Top 5 cele mai bune aspiratoare robot

Dacă vrei să scapi de păr lăsat de animalele de companie pe covor sau de praful care se depune pe podea, fără să fie nevoie să faci tu curat, cele mai bune aspiratoare robot îți pot fi de mare ajutor.

Echipat sau nu cu un mop, aspiratorul robot este exact ceea ce ai nevoie pentru întreținerea curățeniei din casă. A avea un astfel de aparat înseamnă cu nu trebuie să-ți mai faci griji că nu mai ai timp să faci curățenie.

Cele mai bune aspiratoare robot pot fi programate să aspire chiar și atunci când nu ești acasă. Pur și simplu setezi aspiratorul să curețe mizeria, astfel încât să-și termine treaba în timp ce tu ești la job.

Un alt avantaj al acestui tip de aspirator este faptul că își încarcă singur bateria. Dacă nu are suficientă baterie atunci când aspiră casa, acesta se întoarce la stația sa, pentru reîncărcare.

Există nenumărate motive pentru a îți achiziționa un astfel de aspirator. Acesta curăță atât covoarele cât și podelele, el fiind conceput pentru a gestiona acest lucru din mers, datorită senzorilor care setează puterea de aspirare, în funcție de modificările suprafețelor.

Pentru a te ajuta să alegi aspiratorul potrivit am creat un top cu cele mai bune aspiratoare robot și am pus accent pe caracteristicile care le fac să fie apreciate.

Tot în acest articol vei găsi și o listă cu cele mai populare întrebări și răspunsuri privind aspiratoarele robot, care sigur îți vor fi folositoare.

Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975
Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975
Detalii&Preț
Poate fi programat
Aspiră și spală în același timp
Include două perii laterale
Bateria sa are o autonomie de 225 de minute

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner
Detalii&Preț
Poate fi programat
Aspiră și spală în același timp
Este echipat cu un filtru HEPA
Bateria sa are o autonomie de 160 de minute

Roborock S6 MaxV<br><br>
Roborock S6 MaxV

Detalii&Preț
Poate fi programat
Aspiră și spală în același timp
Curăță într-o sesiune de aspirare o zonă de 2580 mp
Bateria sa are o autonomie de 180 de minute

Roborock S7<br><br><br>
Roborock S7


Detalii&Preț
Poate fi programat
Aspiră și spală în același timp
Are o placă de ștergere vibrantă (moping sonic) cu 3000 vibrații/minut
Bateria sa are o autonomie de 180 de minute

iRobot Roomba 980<br><br>
iRobot Roomba 980

Detalii&Preț
Poate fi programat
Aspiră și spală în același timp
Are Senzor și tehnologia VSLAM pentru a cartografia locuința
Bateria sa are o autonomie de 120 de minute

Aspirator robot Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975

 • Poate fi programat
 • Aspiră și spală în același timp
 • Include două perii laterale
 • Bateria sa are o autonomie de 225 de minute

Primul produs inclus în topul celor mai bune aspiratoare robot este Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975. Acesta este echipat cu toate funcțiile necesare unui aspirator robot:

 • Aspiră excelent
 • Beneficiază de un mop
 • Are mapare laser
 • Poate fi controlat prin intermediul aplicației
 • Beneficiază de accesorii

Motorul BLDC extra-puternic de până la 12000Pa și tehnologia de cartografiere de ultimă oră oferă o acțiune de curățare 4 în 1.

Rowenta X-plorer S95 este proiectat special pentru a curăța fiecare centrimetru al locuinței tale, grație tehnologiei cu laser, mapării permanente și senzorilor pentru obstacole și trepte.

Datorită aplicației Rowenta X-Plorer Series 75&95 poți personaliza în detaliu harta casei. Denumești camerele, ajustezi puterea de aspirare a aspiratorului în funcție de tipul de podea, delimitezi zonele de acces sau setezi debitul de apă și modul de curățare intensivă Scrubbing (tip “Y”). Tot prin intermediul aplicației poți programa sesiunile de curățat și primești notificări privind întreținerea aspiratorului robot. În aplicația disponibilă atât pentru Android cât și pentru iOS se pot salva 4 hărți diferite, iar mai interesant este faptul că poți controla aspiratorul și prin comandă vocală.

Este echipat cu un senzor anticădere

Rowenta X-plorer S95 are o înălțime de 10,3 cm, astfel încât să încapă sub piesele de mobilier. Grație senzorului anticădere, aspiratorul robot își schimbă traiectoria atunci când întâlnește scări.

Bateria sa Lithium ion oferă o autonomie de 225 de minute și poate fi încărcată complet în 4 ore. Odată ce aspiratorul robot finalizează sesiunea de curățat, acesta se întoarce la stația de încărcare. Dacă în timpul aspirării bateria nu este încărcată suficient, robotul revine la stație, se reîncarcă, apoi reia procesul de curățare de acolo de unde s-a oprit.

Beneficiază de sistemul SMART AQUA FORCE

Prin intermediul sistemului SMART AQUA FORCE, aspiratorul robot Rowenta X-plorer S95 aspiră și spală în același timp, reușind să îndepărteze cu succes chiar și cele mai mici particule de praf. Puterea de aspirare este ajustată automat, pentru eficiență maximă, grație sistemului Auto Boost.

Recipientul său de praf  are o capacitate de 0.5 l, este rezistent și ușor de golit. Rezervorul de apă are 220 ml.

Fluxul de apă poate fi controlat prin intermediul unei valve electronice – din aplicație. În felul acesta poți adapta debitul de apă în funcție de cameră și poți monitoriza nivelul de apă.

Suportul pentru mop poate fi ușor îndepărtat, pentru ca laveta aspiratorului să poată fi spălată după fiecare curățare. Lavetele din microfibră pot fi curățate în mașina de spălat.

Rowenta X-plorer S95 are un nivel al zgomotului în timpul funcționării de doar 60 dB și este echipat cu:

 • Perie Animal Turbo pentru utilizare zilnică
 • Perie Precision Turbo pentru firele lungi de păr
 • Perie Downy Turbo pentru particulele extra fine de praf
 • Lavetă Standard: pentru utilizarea zilnică
 • Lavetă animal Scrub: pentru o acțiune sporită asupra petelor rezistente.

Aspirator robot Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner

 • Poate fi programat
 • Aspiră și spală în același timp
 • Este echipat cu un filtru HEPA
 • Bateria sa are o autonomie de 160 de minute

Un alt aspirator robot accesibil din punct de vedere al prețului, inclus și el în topul aspiratoarelor robot, este Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner, care spală și aspiră orice tip de podea.

Are un design ergonomic și nu ocupă mult spațiu

Robotul Xiaomi Mi este foarte ușor de depozitat. Aspiratorul în sine este destul de compact (are o înălțime de 8.2 cm și o lățime de 35.3 cm), iar stația sa de încărcare nu ocupă foarte mult spațiu. Interesant este că aparatul poate depăși orice obstacol care are înălțimea de până la 2 cm. Astfel, un cablu uitat pe jos nu este un obstacol pentru Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner, unul dintre cele mai bune aspiratoare robot de pe piață.

Bateria sa Li-ion 2400 mAh, produsă de LG și Panasonic, are o autonomie de 160 de minute și se reîncarcă în aproximativ 180 min.

Atunci când aspiratorul robot curăță suprafețele, însă bateria sa mai are doar 15% energie, aparatul se va întoarce la stația de încărcare. În momentul în care bateria sa a ajuns să aibă o energie de 80%, dispozitivul reia ciclul de curățare, de acolo de unde s-a oprit.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner aspiră și spală în același timp, iar cele trei moduri de curățare ale sale sunt:

 • Standard
 • Silențios
 • Maxim

Vasul de colectare a prafului are o capacitate de 0.6 l, iar rezervorul pentru apă este de 200 ml. Laveta din microfibră poate fi ușor îndepărtată, pentru a fi spălată după fiecare sesiune de aspirare.

Motorul puternic oferă o putere de aspirare de 2500 PA și un nivel al zgomotului în timpul funcționării de 72 dB.

Robotul aspirator Xiaomi Mi poate fi conectat la aplicația Mi Home/Xiaomi Home. Această aplicație îți permite să programezi sesiunile de curățat.

Aspiratorul începe automat curățarea la ora stabilită și apoi va reveni la stația de încărcare, după ce și-a terminat treaba.

În aplicația Mi Home sunt disponibile 4 moduri de curățare:

 • Silențios
 • Standard
 • Puternic
 • Turbo.

 Modul implicit este Standard.

Aplicația mobilă îți oferă posibilitatea să ajustezi harta permanentă a casei, pentru ca aspiratorul să aibă un traseu de curățare. Datorită senzorilor săi inteligenți, Xiaomi Mi Robot Vacuum va știi exact unde să curețe și va detecta piesele de mobilier, pentru a nu se lovi de acestea. Acești senzori trebuie curățați cu o cârpă uscată o dată pe lună.

Beneficiază de un filtru HEPA

Interesant la acest aspirator robot este faptul că are incorporat și un filtru HEPA de praf, astfel ca aerul evacuat din aparat să fie curățat de impurități. Filtrul său este lavabil și trebuie curățat regulat.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner include și o serie de accesorii:

 • Perie standard
 • Perie laterală
 • Perie praf

Aspirator robot Roborock S6 MaxV

 • Poate fi programat
 • Aspiră și spală în același timp
 • Curăță într-o sesiune de aspirare o zonă de 2580 mp
 • Bateria sa are o autonomie de 180 de minute

Cu o baterie extra-mare de 5200 mAh, care oferă o durată maximă de curățare de 180 de minute, Roborock S6 MaxV curăță într-o sesiune de aspirare o zonă de 2580 mp. Atunci când curăță spații foarte mari și bateria sa nu mai are foarte multă energie, aspiratorul oprește curățarea și revine la stația sa pentru a se încărca. Apoi continuă să aspire de unde a rămas.

Butonul On al aparatului își schimbă culoarea pentru a indica starea bateriei. Se aprinde și se stinge intermitent când se încarcă, devine alb când bateria este încărcată cu cel puțin 20% și devine roșu când bateria scade sub 20%.

Nu ocupă mult spațiu

Cu o înălțime de 9.6 cm și o lățime de 35.3 cm, aspiratorul robot Roborock S6 MaxV poate încăpea sub piesele de mobilier. Aspiratorul este ușor de depozitat și se poziționează singur în stația de încărcare. De asemenea, vine cu o bază de plastic care se atașează stației de încărcare și împiedică aspiratorul să picure apă pe podea, după ce ai utilizat funcția de spălare.

Beneficiază de un vas de colectare cu o capacitate de 460 ml

Unitatea sa este robustă, cu un vas de colectare a mizeriei cu o capacitate de 460 ml și un rezervor de apă de 300 ml.

 Unul dintre cele mai interesante lucruri la acest aparat este faptul că poate aspira la fel de bine și covoarele pufoase sau zonele cu mochetă, grație designului modernizat al fluxului de aer HyperForce.

Este unul dintre cele mai puternice și mai avansate modele Roborock, cu două camere incluse (pentru detectarea obictelor) și navigare LiDAR, pentru a te asigura că este eficient în curățare, fiind astfel puțin probabil să se blocheze printre piesele de mobilier.

Este echipat cu navigare de tip LiDAR

Navigarea LiDAR permite planificarea eficientă a rutei, fie că în cameră este lumină sau întuneric, și creează modele precise ale casei, pe măsură ce robotul curăță. La fel ca toate celelalte aspiratoare robot, Roborock S6 MaxV nu poate urca sau coborî pe scări.

Aplicația Roborock Plus îți oferă acces la mai multe funcții ale aparatului. Prin intermediul ei aparatul realizează o cartografiere detaliată a casei, pentru a știi exact unde trebuie să curețe.

Tot prin intermediul aplicației poți programa aspiratorul robot să curețe, chiar și atunci când nu ești acasă, și poți selecta un flux de apă diferit, în funcție de cameră. Acest aspirator robot poate fi controlat și prin comenzi vocale, utilizând Siri sau Google Home.

Și pentru că este unul dintre cele mai bune aspiratoare robot, Roborock S6 MaxV are integrat și un filtru HEPA care captează până la 95% din particulele poluante din aerul evacuat din aspirator. Acest filtru este lavabil și trebuie spălat frecvent, mai ales dacă aspiratorul este utilizat zilnic.

Motorul său oferă o putere de aspirare de 2500 PA, iar nivelul zgomotului în timpul funcționării sale este de 67 dB.

Roborock S6 MaxV are 4 moduri de curățare:

 • Silențios
 • Mediu
 • Turbo
 • Maxim

Acesta mai are un un mod special pentru curățarea covoarelor, care poate fi activat și dezactivat din aplicație. Atunci când este activat acest mod, aspiratorul reglează automat puterea de aspirare.

Pe lângă peria principală, Roborock S6 MaxV este echipată cu o perie laterală din silicon și plastic. De asemenea, vine cu o unealtă de curățare pe care o poți folosi pentru a tăia părul încurcat în perie.

Aspirator robot Roborock S7

 • Poate fi programat
 • Aspiră și spală în același timp
 • Are o placă de ștergere vibrantă (moping sonic) cu 3000 vibrații/minut
 • Bateria sa are o autonomie de 180 de minute

Dacă încă nu te-ai hotărât ce aspirator robot să-ți achiziționezi, Roborock S7 poate fi cea mai bună opțiune. Capabil să aspire și să spele în acelați timp suprafețele, să curețe podelele dure sau covoarele, Roborock S7 este catalogat de mulți drept cel mai bun aspirator robot.

Roborock S7 este echipat cu un filtru HEPA

Atât Roborock S6 MaxV cât și Roborock S7 au o putere de aspirare de 2500 Pa și sunt echipate cu un filtru HEPA. Cele două aspiratoare fac o treabă grozavă și când vine vorba de aspirarea mochetelor, fiind unele dintre cele mai bune aspiratoare robot pentru curățarea covoarelor.

Roborock S6 MaxV cât și Roborock S7 recunosc covoarele atunci când trec peste ele și cresc puterea de aspirație la cel mai înalt nivel. Numai că, Roborock S7 are un senzor cu ultrasunete care nu doar recunoaște covoarele, ci și le marchează pe harta casei. În plus, curăță și marginile covoarelor separat. Robotul face o „tură suplimentară” de-a lungul marginilor covorului pentru o aspirare în profunzime.

Principalele îmbunătățiri ale Roborock S7 comparativ cu S6 MaxV sunt:

 • O mai mare presiune asupra lavetei mopului
 • Placă de ștergere ridicabilă atunci când aspiră un covor (VibraRise)
 • Placă de ștergere vibrantă (moping sonic), cu diferite moduri: 1650 vibrații/minut, 2300 vibrații/minut, 3000 vibrații/minut
 • Placa de ștergere ridicabilă (VibraRise) este o premieră. Până în prezent, niciun aspirator robot de pe piață nu are o caracteristică comparabilă.

Cele 4 moduri de aspirare ale aspiratorului robot Roborock S7 sunt:

 • Silențios
 • Mediu
 • Turbo
 • Maxim

Unele aspiratoare robot ocolesc covoarele, atunci când le întâlnesc, însă Roborock S7 își ridică placa de ștergere și continuă să aspire, crescând automat puterea de aspirare.

Beneficiază de tehnologia de vibrație sonică

Acest aparat freacă podelele de până la 3.000 de ori pe minut, datorită tehnologiei de vibrație sonică. Vibrând de 3000 de ori pe minut, mopul aparatului curăță profund și eficient și șterge chiar și urmele de murdărie întărită.

Mopul inteligent are numeroase setări, printre care:

 • Ridicare automată
 • Curățare cu spălare continuă

Comparativ cu Roborock S6 MaxV care are un vas de colectare de 460 ml, Roborock S7 este echipat cu un vas de colectare a mizeriei de 470 ml și un rezervor pentru apă de 300 ml. Potrivit specificațiilor sale, apa din rezervor este necesară pentru a curăța până la 200 de metri pătrați. Conform producătorului, evită să folosești substanțe de curățare în rezervorul de apă.

Mai mult decât atât, Roborock S7 dispune și de un coș de gunoi pentru autogolire, care trebuie cumpărat separat. Roborock S6 MaxV nu are un coș de gunoi cu golire automată, așa că vasul de colectare trebuie golit manual.

Motorul puternic are un nivel al zgomotului în timpul funcționării de 67 dB.

Poți controla funcțiile aspiratorului robot prin intermediul aplicației Roborock pentru Android și iOS și prin intermediul comenzilor vocale – utilizând Alexa, Google Home sau comenzile rapide Siri.

Prin intermediul aplicației mobile ai posibilitatea de a ajusta puterea de aspirare, fluxul de apă sau camerele care trebuie curățate.

Bateria sa are o autonomie de 180 de minute, astfel încât toată casa poate fi curățată la o singură se siune de aspirare.

Butonul On al aparatului este colorat în alb când energia bateriei robotului este mai mare de 20%, în roșu când are mai puțin de 20% energie și luminează intermitent când robotul se încarcă sau pornește.

Roborock S7 are o înălțime de 9,6 cm și o lățime de 35 cm, astfel încât să poată încăpea pe sub piesele de mobilier sau în colțurile camerelor. Prin intermediul tehnologiei LiDAR, aspiratorul cartografiază întreaga locuință în timp ce aspiră.

Deoarece ai posibilitatea de a denumi fiecare cameră în aplicație, este foarte ușor să setezi aspiratorul robot să curățeze doar camera de zi sau bucătăria. Mai mult decât atât, acesta poate fi și programat pentru a aspira camerele, chiar și atunci când nu ești acasă.

Este echipat cu senzori anticădere

S7 este echipat și cu senzori anticădere care detectează scările, astfel încât atunci când se apropie de un etaj – aspiratorul va evita zona, pentru a nu cădea pe scări.

Filtrul HEPA al aspiratorului curăță aerul evacuat în încăpere. Acest filtru este lavabil și se recomandă curățarea sa frecventă, mai ales dacă aspiratorul este folosit zilnic.

Funcția Child Look a aspiratorului îi împiedică pe copii să schimbe setările dispozitivului.

Datorită capacității sale de a curăța eficient orice tip de suprafață – chiar și covoarele – și de a aspira și spăla în același timp, Roborock S7 este o opțiune viabilă, fiind unul dintre cele mai bune aspiratoare robot de pe piață.

Aspirator robot iRobot Roomba 980

 • Poate fi programat
 • Aspiră și spală în același timp
 • Are Senzor și tehnologia VSLAM pentru a cartografia locuința
 • Bateria sa are o autonomie de 120 de minute

Echipat cu un un sistem de curățare în trei trepte AeroForce, care mărește eficiența aspirării cu până la 50%, ori de câte ori este nevoie, iRobot Roomba 980 face față cu succes murdăriei de pe covoare sau de pe suprafețele dure. În plus, vasul său pentru colectarea mizeriei are o capacitate de 0.4 l, fiind suficient de încăpător.

Dispune de un detector de mizerie

iRobot Roomba 980 dispune de un detector de murdărie, pentru a curăța suprafețele. Spre deosebire de alte aspiratoare robot care nu au această caracteristică și care aspiră de 2-3 ori locurile foarte murdare, iRobot Roomba 980 economisește timp și curăță temeinic încă de la primul ciclu de aspirare, fără să mai fie nevoie să revină.

Pentru că este unul dintre cele mai bune aspiratoare robot, acest produs folosește un senzor și tehnologia VSLAM (Vision Simultaneous Localization and Mapping) pentru a cartografia cu precizie casa. Drept rezultat, acesta poate trece chiar prin și prin spațiile înguste sau se poate strecura sub piesele de mobilier.

Este echipat cu tehnologie de navigare iAdapt 2.0

Prin intermediul tehnologiei de navigare iAdapt 2.0, Roomba 980 învață ruta sa și recunoaște mobilierul, obstacolele și intrările în camerele alăturate. Funcția Virtual Wall (Perete virtual) si Halo (aura) limitează accesul aspiratorului în camerele în care nu dorești să aspire sau îl ține departe de obiectele pe care vrei să le protejezi.

Bateria Li-Ion are o autonomie de 120 de minute și permite aspiratorului robot să curețe până la 185 mp cu o singură încărcare.

La fel ca toate celelalte produse incluse în topul celor mai bune aspiratoare robot, iRobot Roomba 980 se întoarce la stația sa de încărcare, dacă în timpul sesiunilor de curățare bateria sa nu are suficientă energie. După ce este încărcată, iRobot Roomba 980 continuă curățarea exact de unde s-a oprit.

Datorită funcției Boost Carpet – aspiratorul crește automat puterea de aspirare, atunci când trebuie să curețe un covor.

Prin intermediul aplicației iRobot Home ai acces la numeroase funcții ale aparatului. De exemplu, poți customiza modul de curățare, selectând puterea de aspirare. Tot din aplicație poți programa aspiratorul robot să funcționeze, chiar și atunci când nu ești acasă. 

Poți accesa funcțiile aspiratorului robot și utilizând Google Assistant sau Alexa.

iRobot Roomba 980 poate depăși orice obstacol care are înălțimea de până la 2 cm, așa că nu trebuie să îți faci griji că un cablu uitat pe jos este un obstacol pentru acesta. Aspiratorul mai are și un sistem Antitangle ce previne încâlcirea în cabluri.

Beneficiază de un filtru HEPA

Filtrul său HEPA curăță aerul evacuat din aparat într-o proporție de 99.97%, aspiratorul fiind ideal în special pentru cei care suferă de alergii din cauza acarienilor de praf sau au probleme respiratorii.

Motorul puternic oferă o putere mare de aspirare și un nivel al zgomotului în timpul funcționării de 58 dB.

iRobot Roomba 980 este unul dintre cele mai bune aspiratoare robot datorită caracteristicilor sale remarcabile și performanței de curățare.

Caracteristici pe care trebuie să le iei în considerare pentru a alege cel mai bun aspirator robot

Vrei să-ți cumperi un aspirator robot? Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a alege cel mai bun aspirator robot.

Senzorii aspiratorului robot

Pentru a investi într-un aspirator robot bun, trebuie să te asiguri că modelul pentru care optezi are senzori sau camere performante care pot detecta obiectele rămase pe podea.

De asemenea, unele dintre cele mai bune aspiratoare robot sunt echipate și cu senzori anticădere, care determină aspiratorul să își schimbe direcția, atunci când detectează scări. În felul acesta, acesti senzori previn căderea aspiratorului robot pe treptele scărilor.

Beneficiază de o aplicație mobilă

Aspiratoarele robot au nenumărate funcții care pot fi controlate prin intermediul unei aplicații mobile. Aceste aplicații sunt utile pentru monitorizarea aspiratorului robot și pentru programarea sesiunilor de curățenie. Ele pot ajuta și la cartografierea casei și la crearea zonelor interzise. 

Pentru a îți da seama de cât de performant este un aspirator robot, îi poți descărca aplicația, înainte de a îl cumpăra. Astfel, verifici dacă aparatul poate fi programat să aspire, câte programe de curățare are sau dacă poți ajusta aceste programe.

Unele dintre cele mai bune aspiratoare robot pot fi controlate și prin intermediul comenzilor vocale, utilizând Google Assistant, Siri sau Alexa.

Funcția de mapare

Cât de bine poate cartografia un aspirator robot casa are impact asupra eficienței aparatului și ține aspiratorul departe de zonele periculoase pentru el sau de obiectele pe care vrei să le protejezi.

Toate aspiratoarele robot, fie că sunt cele mai bune aspiratoare robot sau nu, au această funcție de mapare, însă folosesc tehnici diferite.

Unele aparate folosesc benzi magnetice pentru a identifica obstacolele, în timp ce altele utilizează senzori și camere.

Ce să alegi? În funcție de bugetul tău – alege un aspirator echipat cu senzori sau cameră, deoarece este mai eficient.

Funcția de aspirare și spălare

Unele aspiratoare robot sunt concepute să aspire și să spele suprafețele în acelați timp. Nu uita că această caracteristică nu este întâlnită la toate aspiratoarele robot.

Nivelul de zgomot

Zgomotul produs în timpul funcționării este unul dintre cele mai importante aspect pe care trebuie să le iei în considerare, chiar și atunci când alegi unul dintre cele mai bune aspiratoare robot de pe piață.

În felul acesta te asiguri că poți lucra în continuare atunci când aspiratorul robot curăță casa, sau că nu îți deranjezi vechinii ori copilul care doarme.

Autonomia bateriei

Toți oamenii își achiziționează aspiratoare robot deoarece sunt fără fir și fac singure curat. Dacă alegi un astfel de aspirator ține cont de autonomia bateriei sale.

Cele mai bune aspiratoare robot au baterii care rezistă aproximativ 120 de minute – timp suficient pentru o sesiune de curățare. Dacă ai casa mai spațioasă, este bine să îți cumperi un model care are o autonomie a bateriei mai mare de 120 de minute.

În acest fel, robotul nu trebuie să se oprească pentru reîncărcarea bateriei.

Filtrul

Un alt elemente pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când optezi pentru un aspirator robot este filtrul său. De ce este atât de important filtrul? Deoarece acesta curăță aerul evacuat din interiorul aspiratorului și îndepărtează cu succes alergenii, praful sau părul. Cele mai bune filtre pentru aspiratoare sunt cele HEPA.

Filtrul HEPA elimină 99,97% din particulele de praf și alte impurități cu o dimensiune de peste 0.3 microni.

Dimensiunea vasului de colectare

Dimensiunea vasului de colectare este măsurată în litri și variază de la 0.25 litri la un litru. Cu cât acest vas este mai mic, cu atât capacitatea de curățare a încăperii va fi mai mică. Alegerea unui aspirator robot cu un vas de colectare mai mare este cea mai bună opțiune dacă locuiești într-o casă cu multe camere.

Cele mai populare întrebări și răspunsuri despre aspiratoarele robot

1

Cum funcționează aspiratoarele robot?

Când vine vorba de aspirarea prafului și a murdăriei de pe covoare sau suprafețe dure, aspiratoarele robot funcționează în același mod precum aspiratoarele verticale sau cele tradiționale: mizeria este aspirată și colectată. Numai că, spre deosebire de aspiratorul tradițional care nu funcționează singur, aspiratorul robot are autonomie și poate curăța singur casa, fără să fie nevoie ca tu să faci ceva.

Filtrul este cel care curăță aerul aspirat, iar murdăria rezultată ajunge în vasul de colectare.

Acest vas de colectare fie este golit manual, fie automat – într-un coș de gunoi atașat stației de încărcare.

Aspiratoarele robot sunt alimentate de baterii reîncărcabile și oferă între una și 3 ore de curățare, în funcție de modul de curățare selectat și de modelul aspiratorului.

Mai toate aspiratoarele robot te atenționează atunci când bateria lor trebuie reîncărcată, iar multe dintre cele mai bune aspiratoare robot se întorc automat la stația de încărcare.

2

Merită să cumperi un aspirator robot?

Pe lângă faptul că este versatil și curăță orice tip de suprafață, aspiratorul robot este ideal pentru întreținerea curățeniei. Acesta funcționează singur și nici nu trebuie să fii acasă când aspiră și spală podelele. El poate fi programat să curețe în ce zi vrei și la ce oră.

Prin urmare, aspiratorul vertical cu siguranță merită cumpărat.

3

Aspiratorul robot trebuie să cartografieze casa pentru a o curăța?

Când au fost lansate pentru prima dată, aspiratoarele robot se mișcau la întâmplare în timpul sesiunilor de curățare. Acestea reușeau să curețe suprafețe mari, dar erau ineficiente, deoarece curățau numai anumite zone, iar pe altele nu.

Astăzi, cele mai bune aspiratoare robot folosesc un sistem avansat de navigație, care este activat de algoritmi și senzori. Tehnologia permite aspiratorului sa se deplaseze in linii drepte, acoperind toate zonele. Aspiratorul robot trebuie să cartografiaze mai întâi casa pentru a putea curăța eficient toate încăperile. Apoi va stoca aceste informații și le va folosi de fiacare dată când va începe un ciclu de curățare.

Cartografierea ajută robotul să înțeleagă cum arată casa, facilitând curățarea tuturor zonelor, iar majoritatea modelelor de ultimă generație sunt capabile să curețe suprafețele dure și covoarele deopotrivă.

Datorită mapării, aspiratorul robot știe când și-a terminat treaba.

4

Cât timp durează până când aspiratorul robot cartografiază casa?

De obicei, aspiratorul cartografiază locuința între două și 5 sesiuni de curățare. Acest lucru depinde și de dimensiunea casei, de designul interior și de câte piese de mobilier ai.

5

Aspiratoarele robot curăță covoarele?

Cele mai bune aspiratoare robot sunt versatile și curăță atât suprafețele dure, cât și covoarele.
Unele aspiratoare au senzori care pot detecta automat tipul de pardoseli și astfel pot personaliza aspirația, fluxul de aer fiind accelerat sau diminuat.

Comparativ cu aspiratoarele tradiționale, cele robot au un motor mai mic și o putere de aspirare mai mică. Pe covor, cele mai bune aspiratoare robot au suficientă putere de aspirare pentru a curăța particulele mai mari, dar multe dintre ele nu fac față prafului mai fin și părului adânc încorporat în covoare dense.

Din acest motiv, folosește un aspirator robot pentru întreținerea curățeniei și a un aspirator tradițional pentru curățenia profundă.

6

Poate un aspirator robot să curețe și treptele scărilor?

Din păcate, niciun aspirator robot nu poate curăța treptele scărilor. Cele mai bune aspiratoare robot sunt echipate cu senzori anticădere, așa că atunci când detectează scări ele își schimbă traiectoria.

7

Poți utiliza un aspirator robot pe parchetul laminat?

Aspiratoarele robot nu zgârie suprafețele, așa că nu trebuie să îți faci griji cu privier la parchetul laminat. Cele mai bune aspiratoare robot sunt proiectate să curețe orice tip de suprafață, fie că ne referim la covoarele pufoase sau la parchetul laminat.

8

Cum funcționează funcția de spălare (de mop) a aspiratoarelor robot?

Dacă ai un aspirator robot cu mop tot ceea ce trebuie să faci este să umpli rezervorul cu apă și să speli după fiecare sesiune de curățare laveta din microfibră a aparatului.

Cele mai bune aspiratoare robot ajustează automat fluxul de apă, în funcție de suprafața spălată sau în funcție de gradul de murdărie. Însă, aproximativ în cazul tuturor aspiratoarelor robot poți ajusta acest flux de apă din aplicația mobilă. De asemenea, poți opri funcția, dacă nu vrei ca aspiratorul să spele pardoseala din anumite camere.

9

Care este cel mai bun aspirator robot pentru curățarea părului de la animale de pe suprafețe?

Cel mai bun aspirator robot care curăță blana de la animalele de companie de pe suprafețe este cel care are o putere mare de aspirare și beneficiază și de funcția de spălare.

Acest aspirator trebuie neapărat să fie echipat cu un filtru HEPA pentru a capta alergenii în timp ce aspiră suprafețele.

În categoria celor mai bune aspiratoare robot pentru curățarea părului de pe suprafețe intră Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975 și Roborock S6 MaxV, grație puterii lor de aspirare și accesoriilor pe care le includ.

10

Cum golești vasul de colectare al aspiratorului robot?

În funcție de model, vasul de colectare al aspiratoarelor robot poate fi îndepărtat și golit cu ușurință. Pentru a te asigura că treaba este făcută așa cum trebuie, spală vasul de colectare și montează-l în aspirator abia după ce s-a uscat complet.

De obicei, vasul de colectare are o capacitate cuprinsă între 0.25 litri și un litru. Dacă este mic, acesta trebuie golit în timpul unei sesiuni de curățenie, pentru că se poate umple, iar aspiratorul nu mai curăță la capacitatea sa maximă.

Dacă ai o casă mai mare, asigură-te că alegi un aspirator robot cu un vas de colectare la mare.

11

 Cum cureți aspiratorul robot?

Un aspirator robot îți poate curăța podelele toată ziua fără să fie nevoie ca tu să faci ceva. Însă, nu uita că părul, praful, firimiturile și alte resturi se pot acumula în interiorul componentelor aspiratorului.

Prin urmare, chiar și cele mai bune aspiratoare robot trebuie curățate regulat, dacă vrei ca ele să funcționeze la capacitatea lor maximă.

Îndepărtarea părului de pe orificiile de admisie sau de pe rola periei aspiratorului robot este o treabă esențială, deoarece părul poate bloca fluxul de aer, slăbind puterea de aspirație.

Multe aspiratoare robot au propria unealtă pentru îndepărtarea părului. Dacă aceasta nu face față, folosește o foarfecă ascuțită.

Curățarea senzorilor este un alt lucru essential pentru ca aparatul să funcționeze eficient. Ștergerea senzorilor cu o cârpă uscată este suficientă în cazul tuturor aspiratoarelor robot.

Dacă aspiratorul robot se mișcă greu, fie s-a strâns murdărie pe roțile lui, fie un obiect este blocat în cavitatea roților. Curăță-le cu atenție și nu le scoate până nu verifici dacă acest lucru nu anulează garanția produsului.

Filtrul trebuie curățat și el, aproximativ o data pe lună, mai ales dacă folosești aspiratorul robot zilnic. Acest filtru poate fi aspirat sau spălat, dacă este lavabil. Montează-l în aparat doar după ce s-a uscat complet.

Dacă filtrul nu este lavabil și s-a udat, acesta trebuie înlocuit.

12

De câte ori ar trebuie să folosești aspiratorul robot?

Răspunsul la această întrebare este unul subiectiv și depinde de mulți factori, precum stilul tău de viață.

În general, dacă ai copii sau animale de companie o să folosești aspiratorul robot des, poate chiar zilnic sau de mai multe ori pe zi.

 În schimb, dacă locuiești singur și petreci destul de mult timp în afara locuinței, vei folosi aspiratorul robot o data la câteva zile, pentru înlăturarea prafului de pe podea.

De asemenea, contează foarte mult și locul unde este amplasată locuința ta. Dacă stai aproape de un șantier și praful o să fie mai mare, așa că va trebui să aspiri mai des. Același lucru este valabil și dacă este sezonul alergiilor și ai probleme respiratoria din această cauză.

Aspiratorul robot va elimina praful și alergenii care se pot acumula pe podele și covoare și va ajuta la înlăturarea contaminanților.  

13

Pot folosi un aspirator robot dacă am praguri?

Majoritatea aspiratoarelor robot nu au nicio problemă să treacă peste praguri de mici dimensiuni. Aceste aparate continua să curețe atunci când trec peste praguri și elimină praful sau alte tipuri de mizerie.

Iată o listă cu înălțimea maximă pe care trebuie să o aibă pragul, în funcție de diferite modele de aspiratoare robot:  

 • iRobot – 1,6 cm
 • Toate modelele Roborock – 2 cm
 • Samsung POWERbot – 1,3 cm
 • Rowenta – 2 cm

Dacă pragurile din camerele locuinței tale sunt mai mari, singura opțiune este să faci un fel de rampă în dreptul fiecărui prag, pentru ca aspiratorul robot să poată trece. Sau poți muta tu aspiratorul robot dintr-o cameră în alta.

14

Cum să împiedici aspiratorul robot să rămână blocat sub piesele de mobilier?

Chiar dacă aspiratoarele robot au senzori pentru evitarea ciocnirii cu alte obieecte, există momente în care acești senzori nu sunt activați.
Acesta este motivul din cauza căruia chiar și cele mai bune aspiratoare robot se blochează sub mobilier.

Pentru a le împiedica să facă acest lucru poți utiliza înălțătoare pentru mobile. În felul acesta, aspiratorul robot va avea suficient loc să intre și să iasă de sub piesele de mobilier.

Un alt truc pe care îl poți pune în practică este utilizare cârligelor de susținere cu ventuză (de obicei ele se folosesc în băi). Acestea se lipesc pe aspiratorul robot, într-o parte și în alta, și astfel aparatul nu va mai avea acces pentru a intra sub mobilă.

De asemenea, dacă nu vrei ca aparatul să rămână blocat sub canapea sau dulap, poți active funcția de zonă interzisă din aplicația sa mobilă.

15

De ce aspiratorul robot se deplasează în cerc?

Cel mai frecvent motiv pentru care aspiratorul robot continuă să meargă în cerc este că bara sa de protecție este blocată. În acest caz, aspiratorul robot poate crede în mod eronat că lovește un obstacol, așa că se dă înapoi și merge invers în mod repetat, deplasându-se astfel în cerc.

16

Toate aspiratoarele robot trebuie conectate la Wi-Fi?

Nu toate aspiratoarele robot au nevoie de Wi-Fi. Aspiratoarele robot de bază funcționează și fără a avea nevoie de o aplicație mobilă. Aspiratoarele robot mai performante se conectează la routerul wireless, iar funcționalitățile lor sunt activate prin intermediul aplicației mobile.

Cele mai bune aspiratoare robot pot fi programate, îți permit să poți ajusta puterea de aspirare în funcție de suprafață, să verifici starea bateriei sau să modifici modul de aspirare din aplicație.

17

Câtă energie electrică poate consuma un aspirator robot?

Un aspirator robot obișnuit consumă între 30 și 90 de wați per încărcare. Cu o singură încărcare, aspiratorul robot poate funcționa timp de 60 de minute în modul de funcționare normal și aproximativ 90 de minute în modul Eco sau poate chiar mai mult, în funcție de model. Pentru utilizarea unui robot aspirator 2 ore pe zi, vei consuma aproximativ 3,6 kWh pe lună.

Poți utiliza un aspirator robot pe parchetul laminat?

Aspiratoarele robot nu zgârie suprafețele, așa că nu trebuie să îți faci griji cu privier la parchetul laminat. Cele mai bune aspiratoare robot sunt proiectate să curețe orice tip de suprafață, fie că ne referim la covoarele pufoase sau la parchetul laminat.

18

Cât rezistă un aspirator robot?

Chiar și cele mai bune aspiratoare robot se defectează după o anumită perioadă, mai ales dacă sunt utilizate zilnic. Însă, în general, un aspirator robot rezistă între 2-6 ani, iar perioada poate varia, în funcție cât de bine este întreținut și cât de bună este bateria sa.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un comentariu

2023 eReview. Toate drepturile rezervate.

error:
eReview
Logo
Register New Account
Resetează parola