Top 5 cele mai bune aspiratoare verticale

Dacă vrei să achiziționezi unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale, capabil să curețe eficient atât suprafețele dure, cât și covoarele foarte pufoase, să aspire părul de la animalele de companie și praful, topul nostru sigur o să-ți fie de folos.

Produsele din acest articol fac parte din top cele mai bune aspiratoare verticale și au fost selectate în funcție de următoarele criterii:

 • Performanța de curățare
 • Capacitatea de colectare
 • Greutate și design
 • Moduri de curățare
 • Raza de acțiune
 • Puterea motorului și puterea de aspirare
 • Filtre
 • Nivelul de zgomot
 • Accesorii incluse

Însă, înainte de a îți face un clasament cu cele mai bune aspiratoare verticale pentru tine, trebuie să înțelegi cu exactitate ce este un aspirator vertical.

Acesta este un dispozitiv all-in-one (recipientul de colectare, motorul, filtrele și toate celelalte accesorii sunt atașate unității principale) și este poziționat vertical, cu punct de susținere pe duza care aspiră.

Comparativ cu aspiratoarele clasice, aspiratoarele verticale sunt compacte, mai ușor de mutat dintr-un colț în altul al casei și mult mai simplu de depozitat. Capul de aspirare de mari dimensiuni te ajută să cureți eficient în special suprafețele de mari dimensiuni, fie că ne referim la podele sau la covoarele pufoase.

Cele mai bune aspiratoare verticale sunt ușor de utilizat, au un design ergonomic, beneficiază de un vas de colectare cu o capacitate mare și de filtre capabile să curețe eficient aerul evacuat în interior.

Iată un top cu cele mai bune aspiratoare verticale și câteva întrebări și răspunsuri care te vor ajuta să alegi cel mai bun aspirator pentru tine:

Pro
<strong> Rowenta RH6751WO</strong>
Rowenta RH6751WO
Detalii & Preț
Este fără fir
Este ușor și simplu de manevrat
Aspiră eficient orice tip de suprafață
Nu ocupă mult spațiu de depozitare
Dispune de un cap de aspirare prevăzut cu LED
Cântărește 2.5 kg
 <strong> Bosch Athlet BCH6ATH25</strong>
Bosch Athlet BCH6ATH25
Detalii & Preț
Este fără fir
Performanță remarcabilă de curățare pe orice suprafață
Bateria sa are o autonomie de 60 de minute
Dispune de 3 trepte de viteză
Este echipat cu o peria motorizată AllFloor HighPower
Face parte din clasa A din punct de vedere al eficienței energetice

 <strong>Philips PowerPro Duo FC6168/01</strong>
Philips PowerPro Duo FC6168/01
Detalii & Preț
Este fără fir
Dispune de o baterie cu autonomie de 40 de minute
Filtrul său curăță 90% din aerul evacuat
Curăță orice tip de suprafață
Capul de curățare TriActive Turbo captează mai mult praf și mai multe scame dintr-o singură mișcare
Are funcționalitate 2 în 1 și poate fi folosit și drept aspirator de mână
 Dyson V11 Torque Drive Extra
Dyson V11 Torque Drive Extra
Detalii & Preț
Este fără fir
Poate fi folosit și drept aspirator de mână
Are o baterie cu o autonomie de 60 de minute
Prin intermediul ecranului LCD, primești imediat informații despre modul de aspirare, durata de viață rămasă a bateriei și orice mesaje de eroare, inclusiv instrucțiuni
Peria de aspirare Torque inclusă ajustează automat puterea de aspirare, în funcție de suprafața curățată
Este unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale pentru curățarea oricărui tip de suprafață
 Electrolux EER73IGM
Electrolux EER73IGM
Detalii & Preț
Bateria Li-ion se încarcă 100% în 3 ore și are o autonomie de 30 de minute
Este un aspirator vertical 2 în 1, care poate fi transformat și în aspirator de mână
Curăță orice tip de suprafață
Beneficiază de sistemul EasySteer pentru manevrabilitate la 180°
Este echipat cu o perie turbo electrică
Dispune de iluminare frontală cu LED-uri

Aspirator vertical 2 in 1 Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO

 • Este fără fir
 • Este ușor și simplu de manevrat
 • Aspiră eficient orice tip de suprafață
 • Nu ocupă mult spațiu de depozitare
 • Dispune de un cap de aspirare prevăzut cu LED
 • Cântărește 2.5 kg

Primul device din acest top, considerat de mulți unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale, este Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO.

Proiectat special pentru a fi ușor de utilizat, aspiratorul vertical 2 in 1 Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO este eficient și poate fi folosit și pe post de aspirator de mână.

Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO are un design ergonomic

Cu o greutate de 2.5 kg și un design ergonomic, sesiunile de curățat cu Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO nu sunt o corvoadă. Poziția verticală și mânerul său îți oferă confort, astfel încât să aspiri chiar și locurile greu accesibile din casă. Datorită mânerului pliabil poți depozita cu ușurință aspiratorul, fără să ai nevoie de prea mult spațiu.

Cu Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO nu trebuie să folosești mai multe prize pentru a curăța întreaga casă, deoarece este un aspirator vertical fără cablu, cu o baterie de înaltă performanță Litiu-Ion de 21.6 V, care garantează o autonomie de până la 45 de minute, cu o încărcare completă în 5 ore.

Vasul său de colectare are o capacitate de 0.6 l

Aparatul, catalogat drept unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale de pe piață, este destinat doar aspirării uscate, fiind dotat cu un vas de colectare a mizeriei, cu o capacitate de 0.6 l. Acest vas este ușor de golit și spălat.

Dotat cu un motor puternic și două trepre de viteză, aspiratorul vertical Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO te ajută să cureți cu succes atât suprafețele dure, cât și covoarele pufoase, fiind extrem de eficient pentru aspirarea părului de pe orice tip de suprafață.

Ceea ce îl diferențiază față de alte aspiratoare verticale este capul de aspirare cu perie motorizată și lumini LED, care oferă vizibilitate optimă în zonele cu luminozitate scăzută.

Dual Force Cyclonic Rowenta RH6751WO este echipat cu un sistem Cyclonic și un filtru de înaltă calitate care curăță impuritățile, precum praful și alergenii din aerul evacuat în cameră.

Dat fiind faptul că aspiratoarele fără sac sunt mai zgomotoase, Rowenta RH6751WO produce un zgomot în timpul funcționării de 79 dB, ceea ce înseamnă că nu este nici cel mai zgomotos aspirator, dar nici cel mai silențios.

Pe lângă faptul că are capacitatea de a curăța în profunzime, aparatul mai este dotat și cu o duză pentru spații înguste, ideală pentru zonele greu accesibile din casă.

Aspirator vertical fără sac Bosch Athlet BCH6ATH25

 • Este fără fir
 • Performanță remarcabilă de curățare pe orice suprafață
 • Bateria sa are o autonomie de 60 de minute
 • Dispune de 3 trepte de viteză
 • Este echipat cu o peria motorizată AllFloor HighPower
 • Face parte din clasa A din punct de vedere al eficienței energetice

Curăță casa rapid și ușor cu Bosch Athlet BCH6ATH25, unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale de pe piață. Acest aparat, primul aspirator fără cablu de la Bosch, este eficient atât pentru aspirarea covoarelor, cât și a podelelor dure.

Bateria litiu-ion de la Bosch are o autonomie de 60 de minute și îți permite să aspiri toate camerele din casă, fără să îți faci griji că este mult prea scurt cablul de alimentare. Bateria sa se încarcă 100% în 6 ore.

Bosch Athlet BCH6ATH25 cântărește 3.6 kg, însă nu trebuie să îți faci griji că este greu de manevrat, deoarece design-ul său este unul ergonomic.

Tehnologia SensorBagless asigură o curățare excepțională. Vasul de colectare are o capacitate de 0.9 l, este ușor de golit și de spălat. Sistemul EasyClean permite o demontare și o curățare ușoară a duzei cu perie rotativă, cât și a vasului de colectare.

Dispune și de o peria motorizată AllFloor HighPower

Pe lângă toate aceste caracteristici, aspiratorul vertical Bosch Athlet BCH6ATH25 – unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale de pe piață – dispune și de o peria motorizată AllFloor HighPower, care funcționează la aproximativ 5000 de rotații pe minut, pentru o aspirare în profunzime.

Motorul LongLife, special conceput pentru performanțe ridicate, oferă 3 trepre de viteză:

 • Treapta 1: pentru sarcini de curățare ușoară
 • Treapta 2: pentru sarcini de curățare medie Treapta Turbo: pentru sarcini de curățare dificilă
 • Treapta Turbo: pentru sarcini de curățare dificilă

Bosch Athlet BCH6ATH25  este silențios și performant. Filtrul său inteligent curăță aerul evacuat de impurități, astfel încât tot praful strâns de pe podea să nu fie evacuat înapoi în cameră. Mai mult decât atât, un LED de pe panoul de comandă al aspiratorului te va anunța când este necesară curățarea filtrului.

Cele mai bune aspiratoare verticale sunt eficiente, ușor de manevrat, nu ocupă mult spațiu de depozitare și curăță orice tip de suprafață, iar Bosch Athlet BCH6ATH25 are toate aceste caracteristici. În plus, face parte și din clasa A din punct de vedere al eficienței energetice – și clasa A la emisiile de praf.

Aspirator vertical 2 in 1 Philips PowerPro Duo FC6168/01

 • Este fără fir
 • Dispune de o baterie cu autonomie de 40 de minute
 • Filtrul său curăță 90% din aerul evacuat
 • Curăță orice tip de suprafață
 • Capul de curățare TriActive Turbo captează mai mult praf și mai multe scame dintr-o singură mișcare
 • Are funcționalitate 2 în 1 și poate fi folosit și drept aspirator de mână

Un alt aspirator vertical fără fir, inclus și el în top cele mai bune aspiratoare verticale de pe piață, este Philips PowerPro Duo FC6168/01. Bateriile sale de 18 V cu litiu-ion oferă o autonomie de 40 de minute și se încarcă 100% în 5 ore.

Fie că trebuie să cureți sufrageria, bucătăria sau dormitorul copiilor, acest aspirator vertical este este de mare ajutor. Cântărește 3.2 kg, are un design modern și compact, așa că poate fi mutat cu ușurință dintr-o cameră în alta.

Philips PowerPro Duo FC6168/01 îți permite să aspiri chiar și zonele greu accesibile din casă, precum spațiul de sub piesele de mobilier. Capul de curățare TriActive Turbo captează mai mult praf și mai multe scame dintr-o singură mișcare. Peria sa motorizată adună rapid scamele și părul, fiind ideală pentru cei care au animale de companie.

Pe lângă faptul că este ușor de depozitat și nu ocupă mult spațiu, Philips PowerPro Duo FC6168/01 are funcționalitate 2 în 1, pentru că este și un aspirator vertical, cât și un aspirator de mână fără fir.

Vasul său de colectare, cu o capacitate de 0.6 l, dispune de un sistem inteligent de golire, fiind igienic și ușor de spălat.

Grație filtrului său cu 3 straturi, Philips PowerPro Duo FC6168/01 este unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale pentru cei care au probleme respiratorii cauzate de alergii

Filtrul lavabil cu 3 straturi poate capta până la 90% din alergeni, polen sau praf, pentru ca aerul evacuat în interior să fie lipsit de impurități. Luând în calcul caracteristicile sale și puterea de aspirare, Philips PowerPro Duo FC6168/01 are un zgomot în timpul funcționării de 83 dB.

Face parte din clasa energetică A și din clasa A pentru emisiile de praf. Peria standard și duza pentru spațiile înguste sunt accesoriile pe care le include.

Prin urmare, dacă vrei să achiziționezi unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale, Philips PowerPro Duo FC6168/01 este o alegere inspirată.

Aspirator vertical fără fir Dyson V11 Torque Drive Extra

 • Este fără fir
 • Este un aspirator 2 în 1 – poate fi folosit și drept aspirator de mână
 • Are o baterie cu o autonomie de 60 de minute
 • Prin intermediul ecranului LCD, primești imediat informații despre modul de aspirare, durata de viață rămasă a bateriei și orice mesaje de eroare, inclusiv instrucțiuni
 • Peria de aspirare Torque inclusă ajustează automat puterea de aspirare, în funcție de suprafața curățată
 • Este unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale pentru curățarea oricărui tip de suprafață

Dyson V11 Torque Drive Extra igienizează și curăță casa în profunzime, grație capacității sale de a capta până la 99.97% din particulele cu dimensiuni de până la 0,3 microni, cum ar fi particulele fine de praf și alergenii din covoare. Este recomandat în special celor care au copii mici care merg de-a bușilea sau se joacă pe podea, fiind excelent și pentru proprietarii de animale, pentru că aspiră eficient părul de pe suprafețele dure, cât și de pe covoarele pufoase.

Dyson V11 Torque Drive Extra este fără doar și poate unul dintre cele mai bune aspiratoare fără fir. Dispozitivul 2 în 1 poate fi utilizat și ca aspirator de mână, iar sceasta este doar una dintre caracteristicile care îl fac un aparat pe care orice iubitor de curățenie și-l dorește.

Motorul puternic permite rotirea periei Torque Drive de până la 60 de ori pe secundă

Motorul său de ultimă generație Dyson V11, de 610 W, asigură o putere de aspirare de două ori mai mare decât aspiratoarele verticale convenționale și permite rotirea periei Torque Drive de până la 60 de ori pe secundă. Ceea ce înseamnă că perii de nailon curăță orice tip de suprafață și pătrund chiar și în fibrele covoarelor, pentru o aspirare eficientă.

Deoarece este unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale fără fir, Dyson V11 Torque Drive Extra dispune de o baterie cu o autonomie de până la 60 de minute, folosind modul ECO.

Chiar dacă are o greutate de 3.9 kg, Dyson V11 Torque Drive Extra poate fi mutat cu ușurință, grație design-ului său modern și ergonomic.

Acesta beneficiază de 3 moduri de curățare:

 • Modul Auto – aparatul ajustează puterea automat pentru a se adapta oricărei suprafețe
 • Modul Eco – asigură timpul maxim de funcționare
 • Modul Boost – permite o curățare ultraputernică a murdăriei

Beneficiază de un sistem de curățare Point & Shoot

Dyson V11 Torque Drive Extra beneficiază de un sistem de curățare Point & Shoot, datorită căruia poți goli vasul său de colectare de 0.76 l dintr-o singură mișcare.

Și pentru că este inclus în top cele mai bune aspiratoare verticale, Dyson V11 Torque Drive Extra beneficiază de tehnologia Radial Root Cyclone care generează o forță centrifugă de peste 79.000 G. În felul acesta particulele microscopice precum polenul și praful sunt aspirate rapid.

În ceea ce privește nivelul zgomotului în timpul folosirii aspiratorului – acesta este de 82 dB.

Folosind Dyson V11 Torque Drive primești în timp real notificări pe ecranul LCD al device-ului. De exemplu, ești anunțat când furtunul de vid este blocat sau când este timpul să cureți filtrul. De asemenea, este afișată și durata de viață rămasă a bateriei, în timp ce aspiri.

Cele mai importante caracteristici ale acestui aspirator sunt accesoriile sale. Dyson V11 Torque Drive Extra include:

 • Perie Electrică Torque Drive – dispune de tehnologia DSL și adaptează automat puterea de aspirare. Mai exact, puterea de aspirare crește atunci când aspiri un covor și scade atunci când cureți o suprafață netedă, precum parchetul.
 • Mini perie motorizată – ideală pentru aspirarea covoarelor, deoarece elimină părul și praful în profunzime.
 • Perie Combi 2in1 Quick Release – prin apăsarea unui simplu buton, treci de la un capăt mare la o perie perfectă pentru suprafețele delicate. Această perie este ideală pentru curățarea canapelelor sau tapițeriei mașinii.
 • Capăt aspirare Crevice Tool Quick Release – potrivit pentru spațiile înguste.
 • Perie Stubborn Dirt Quick Release – perfectă pentru curățarea covoarelor groase.

Aspirator vertical 2 în 1 Electrolux EER73IGM

 • Bateria Li-ion se încarcă 100% în 3 ore și are o autonomie de 30 de minute
 • Este un aspirator vertical 2 în 1, care poate fi transformat și în aspirator de mână
 • Curăță orice tip de suprafață
 • Beneficiază de sistemul EasySteer pentru manevrabilitate la 180°
 • Este echipat cu o perie turbo electrică
 • Dispune de iluminare frontală cu LED-uri

Să faci curat în locuință parcă este mult mai ușor, dacă ai la îndemână unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale. Pentru aspirarea suprafețelor dure sau covoarelor pufoase, aspiratorul vertical 2 în 1 Electrolux EER73IGM este tot ce ai nevoie.

Cântărește 3.16 kg, dar designul său minimalist îți permite să transporți aspiratorul dintr-o cameră în alta fără prea mult efort. Unitatea de mână a aparatului poate fi detașată, astfel încât să ai atât un aspirator vertical performant, cât și un aspirator de mână.

Dat fiind faptul că este unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale fără fir, Electrolux EER73IGM dispune de o baterie Li-ion cu o autonomie de 30 de minute, care se încarcă 100% în 3 ore.

Dispune de două trepte de viteză

Puterea în două trepte a motorului îți permite să adaptezi aspirarea în funcție de suprafețe.

Cu Electrolux EER73IGM cureți mochetele, covoarele, tapițeriile, parchetul, cât și interiorul mașinii.

Datorită sistemului EasySteer pentru manevrabilitate la 180°, aspiri eficient chiar și spațiile de sub piesele de mobilier. Mulțumită duzei cu dublă articulație poți să strecori ușor aspiratorul în zonele înguste. Mai mult decât atât, aspiratorul dispune și de iluminare frontală cu LED-uri, astfel încât să ai vizibilitate în spațiile întunecate.

Folosind Electrolux EER73IGM nu trebuie să îți faci griji că trebuie să schimbi regulat sacul pentru praf, deoarece aparatul este echipat cu un vas de colectare de 0.5 l.

Filtrul lavabil al aspiratorului curăță  praful, alergenii și părul de la animalele de companie din aerul evacuat în încăpere.

Zgomotul emis în timpul funcționării este unul dintre principalele aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când achiziționăm un aspirator. Luând în calcul funcțiile sale, Electrolux EER73IGM nu este nici cel mai silențios, dar nici cel mai zgomotos aspirator, cu un nivel al zgomotului de 79 dB.

La fel ca și în cazul celorlalte produse incluse printre cele mai bune aspiratoare verticale, Electrolux EER73IGM este echipat cu accesorii menite să te ajute să cureți cu success orice tip de suprafață:

 • Perie turbo electrică
 • Perie de praf
 • Duză pentru spații înguste
 • Rolă cu perie
 • Fantă pentru depozitarea accesoriilor

 

Caracteristici pe care trebuie să le iei în considerare pentru a alege cele mai bune aspiratoare verticale

Când vine vorba de alegerea celui mai bun aspirator vertical pentru casa ta, este esențial să te gândești la detalii precum puterea de aspirare, capacitatea de colectare și autonomia bateriei. Iată și alte caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un astfel de produs:

Dimensiune

Este important să ții cont de dimensiunea aspiratorului pe care intenționezi să-l cumperi. Unele aspiratoare pot fi voluminoase și greu de depozitat. Cu toate acestea, cele mai bune aspiratoare verticale tind să aibă o putere mare de curățare.

Dacă ai nevoie de un aspirator puternic, atunci probabil că va trebui să cumperi unul mai mare.

În cazul în care dispui de un spațiu de depozitare mic, încearcă să alegi un aspirator mai mic, care are totuși o putere mare de aspirare.

Puterea de aspirare

Caracteristicile principale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi cele mai bune aspiratoare verticale sunt puterea motorului și capacitatea sa de aspirare.

Forța de aspirare a unui aspirator este determinată doar de puterea motorului său, ci și de dimensiunea orificiului de admisie, duza care aspiră murdăria.

Cu cât dimensiunea acestui orificiu este mai mică, cu atât se generează mai multă putere de aspirare, deoarece trecerea aceleiași cantități de aer printr-un orificiu mai îngust face aerul să se miște mai repede. Acesta este motivul pentru care accesoriile aspiratoarelor cu orificii înguste și mici par să aibă o putere de aspirare mult mai mare decât duzele mai mari.

Zgomotul în timpul funcționării

Zgomotul pe care aspiratorul vertical îl produce în timpul funcționării este un alt detaliu important, mai ales dacă ai copii mici sau locuiești într-un bloc. Prin urmare, chiar și cele mai bune aspiratoare verticale pot fi extrem de zgomotoase.

Pentru a înțelege exact ce nivel de zgomot ar trebui să aibă aspiratorul, o să facem o comparație simplă.

De obicei, nivelul de zgomot al conversației tipice este de 60-68 dB. Nivelurile de sunet în intervalul 70  – 80 dB sunt considerate a fi puternice, iar o persoană expusă continuu la un nivel de sunet de peste 85 dB va suferi treptat pierderi de auz.

Timpul maxim de expunere în siguranță la 100 dB este de numai 15 minute. Aceasta înseamnă că cel mai bine este să alegi un aspirator vertical cu un nivel al zgomotului de maximum 80 dB.

De obicei, cele mai bune aspiratoare verticale fără sac sunt mai zgomotoase decât cele cu sac. Însă, chiar și așa, pe piață se găsesc nenumărate modele cu un nivel al zgomotului până în 80 dB.

Filtre

Cele mai bune aspiratoare verticale dispun de un filtru eficient, capabil să curețe aerul evacuat din aparat. Filtrul este o parte importantă a aspiratorului vertical, deoarece ajută la curățarea aerului din zona pe care o aspiri.

Filtrele trebuie schimbate periodic, dacă nu sunt lavabile, iar acest lucru este valabil și în cazul produselor care se numără printre cele mai bune aspiratoare verticale. Filtrele cu dimensiuni mai mici necesită a fi schimbate mult mai des decât filtrele mai mari.

Tehnologiile de care dispune

 • Tehnologia senzorială: Un aparat vertical care dispune de tehnologie senzorială va economisi baterie, deoarece capul de aspirare reglează automat puterea de aspirare, în funcție de suprafața curățată.
 • Iluminare frontală cu LED

Cele mai bune aspiratoare verticale dispun de iluminare frontală cu LED, pentru a îți permite să poți vedea în spațiile întunecate – precum sub piesele de mobilier.

 • Control SMART prin aplicație

Aspiratoarele verticale care beneficiază de aplicație mobilă îți oferă informații vitale privind durata de viață a bateriei sau te atenționează când trebuie înlocuit filtrul aspiratorului.

Capacitatea vasului de colectare

Dimensiunea sacului sau a vasului de colectare este un aspect fundamental al oricărui aspirator. Cu cât capacitatea vasului de colectare este mai mare, cu atât este mai bine. Multe modele de aspiratoare au un indicator care se aprinde atunci când recipientul este aproape plin.

Cele mai populare întrebări și răspunsuri despre aspiratoarele verticale

1

Cum funcționează aspiratorul vertical?

Aspiratorul vertical are un principiu de lucru foarte simplu: odată pornit, curentul electric acționează motorul. Acest motor este la rândul său conectat la ventilatorul care are lama înclinată precum cea a unei elice de avion. Pe măsură ce lamele ventilatorului se rotesc, particulele de murdărie sunt absorbite de pe suprafețe.

Atâta timp cât ventilatorul aspiratorului vertical funcționează, există întotdeauna un flux constant de aer care trece prin orificiul de admisie și iese prin orificiul de evacuare. Prin urmare, un aspirator are nevoie întotdeauna de un orificiu de admisie (care ar putea include o serie de accesorii și duze pentru diferite suprafețe).

2

Ce este un aspirator vertical cu funcția de aspirare umedă și uscată?

Aspiratorul vertical cu aspirare umedă și uscată este un tip de aspirator care efectuează atât curățare murdăriei uscate, cât și murdăriei lichide. Acesta este un aparat extrem de versatil și ușor de folosit.

Unele dintre cele mai bune aspiratoare verticale au incorporată și funcția de spălare, pe lângă cea de aspirare umedă/uscată. Astfel, pe lângă vasul de colectare a mizeriei acestea beneficiază și de un vas pentru apa curată.

3

Diferența dintre aspiratorul vertical și aspiratorul tradițional

Există avantaje și dezavantaje pentru ambele tipuri de aspiratoare, dar multe se reduc la dimensiunea și aspectul casei tale.

Cele mai bune aspiratoare verticale sunt ideale pentru curățarea zonelor de mari dimensiuni, în special cele cu covoare, deoarece au o putere mare de aspirare și sunt echipate cu perii rotative. Dacă sunt fără cablu, acestea sunt și mai eficiente, deoarece poți curăța întreaga casă, fără să mai fie nevoie să schimbi des priza de alimentare. Acestea sunt ideale și pentru curățarea spațiilor de sub piesele de mobilier, deoarece multe aspiratoare verticale dispune de iluminare frontală cu LED.

Totuși, acest tip de aspirator, fie el chiar și unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale, este mai greu de folosit pentru aspirarea scărilor și zonelor foarte înguste.

Aspiratoarele tradiționale tind să fie mai compacte și mult mai eficiente pentru curățarea spațiilor înguste, mai ales dacă dispun de accesorii special concepute pentru aceste zone. Furtunul lung și flexibil și duza mică facilitează curățarea scărilor.

În schimb, acestea oferă o rază de acțiune limitată, deoarece dispun de un cablu de alimentare.

4

Ce înseamnă aspirator vertical ciclonic?

Aspiratoarele ciclonice nu sunt echipate cu un sac pentru praf, ci cu un vas de colectare, care poate fi golit și spălat cu ușurință.

Murdăria este trasă cu viteză mare printr-un filtru, în vasul de colectare. Un aspirator vertical fără sac este mai rapid și mai ușor de golit, cu avantajul suplimentar de a avea costuri de funcționare reduse, deoarece nu există necesitatea de a înlocui sacii pentru praf.

5

Ce sistem de filtrare ar trebui să aibă cele mai bune aspiratoare verticale?

Fără excepție, persoanele care suferă de alergii, astm și nu numai ar trebui să folosească aspiratoare care au filtrare HEPA. Un aspirator echipat cu un filtru de înaltă calitate curăță aerul evacuat din aspirator, pe măsură ce tu aspiri casa. Folosirea unui aspirator fără filtru înseamnă împrăștierea alergenilor în aerul pe care îl respiri.

6

Aspiratorul vertical este eficient pe suprafețele cu gresie?

Cele mai bune aspiratoare verticale fac față oricărui tip de murdărie și curăță în profunzime orice tip de suprafață, fie că ne referim la cea cu gresie sau parchet, ori la covoarele foarte groase. Accesoriile pe care aceste aspiratoare le includ sunt eficiente și special concepute pentru a îndepărta mizeria atât din spațiile înguste, cât și de sub mobilier.

7

Care sunt celr mai bune aspiratoare verticale pentru curățarea părului de pe suprafețe?

Un aspirator vertical eficient pentru curățarea părului de pe suprafețele dure sau de pe covoare trebuie să fie dotat cu accesorii, precum perie turbo electrică și duză pentru spații înguste.

Pentru ca aerul evacuat din aparat să fie curat și curățat de alergeni, praf sau de păr, aspiratorul mai trebuie să dispună și de filtre de înaltă calitate.

Prin urmare, printre cele mai bune aspiratoare verticale pentru curățarea părului se numără Dyson V11 Torque Drive și aspiratorul vertical Philips PowerPro Duo FC6168/01.

8

Aspiratorul vertical poate zgâria podelele din lemn sau parchetul?

Cele mai bune aspiratoare verticale sunt eficiente pentru curățarea oricărui tip de suprafață. Este esențial să folosești accesoriile potrivite atunci când aspiri, chiar și atunci când folosești unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale. Peria turbo electrică de exemplu este ideală pentru curățarea covoarelor, însă nu este recomandată pentru podelele din lemn sau suprafețele cu parchet.

În schimb, fiecare model de aspirator este echipat și cu perii moi pentru a nu zgâria suprafețele dure.

9

Ce este filtrul HEPA al aspiratorului vertical?

Filtrele de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) sunt des întâlnite la cele mai bune aspiratoare verticale ciclonice. Filtrele HEPA filtrează aerul evacuat din aspirator și captează particulele dăunătoare de mici dimensiuni, cum ar fi acarienii, polenul și sporii de mucegai.

Aceste particule sunt atât de mici încât pot fi aspirate și eliberate în încăpere, dacă aspiratorul nu beneficiază de un filtru, ceea ce poate fi o problemă gravă pentru persoanele care suferă de alergii și pentru persoanele cu probleme respiratorii.

10

Cum se curăță un aspirator vertical?

Indiferent dacă ai un aspirator vertical care nu are o forță de aspirare mare, ori folosești unul dintre cele mai bune aspiratoare verticale, nu uita că acest tip de aparat trebuie curățat regulat.

Începe prin a goli vasul de colectare sau prin a schimba sacul pentru praf. Apoi, șterge interiorul aspiratorului cu o cârpă uscată din microfibră. Unele aspiratoare pot fi curățate și cu apă, însă recomandat este să verifici manualul lor de utilizare.

Verifică duzele aspiratorului și roțile sale, pentru ca acestea să nu fie blocate de ghemotoacele de păr strânse.

Dacă speli vasul de colectare, este nevoie să îl lași să se usuce bine, înainte de a îl monta la loc în aparat.

11

Ce aspirator vertical să cumpăr?

Răspunsul la această întrebare este unul subiectiv și depinde de mai mulți factori, precum locuința ta, bugetul de care dispui, tipul suprafețelor care trebuie curățate (suprafețe dure sau covoare groase).

În primul rând, cele mai bune aspiratoare verticale fără fir sunt ideale pentru curățarea suprafețelor mari, cu multe covoare, deoarece aspiră eficient. Totuși, pentru astfel de situații, dacă pentru a aspira întreaga casă ai nevoie de mai mult de 60-70 de minute, un aspirator vertical cu fir este ideal pentru tine. Cele fără fir sunt rezistente, însă au o autonomie a bateriei de până la 60 de minute.

În schimb, cele mai bune aspiratoare verticale fără fir sunt folositoare deoarece nu mai trebuie să schimbi priza de alimentare des. Multe modele sunt 2 în 1, ceea ce înseamnă că se transformă în aspiratoare de mână, ideale fiind pentru curățarea dulapurilor sau interiorului mașinii.

Nivelul de zgomot este un alt aspect important. Dacă ai copii mici sau nu vrei să îți deranjezi vecinii cu sunetul aspiratorului, alege un aspirator vertical cu un nivel al zgomotului mai mic de 80 dB. Ia în considerare că aspiratoarele fără sac sunt puțin mai gălăgioase decât cele cu sac.

De asemenea, dacă suferi de probleme respiratorii, este vital ca aspiratorul vertical pe care îl alegi să aibă un sistem de filtrare a aerului eficient.

Cel mai bun aspirator vertical pentru tine este cel care se potrivește nevoilor tale și se încadrează în bugetul tău. Dacă un aspirator este foarte scump nu înseamnă că este și la fel de bun. Așadar, înainte de a cumpăra un produs fii atent la specificațiile sale, câtă energie consumă, ce nivel de zgomot are și ce accesorii include.

12

Cât ar trebui să reziste un aspirator vertical bun?

Cele mai bune aspiratoare verticale sunt construite să fie eficiente și să reziste în timp. Contează foarte mult și modul în care este întreținut, dar și dacă este cu baterii sau cu un cablu de alimentare. În medie, cele mai bune aspiratoare verticale fără cablu de alimentare, care sunt folosite de mai multe ori pe săptămână, pot rezista chiar și mai mult de 8 ani.

Bateria trebuie înlocuită, atunci când nu mai este suficient de puternică. La fel și filtrul aspiratorului trebuie curățat sau înlocuit regulat. Cu cât ai grijă mai bine de aspirator, cu atât mai mult îl vei putea folosi.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un comentariu

2023 eReview. Toate drepturile rezervate.

error:
eReview
Logo
Register New Account
Resetează parola