustă aurie.

Una dintre cele mai esențiale funcții prezentă și la celelalte modele incluse în acest top cele mai bune cuptoare cu microunde o reprezintă cea de dezghețare. În decurs de câteva minute, carnea congelată este gata pentru a fi pregătită după bunul plac.

Beko MGC20100W este ușor de întreținut, atât interior, cât și exterior și este rezistent chiar și contra zgârieturilor. Ca și la celelalte cuptoare cu microunde, este suficient ca periodic să cureți interiorul cu o lavetă umedă pentru a preveni murdăria și petele de grăsime.

Cuptor cu microunde Miele M 6012

Avantaje
 • Întreținere ușoară
 • Distribuție bună a căldurii
 • 3 setări de memorie
 • Funcția combi de dezghețare și rumenire
Dezavantaje
 • Ocupă mult spațiu pe blatul de bucătărie

Cuptorul cu microunde Miele are un loc privilegiat printre cele mai bune cuptoare cu microunde datorită numeroaselor avantaje care îți simplifică cu mult activitățile de zi cu zi. Prețul acestuia este mai mare decât al celorlalte cuptoare cu microunde, dar prezintă un design ultra modern și durabil. 

Dispune de funcții ultra performante care te vor ajuta să petreci mai puțin timp în bucătărie și să-ți pregătești în câteva mișcări preparate delicioase la tine acasă. Finisajul Clean Steel ajută la curățarea mai ușoară a acestuia și la distribuția mai eficientă a microundelor. Spre deosebire de celelalte cuptoare cu microunde, acesta vine la pachet cu accesorii standard cum ar fi capac, grătar de grill, platou gourmet și chiar și o carte de rețete de preparat rapid și simplu la grill.

Capacitatea acestuia este una generoasă de 26 l. Confortul maxim de care te poți bucura și care reprezintă un atuu față de celelalte cuptoare cu microunde îl reprezintă butonul Quick Microwave, pentru momentele când ești presat de timp. Programele automate configurează setările de alimentare și durată pentru obținerea rezultatelor optime ale mâncărurilor tale preferate.

Spre deosebire de celelalte cuptoare cu microunde menționate, modelul Miele M 6012 prezintă numeroase rețete din care poți alege, grație celor 17 programe automate ale sale.

Utilizarea acestuia este extrem de facilă deoarece tot ce trebuie să faci este să selectezi programul și greutatea și cuptorul cu microunde Miele face restul. Cu ajutorul acestuia poți găti mult mai multe rețete decât o poți face cu alte cuptoare cu microunde. Printre rețetele delicioase se numără: aperitive, carne (porc, vită, miel sau vânat), pește, garnituri, puteți coace aluat, legume, sosuri, tocănițe sau deserturi.

Mai mult decât atât, acesta dispune de 5 programe de dezghețare automată pentru friptură și cotlet, carne de pui, prăjituri și pâine. Unul dintre cele mai evidente avantaje care îl plasează printre cele mai bune cuptoare cu microunde îl reprezintă grill-ul din cuarț. Grill-ul și funcția de microunde se pot folosi combinat prin funcția combi.

Prețul acestui aparat care se numără printre cele mai bune cuptoare cu microunde este dat printre altele de materialele din care este realizat, cât și funcțiile ultra moderne care reprezintă într-adevăr o alternativă a unui aragaz.

Funcția automată de păstrare la cald menține mâncarea gătită la temperatura camerei până la 15 minute, nelăsând mâncarea să se usuce. La toate cuptoarele cu microunde Miele poți regla parametrii setați din fabrică cum ar fi alarma sonoră. Toate funcțiile enumerate nu se regăsesc la celelalte cuptoare cu microunde din top-ul nostru și ne determină să-l clasăm pe acesta printre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață.

Detalii pe care să le iei în considerare pentru a alege cel mai bun cuptor cu microunde

O bucătărie completă este aceea care dispune și de un cuptor cu microunde care se dovedește a fi foarte util. Pe piață există o multitudine de oferte pentru diverse tipuri de cuptoare cu microunde cu funcții performante, cu putere și capacitate diferite.

Ca să nu fii dezamăgit mai târziu, trebuie să identifici modelul cel mai bun pentru tine, iar pentru a face alegerea potrivită ți-am pregătit o listă cu cele mai importante caracteristici ale unui cuptor cu microunde care să fie durabil, să se muleze pe așteptările și dorințele tale și care să-ți depășească așteptările.

Tipul de cuptor

O primă diferențiere este cea dintre cuptoarele cu microunde standard și cele incorporabile. Cuptorul cu microunde standard este cuptorul clasic care se poate amplasa oriunde, acesta având un preț mai mic față de cele incorporabile.

Cuptorul cu microunde standard nu necesită instalare, în afară de o priză și un loc unde să aibă o bună ventilație. Cuptoarele cu microunde incorporabile care se încadrează în mobilierul bucătăriei sunt mai costisitoare față de cele standard, însă vei economisi mai mult spațiu. Fie că în bucătăria ta se potrivește un cuptor cu microunde incorporabil sau unul standard, trebuie să ții mereu cont de dimensiunile acestuia pentru a alege cel mai bun cuptor cu microunde.

Tipul panoului de control

În funcție de tipului panoului de control, cuptoarele cu microunde sunt împărțite în digitale sau mecanice.

Cel mecanic este cel care beneficiază, în general, de două sau trei butoane de care învârți pentru a seta funcția dorită, puterea și timpul. Panourile de control mecanice sunt mai simplu de folosit, iar șansele să se strice sunt mai mici, dar sunt și mai greu de curățat. Confortul oferit de aceste tipuri de cuptoare cu microunde este mai mic, dar poate fi alegerea potrivită pentru persoanele mai în vârstă care uneori nu se pot descurca cu modul touch.

Cel cu ecran digital este o tehnologie mai înaintată care s-ar putea să nu fie pe placul tuturor utilizatorilor, deși aceast avantaj este considerat ca fiind specific unora dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață.

Funcții

Funcțiile sunt un alt element important care influențează prețul unui cuptor cu microunde și pot determina care este cel mai bun cuptor cu microunde pentru tine.

Una dintre funcțiile care îți asigură siguranța în bucătărie este cea de child lock care blochează panoul de control pentru ca acesta să nu poată fi folosit de cei mici. Funcția child lock este necesară în special în cazurile în care aceștia au acces la cuptorul cu microunde.

Funcția de încălzire rapidă este foarte importantă pentru momentele când ești pe grabă. Alte funcții importante sunt: funcția de eliminare a mirosurilor neplăcute, autocurățare murdărie, grill, rotisor sau preparare cu aburi.

Te-ar putea interesa de asemenea gătirea cu aburi care permite utilizatorilor să mănânce mai sănătos și să păstreze vitaminele și gustul natural al preparatelor. Funcția auto cook este de asemenea foarte utilă pentru cei care doresc să apese un buton și să aibă masa gata.

Multe dintre cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață beneficiază și de funcția grill cu ajutorul căreia ai posibilitatea să gătești carne sau legume. Se pot găti alimente precum carnea de porc sau pulpe de pui, în funcție de dimensiunea cuptorului cu microunde.

Modelele de cuptoare cu microunde cu ecran LED afișează și ora, temperatura setată și timpul rămas până la finalizarea programului. Dacă partea de eficiență energetică te interesează în mod deosebit și dorești un cuptor cu microunde care să aibă toate funcționalitățile, atunci recomandarea noastră este să optezi pentru un cuptor cu microunde cu funcții de economisire în stand-by cum ar fi Eco Mode, Eco On sa Zero & On.

Acestor funcții li se adaugă cele ale cuptoarelor cu microunde performante, de autocurățarea cuptorului, posibilitatea de distribuire a undelor electromagnetice sau cele cu programe prestabilite sau personalizate de încălzire a anumitor tipuri de alimente care necesită mai multă atenție la încălzire cum ar fi lichidele.

Sunetul

Avertizările de sfârșit de program și sunetele emise la apăsarea tastelor sunt unele dintre lucrurile care îi deranjează cel mai mult pe utilizatori.

Cel mai bine este să alegi un cuptor cu microunde care are posibilitatea de a seta nivelul sunetului pe care îl emite sau chiar de a face ca acesta să nu se mai audă la terminarea programului. Nu toate cuptoarele cu microunde au această funcție, dar în acest top cu cele mai bune cuptoare cu microunde vei regăsi un model care îți oferă un înalt grad de personalizare a setărilor.

Dimensiunile cuptorului cu microunde

Majoritatea oamenilor optează pentru un cuptor cu microunde de dimensiuni mici, de preferință incorporabil, deși acesta poate costa un pic mai mult decât alte cuptoare cu microunde. Motivul fiind, de obicei, lipsa spațiului. În ceea ce privește dimensiunile unui cuptor cu microunde, cele interioare nu corespund cu cele exterioare. 

Pentru achiziționarea unui cuptor cu microunde cu dimensiunile potrivite pentru bucătăria ta, va trebui să iei în primul rând în considerare spațiul de care dispui și capacitatea cuptorului cu microunde. În cazul celor mai bune cuptoare cu microunde, mărimea trebuie să fie în conformitate cu capacitatea cuptorului și cu dimensiunile vaselor pe care le folosesc utilizatorii sau a tipurilor de mâncare pe care aceștia le gătesc cel mai des. 

Dimensiunile suportului rotativ

Dimensiunile suportului rotativ de farfurie sunt și ele esențiale în achiziționarea unui cuptor cu microunde pentru a ști care este diametrul maxim al farfuriilor pe care le poți introduce.

Pentru interiorul cuptorului tău cu microunde, vei găsi vase cu diametrul cuprins între 24.5 cm (pentru cuptoarele cu microunde mai mici) și 31.5 (pentru variantele mai mari). Suportul rotativ este o componentă esențială a cuptorului cu microunde. Prin intermediul acestuia, vasul introdus în cuptorul cu microunde se rotește și astfel alimentele sau mâncărurile tale sunt încălzite uniform.

Pe de altă parte, există și variante de cuptoare cu microunde care dispun de rafturi metalice, unul sau două, cu forme rotunde, ovale sau rectangulare. Astfel, mâncarea va putea fi încălzită și dedesubt, nu numai deasupra, acestea fiind încălzite în profunzime. De regulă, multe dintre cele mai bune cuptoare cu microunde beneficiază de astfel de grătare metalice.

Capacitatea

Capacitatea se măsoară, similar cuptoarelor clasice, în litri. În cazul versiunilor cu microunde aceasta este cuprinsă între 20 și 35 l și condiționează cantitatea de mâncare pe care o poți găti. Cele de 17/18 l sunt considerate microunde mici, acestea sunt recomandate persoanelor singure sau cuplurilor.

Cuptoarele cu microunde de 20 l sunt cele standard și au o capacitate intermediară. Cele de 25/30 l îți vor permite să folosești recipiente mai mari și astfel o mai mare greutate și o mai mare cantitate de mâncare pentru tine și familia ta. Există, de asemenea, și cuptoare cu microunde cu o capacitate de peste 40 l.

În general, cele mai bune cuptoare cu microunde au capacitatea cuprinsă între 18 și 25 l. 

Puterea

Puterea de încălzire este foarte importantă, ea fiind un criteriu important pentru cele mai bune cuptoare cu microunde. Vei găsi cuptoare cu microunde cu putere începând de la 600 W și ajungând la maximum 1500 W. Ideal ar fi să optezi pentru variante cu o putere de minimum 700-800 W, căci o putere mai mică va presupune o durată mai mare de încălzire sau de preparare a alimentelor.

Este foarte important să alegi un cuptor cu microunde care să-ți asigure o încălzire cât mai rapidă a alimentelor, decongelarea acestora și funcția de gătire.

Printre cele mai bune cuptoare cu microunde se numără cele care îți oferă posibilitatea de ajustare a puterii de încălzire. 

Poți avea nevoie de un cuptor cu microunde pentru a încălzi mâncarea, pentru a decongela rapid alimentele sau pentru a topi ciocolata sau untul. Unele dintre cele mai bune cuptoare cu microunde care îți pot satisface toate nevoile și care au integrată funcția de grill, au de obicei o capacitate de maximum 1.500 W și mai multe funcții decât un cuptor cu microunde standard.

Mod de întreținere

Modul de întreținere al unul cuptor cu microunde este mai ușor decât te-ai aștepta în cazul unor modele, dar altele s-ar putea să fie o mare bătaie de cap. Varianta ideală de care dispun cele mai bune cuptoare cu microunde este un interior emailat, standard sau ceramic, pentru a te asigura că este antibacterian și poate fi curățat foarte ușor de pete sau chiar și de depunerile de grăsime. Un cuptor cu microunde cu adevărat performant are integrată funcția de curățare cu aburi ceea ce ajută la înmuierea depunerilor și îndepărtarea lor mult mai ușoară. 

Înainte de a alege cuptorul cu microunde potrivit nevoilor tale, trebuie să verifici unde sunt amplasate găurile de aerisire și să montezi aparatul astfel încât să existe suficient spațiu pentru evacuarea aerului, pentru a se evita supraîncălzirea interiorului.

Cele mai populare întrebări și răspunsuri

1

Cum se curăță un cuptor cu microunde?

Pentru a evita ca murdăria sau petele de grăsime să se depună, este important să cureți cuptorul cu microunde imediat după ce-l folosești. Astfel, nu te vei chinui ulterior să scapi de petele care nu se mai pot curăța decât cu soluții speciale.

O altă alternativă a funcției cu abur specifică doar anumitor cuptoare cu microunde este să introduci o cană cu apă în cuptor, astfel încât aburul emanat de aceasta să înmoaie petele de grăsime care s-au depus deja în interior. Cu toate acestea, dacă îl cureți după fiecare utilizare, vei putea scăpa de grăsime folosind doar o lavetă umedă pe care va trebui să o ai mereu la îndemână. 

2

Cât de ușor este să cureți un cuptor cu microunde?

Pentru a răspunde la această întrebare este esențial să știi din ce material sunt realizați pereții interiori ai cuptorului cu microunde. Cu toate acestea, indiferent de câte pete și de nivelul de grăsime din interior, nu trebuie să folosești detergenți care pot afecta materialul acestuia.

Ideal ar fi să cureți murdăria imediat ce se depune ca să eviți ca aceasta să se usuce și să se depună. În cazul în care aceasta se depune, trebuie să iei în considerare folosirea unor soluții speciale de curățare. Dacă dorești să-ți ușurezi și mai mult munca, cele mai bune cuptoare cu microunde de pe piață au integrate funcția de curățare cu aburi, ele fiind alegerea potrivită pentru tine.

3

Ce nu trebuie băgat în cuptorul cu microunde?

Există anumite lucruri care nu trebuie băgate niciodată în cuptorul cu microunde cum ar fi: folia de aluminiu, ardei iuți, sos roșu care se vă împrăștia în tot cuptorul, vase din metal, carton, hârtie, plastic, ouă, căni termos, fructe. Unele dintre ele doar iți vor murdări cuptorul, altele îl vor strica.

4

Ce vase nu se pot folosi în cuptorul cu microunde? 

Anumite materiale nu sunt recomandate pentru că ar putea emana anumite substanțe chimice care ar putea pătrunde în mâncare în timpul folosirii cuptorului cu microunde.

Astfel că, înainte să introduci recipientul în cuptorul cu microunde, trebuie să verifici pe spatele acestuia pentru a găsi un simbol constând în linii subțiri, curbate. Acest simbol poate varia și uneori poate fi reprezentat de o imagine cu un cuptor cu microunde sau o farfurie sub unde de radiație. Vasele pe care trebuie să le eviți sunt tăvile din aluminiu, cutiile pentru alimente cu mânere metalice, ustensilele metalice, pungile de hârtie, spuma de plastic sau lemnul. 

5

Ce alimente nu trebuie preparate în cuptorul cu microunde?

Folosirea cuptorului cu microunde pentru încălzirea anumitor alimente poate să le lipsească pe acestea de valoarea lor nutrițională. Aceste alimente sunt: ouăle în coajă care pot exploda în interiorul cuptorului cu microunde și este posibil să se crape, laptele matern care poate nu va fi încălzit la temperatura corespunzătoare sau fructele care reacționează la puterea cuptorului cu microunde la fel precum ouăle.

6

Care sunt cele mai frecvente defecțiuni care pot apărea la cuptorul cu microunde?

La un cuptor cu microunde mai vechi sau uzat există riscul ca acesta să nu mai încălzească ori ușa să nu se mai închidă corespunzător. De asemenea, mai poate apărea riscul ca panoul de control să se strice și să nu mai răspundă la comenzi din cauza unei utilizări îndelungate.

De aceea îți recomandăm ca în achiziția ta să iei în considerare cuptoarele cu microunde care au un preț mai ridicat, dar sunt realizate din oțel inoxidabil.

7

Ce reprezintă funcția de grill la cuptorul cu microunde?

Grill-ul reprezintă o funcție nou apărută care se regăsește la unele dintre cele mai moderne cuptoare cu microunde de pe piață. Grill-ul permite prepararea alimentelor, îndeosebi carnea, pizza sau pâinea sau a altor alimente ce necesită formarea unei cruste la exterior, păstrând interiorul acestora extrem de fraged și de savuros. 

8

Ce alimente poți găti cu funcția grill a cuptorului cu microunde? 

Funcția Grill nu este integrată  la toate cuptoarele cu microunde de pe piață, în special la modelele standard. Cu ajutorul funcției grill poți prepara mai rapid diverse semipreparate congelate, poți pregăti carne fără să o prăjești, poți pregăti mâncăruri fără să faci fum sau miros.

Printre alimentele pe care le poți găti rapid și ușor se numără: pizza congelată, burgeri, pulpe de pui, friptură de porc, pește, legume gratinate, feliile de cașcaval de pe diferite alimente sau pâine prăjită.

9

Câte grade pot fi într-un cuptor cu microunde?

Temperatura la care poate ajunge un cuptor cu microunde depinde de cât de puternic este aparatul. Temperatura maximă la care poate ajunge un cuptor cu microunde este de 100°C.

10

Cât consumă cel mai bun cuptor cu microunde? 

Cu cât este mai puternic, cu atât mai mult consumă un cuptor cu microunde. De obicei, consumul mediu pe oră al cuptoarelor cu microunde se situează între 0,7 kWh – 1.2 kWh. Dacă ești îngrijorat de consumul de energie ridicat, îți recomandăm să optezi pentru un cuptor cu microunde care beneficiază de modul Eco sau Zero & On care opresc automat alimentare cu energie electrică, după câteva minute în care nu ai mai utilizat cuptorul cu microunde.

11

Ce trebuie să știi înainte să folosești un cuptor cu microunde? 

În timp ce folosești cuptorul cu microunde, trebuie să eviți folosirea foliei de aluminiu deoarece suprafețele metalice introduse în cuptoarele cu microunde pot forma arcuri electrice și mici incendii din cauza microundelor reflectate în acest material. În ceea ce privește recipientele de sticlă sau plastic, trebuie să verifici înainte dacă acestea pot fi introduse în cuptorul cu microunde pe care l-ai achiziționat.

Pentru dezghețarea sau topirea gheții de pe alimentele care au stat prea mult la congelator, este recomandat să folosești primele trepte de putere ale cuptorului cu microunde. Desigur, în cazul funcției grill, cuptoarele cu microunde au complet alte setări de care trebuie să ții cont pentru a avea mâncăruri crocante la exterior și fragezi și moi la interior.

12

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Cuptoarele cu microunde se folosesc de radiații electromagnetice care pot varia în lungime. Componenta esențială din interiorul cuptorului cu microunde are denumirea de magnetron, iar acesta dă naștere radiației electromagnetice atât de necesară încălzirii alimentelor.

Energia microundelor din câmpul electric al cuptorului cu microunde este transmisă către moleculele de apă din interiorul alimentelor. Astfel că, acestea sunt forțate ca prin rotație să formeze o mișcare asemănătoare cu cea a câmpului electric. Rotindu-se astfel încât să se orienteze mișcării ondulate a acestuia, moleculele de apă se lovesc și formează căldura.

13

Care sunt cele mai cunoscute brand-uri de cuptoare cu microunde?

Printre cele mai cunoscute și apreciate brand-uri de cuptoare cu microunde se numără: cuptoarele cu microunde Daewoo care încălzesc uniform alimente, cuptoarele cu microunde Beko care sunt ușor de utilizat, sau Samsung care dispune de cele mai inovatoare tehnologii în materie de cuptoare cu microunde. Amintim de asemenea brand-urile Whirlpool, Panasonic, Electrolux sau Bosch.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un comentariu

2023 eReview. Toate drepturile rezervate.

error:
eReview
Logo
Register New Account
Resetează parola