Top 7 cele mai bune aparate de sudură

Folosite în special în domeniul construcțiilor și a confecțiilor metalice, cele mai bune aparate de sudură îmbină eficient diverse piese realizate din materiale precum tablă, inox, aluminiu, cupru etc.

Alegerea celui mai bun aparat de sudură din numeroasele oferte existente nu este deloc ușoară.

Astfel, dacă ești în căutarea unui aparat de sudură pentru activitățile tale de bricolaj sau mentenanță, este important să ții cont de faptul că vei avea nevoie de o documentare amănunțită în prealabil.

În cazul în care nu știi care model este cel mai potrivit pentru tine și dispui de timpul necesar pentru studierea în detaliu a tuturor produselor, venim în sprijinul tău cu un top format din cele mai bune aparate de sudură.

Acestea sunt catalogate drept modele fiabile, calitative și performante, oferind siguranța că vei beneficia de cele mai bune rezultate la fiecare utilizare.

Bottom Line
Aparat de sudură MIG Steinhaus PRO-MIG100
Aparat de sudură MIG Steinhaus PRO-MIG100
Detalii & Preț
Protecție supraîncălzire
Sudează prin metoda MIG
Permite reglarea curentului de sudură în 4 trepte
Poate fi utilizat în exterior
Prevăzut cu mâner pentru transport
Curent maxim de sudură de 90 A
<strong>Invertor de sudură industrial Velt MMA 160</strong>
Invertor de sudură industrial Velt MMA 160
Detalii & Preț
Sudare în curent continuu
Poate suda cu toate tipurile de electrozi
Reglaj continuu al curentului de sudură
Protecție termică cu termostat
Tehnologie IGBT
Funcție Anti-Stick
Invertor sudură Intensiv MIG/MMA 165
Invertor sudură Intensiv MIG/MMA 165
Detalii & Preț
Curent maxim de sudură de 160 A
Reglare intensitate curent
Protecție termică cu termostat
Sudează MIG MAG
Echipat cu componente IGBT puternice
Prevăzut cu mâner pentru transport

Invertor de sudură Daewoo DW 250 MMA
Invertor de sudură Daewoo DW 250 MMA
Detalii & Preț
Tehnologie PWM
Tranzitor bipolar IGBT Daewoo
Funcție Hot-Start
Funcție Anti-Stick
Intensitatea curentului este reglabilă de la 20 A la 250 A
Protecție pentru supraîncărcare și supraîncălzire
Invertor de sudură profesional Jasic ARC 200 CEL
Invertor de sudură profesional Jasic ARC 200 CEL
Detalii & Preț
Curent de sudură până la 200 A
Ventilator de răcire
Tehnologie de tip inverter
Funcționează cu toate tipurile de electrozi
Prevăzut cu potentiometru de reglaj
Funcție Lift Tig
Invertor Digital Velt WSME 250 230V TIG/MMA (AC/DC)
Invertor Digital Velt WSME 250 230V TIG/MMA (AC/DC)
Detalii & Preț
Permite 7 funcții de lucru
Interfață cu afișaj digital
Poate suda toate tipurile de materiale
Intensitatea curentului reglabile între 10 – 250 A
Protecție supraîncălzire
Prevăzut cu mâner ergonomic
Invertor de sudură profesional Velt MIG/MMA 250
Invertor de sudură profesional Velt MIG/MMA 250
Detalii & Preț
Curent de sudură până la 250 A
Afișaj electronic
Tehnologie inverter
Protecție termică cu termostat
Sistem de ventilație
Mâner de transport

Aparat de sudură MIG Steinhaus PRO-MIG100

Avantaje
 • Protecție supraîncălzire
 • Sudează prin metoda MIG
 • Permite reglarea curentului de sudură în 4 trepte
 • Poate fi utilizat în exterior
 • Prevăzut cu mâner pentru transport
 • Curent maxim de sudură de 90 A
Dezavantaje
 • Potrivit pentru a suda materiale cu grosime de până la 6 mm

Primul model prezentat din topul cu cele mai bune aparate de sudură este Steinhaus PRO-MIG100.  Acesta sudează table de oțel și profile în metoda metal inert gaz (MIG)  cu reglarea curentului de sudură în 4 trepte.

Modelul Steinhaus PRO-MIG100 are un design compact și este de culoare roșu/negru. Dimensiunile reduse ale aparatului – 34 cm lungime, 18 cm lățime și 29 cm adâncime și greutatea netă de doar 12,7 kg permit o mobilitate facilă.

În plus, pentru o fi ușor de manevrat, acesta este prevăzut cu un mâner special.

Realizat din materiale durabile și rezistente, aparatul de sudură Steinhaus poate fi folosit în siguranță și în exterior, fiind rezistent la vânt.

Fiind un model performant, acesta este prevăzut cu sârmă de sudură cu flux. În compoziția acesteia se află o pulbere care în timpul procesului de sudare se transformă în gaz inert. Astfel, nu vei avea nevoie de o butelie de gaz.

Fiind considerat de mulți drept unul dintre cele mai bune aparate de sudură, modelul Steinhaus PRO-MIG100 este ideal pentru lucrările din gospodărie, oferind posibilitatea de a regla amperajul de la 48 A la 90 A.

Greutatea bobinei de sudură este de 0,45 – 1 kg, iar diametrul sârmei de sudură este de 0,6 – 0.9 mm.

Chiar dacă este recomandat pentru a suda table din oțel sau profile mai subțiri, acesta poate fi utilizat și pentru profile sau table mai groase.

Pentru sudarea materialelor care au o grosime de 1-2 mm este indicat să folosești sârma de sudură cu flux care are diametrul de 0,6-0,7 mm și duza arzător de 0,8 mm. Intensitatea curentului de sudură recomandată în acest caz este de 48-60 A.

În cazul în care dorești să sudezi materiale care au grosime de 2-6 mm, este recomandat să folosești  sârma de sudură cu flux de 0,8 – 0.9 mm și duza de arzător de 0,1.0 mm. Intesitatea curentului de sudură ideală este de 70-90 A.

Tehnica de răcire cu ventilator reduce considerabil șansa de supraîncălzire a aparatului. Astfel, unul din cele mai bune aparate de sudură Steinhaus este echipat cu o protecție termică ce are rol de a împiedica suprasolicitarea aparatului.

În plus, acesta vina la pachet cu diverse accesorii, precum: două duze arzător (0,8 mm și 0,1.0 mm), cablu de 2 m pentru alimentare electrică, cablu de 1,8 m pentru furtun flexibil cu mâner, arzător și duză, cablu de 1,5 m cu clește pentru masă, o rolă de 0,45 kg sârmă de sudură 0,9 mm, o mască de sudură și o perie cu ciocănel pentru zgură.

Invertor de sudură industrial Velt MMA 160

Avantaje
 • Sudare în curent continuu
 • Poate suda cu toate tipurile de electrozi
 • Reglaj continuu al curentului de sudură
 • Protecție termică cu termostat
 • Tehnologie IGBT
 • Funcție Anti-Stick
Dezavantaje
 • Nu este recomandat pentru începători

Un alt model aflat pe lista cu cele mai bune aparate de sudură este Velt MMA 160. Fiind un model profesional realizat pentru sudarea în curent continuu, acesta este ideal pentru a fi folosit atât în gospodărie, cât și în lucrări de industrie.

Mai mult decât atât, aparatul Velt MMA 160 poate suda eficient numeroase materiale precum cupru, oțel inoxidabil, oțel aliat și nealiat, fontă etc. cu orice tip de electrozi – electrozi bazici, electrozi rutilici, electrozi inox etc.

Modelul Velt MMA 160 are un design robust, fiind ușor de manevrat datorită dimensiunilor reduse – 29,2 cm lungime, 14 cm lățime și greutate netă de 4,5 kg.

Acesta este realizat din materiale calitative, asigurând o durată mare de viață și o întreținere facilă.

Panoul de comandă al aparatului este intuitiv și ușor de accesat. Acesta este prevăzut cu un potențiometru care permite reglarea continuă a curentului de sudare și cu un afișaj digital care indică exact curentul de sudură.

Arhitectura modernă modulară a aparatului de sudură îi asigură o fiabilitate sporită și o durată mare de viață.

Considerat de mulți ca fiind unul dintre cele mai bune aparate de sudură, modelul Velt MMA 160 asigură o stabilitate mare a curentului de sudură la variații ale tensiunii de alimentare.

În plus, datorită sursei care suportă aceste variații de tensiune, aparatul poate fi alimentat la un generator de curent.

Curentul maxim de sudură al aparatului este de până la 160 A. Pentru sudare pot fi folsiți electrozi cu diametrul de 1,6 mm – 4 mm.

Mai mult decât atât, unul dintre cele mai bune aparate de sudură Velt MMA 160 este prevăzut cu tehnologia IGBT care permite reducerea gabaritului aparatului fără a fi afectat în vreun fel randamentul acestuia. În acest fel, poate fi utilizat la o capacitate  maximă, fără a intra în protecție.

Funcția Arc Force are rolul de a optimiza transferul picăturilor de la electrod la piesă. Astfel, se va împiedica stingerea arcului în momentul contactului cu materialul.

Funcția Hot Start optimizează eficient amorsarea arcului.

Funcția Anti-Stick asigură dezlipirea facilă a electrodului de pe piesă.

Modelul Velt MMA 160 este prevăzut și cu protecție termică cu termostat. Astfel, temperatura internă a invertorului este monitorizată în permanență, iar ansamblul de răcire previne supraîncălzirea aparatului.

Acest aparat de sudură vine la pachet cu următoarele accesorii: un cablu de sudură de 3 m prevăzut cu clește portelectrod, un cablu de sudură  de 2 m cu clește de masă, o curea de transport, o mască de sudură și o perie cu ciocănel pentru zgură.

Invertor sudură Intensiv MIG/MMA 165

Avantaje
 • Curent maxim de sudură de 160 A
 • Reglare intensitate curent
 • Protecție termică cu termostat
 • Sudează MIG MAG
 • Echipat cu componente IGBT puternice
 • Prevăzut cu mâner pentru transport
Dezavantaje

Echipat cu componente IGBT puternice, care asigură performanțe ridicate, unul din cele mai bune aparate de sudură Intensiv MIG/MMA 165 este ideal atât pentru lucrări de mentenanță în gospodărie cât și pentru lucrări de șantier sau confecții metalice.

Acesta este un aparat MIG MAG, procedeul de sudare fiind cu sârmă de sudură în mediu protejat argon sau corgon. Pentru spațiile deschise de utilizează funcția ”No Gas” fără gaz sau sârmă flux Poți suda și MMA – cu electrod învelit: fontă, inox, bazici și rutilici.

Unul dintre cele mai bune aparate de sudură MIG/MMA 165 are o construcție compactă și robustă. Acesta poate fi manevrat cu ușurință, grație dimensiunilor și greutății reduse – 42 cm lungime, 22 cm lățime și greutate netă de 10,7 kg.

În plus, datorită materialelor durabile din care este fabricat, aparatul asigură o rezistență mare în timp și este ușor de întreținut.

Ideal pentru orice tip de lucrări, invertorul oferă până la 160 de amperi, la 35%/40 grade Celsius pe un ciclu de sudură.

Reglajul fin al curentului de sudură se datorează potențiometrului. Intensitatea curentului poate fi reglată între 30 și 160 A. Diametrul electrozilor este de 1,6 mm – 3.2 mm.

Aparatul de sudură MIG/MMA 165 este prevăzut cu funcția de reglare a vitezei sârmei și a tensiunii de sudare.

Protecția termică cu termostat previne suprasolicitarea aparatului și asigură o durabilitate ridicată.

Modelul vine echipat cu următoarele accesorii utile: un cablu cu clește de masă de 1,2 m, un cablu cu clește de portelectrod de 1,8 m,  un pistolet sudură MIG MAG de 3 m, o mască de sudură și o perie cu ciocănel pentru îndepărtat zgura.

Invertor de sudură Daewoo DW 250 MMA

Avantaje
 • Tehnologie PWM
 • Tranzitor bipolar IGBT Daewoo
 • Funcție Hot-Start
 • Funcție Anti-Stick
 • Intensitatea curentului este reglabilă de la 20 A la 250 A
 • Protecție pentru supraîncărcare și supraîncălzire
Dezavantaje
 • Nu este recomandat pentru începători

Daewoo DW 250 MMA face parte din categoria de aparate de sudură performante, fiind un model realizat în baza cele mai avansate tehnologii de invertor.

Acesta este prevăzut cu o sursă de alimentare cu arc de tip inverter, ce utilizează un monotub IGBT de mare putere, care permite transferul frecvenței de 50/60 Hz până la 50 KHZ.

Mai apoi, prin tehnologia ingenioasă PWM, reduce nivelul tensiunii și poate comuta o tensiune de ieșire de mare putere.

Compact și robust, aparatul de sudură Daewoo DW 250 MMA este ușor de manevrat și de utilizat, datorită dimensiunilor sale reduse – 44 cm lungime, 19 cm lățime și 26 cm adâncime. Greutatea netă a acestui model este de doar 4.5 kg,

Carcasa aparatului este realizată din materiale durabile și este de culoare portocaliu/gri. Aceasta asigură o rezistență ridicată la condiții dure lucru.

În plus, eficiența aparatului este cu 30% mai ridicată, grație reducerii ample a volumului și greutății transformatorului.

Afișajul digital din dotare va indica intensitatea curentului de sudură.

Considerat de mulți drept unul dintre cele mai bune aparate de sudură, modelul Daewoo este ideal pentru lucrări de reparații și mentenanță în atelierele de producție generală, în șantierele de construcții și în agricultură.

Acesta este prevăzut cu un tranzitor bipolar IGBT Daewoo și poate ajunge până la 250 de amperi.

Aparatul funcționează stabil cu tensiune de la 140V la 250V. Intensitatea curentului este reglabilă, de la 20 la 250 A. Diametrul electrozilor este de 1,6 mm – 5 mm.

Aparatul de sudură Daewoo este prevăzut cu protecție de supraîncărcare și supraîncălzire.

Funcția Hot Start asigură preîncălzirea optimă a electrodului înainte procesului de sudare Aceasta va preveni lipsa de contact dintre electrod și piesă atunci când temperatura este prea scăzută.

Funcția Anti-Stick are rolul de a preveni lipirea electrodului de materialul asupra căruia s-a acționat, reducând intensitatea atunci când are loc un scurt circuit.

Funcția ARC-FORCE asigură sudarea cu un arc scurt, fiind ideală pentru pozițiile mai dificile.

Invertor de sudură profesional Jasic ARC 200 CEL

Avantaje
 • Curent de sudură până la 200 A
 • Ventilator de răcire
 • Tehnologie de tip inverter
 • Funcționează cu toate tipurile de electrozi
 • Prevăzut cu potentiometru de reglaj
 • Funcție Lift Tig
Dezavantaje
 • Mai puține accesorii comparativ cu modelele anterioare

Jasic ARC 200 CEL este un alt model care oferă rezultate excelente, fiind prevăzut cu tehnologia inverter (IGBT).

Aflat pe lista cu cele mai bune aparate de sudură, acesta funcționează perfect cu orice tip de electrod, cu diametru cuprins între 1,6 mm și 4 mm.

În plus, Jasic ARC 200 CEL are un potențiometru reglabil care permite ajustarea constantă a curentului de sudură. În acest fel vei obține de fiecare dată o sudură optimă.

Aparatul de sudură Jasic ARC 200 CEL se remarcă datorită aspectului său compact, fiind ușor de transportat datorită dimensiunilor și greutății reduse – 38,1 cm lungime, 13,8 cm lățime și greutate netă de 6,6 kg.

Pentru o mai bună mobilitate, modelul este prevăzut și cu un mâner ergonomic. Acesta facilitează amplasarea și depozitarea aparatului.

Chiar dacă dimensiunile aparatului sunt reduse, acesta are o eficiență maximă și permite utilizarea cu toate tipurile de electrozi:

·         Rutilici;

·         Aluminiu;

·         Bazici;

·         Inox;

·         Fontă.

Mai mult, acest aparat de sudură permite și sudura TIG cu argon în mediul protector.

Catalogat de mulți utilizatori drept unul dintre cele mai bune aparate de sudură, modelul Jasic ARC 200 CEL permite o amorsare facilă datorită curentului continuu.

Este un aparat de sudură ideal pentru lucrările medii și mari care implică precizie ridicată și fiabilitate.

Acesta asigură o penetrare optimă a materialului sudat, iar arcul de sudură stabil te ajută să obții cele mai bune rezultate de fiecare dată.

Intensitatea curentului poate fi reglată de la 20 la 200 de amperi. Tensiunea de alimentare este de 230 V.

Aparatul de sudură Jasic ARC este prevăzut cu funcție de răcire care se realizează prin intermediul unui ventilator. Astfel, capacitatea de sudură este mărită considerabil, iat tu vei putea suda ore întregi, fără oprire.

Funcția Hot Start permite o amorsare facilă.

Funcția anti-stick din dotare reduce riscul lipirii electrodului de materialul sudat.

Funcția Lift Tig permite sudura cu adaos de material și gaz de sudură argon.

Acest model vine la pachet cu un clește de masă și un clește portelectrod.

Invertor Digital Velt WSME 250 230V TIG/MMA (AC/DC)

Avantaje
 • Permite 7 funcții de lucru
 • Interfață cu afișaj digital
 • Poate suda toate tipurile de materiale
 • Intensitatea curentului reglabile între 10 – 250 A
 • Protecție supraîncălzire
 • Prevăzut cu mâner ergonomic
Dezavantaje
 • Puține accesorii incluse

Aflat în topul cu cele mai bune aparate de sudură, Velt WSME nu te va dezamagi. Acesta se remarcă datorită celor 7 funcții de lucru, facilității de operare și greutății reduse (8 kg).

Mai mult decât atât, fiind un model performant, acesta permite mai multe metode de sudare, precum:

·         TIG;

·         TIG + AC;

·         DC TIG;

·         MMA.

Velt WSME este un aparat de sudură portabil, de dimensiuni reduse – 40 cm lungime, 17 cm lățime, și 30 cm adâncime. Grație mânerului ergonomic din dotare, aparatul este ușor de transportat și manevrat.

Interfața modernă cu afișaj digital permite efectuarea unor reglaje multiple, și dispune de butoane de tip Touch.

Prin intermediul acesteia, pot fi adăugate în memoria aparatului până la 6 seturi de parametrii și modul de sudură dorit. 

Model este nou apărut în gama de produse profesionale, având la bază ultima tehnologie a tranzitorilor IGBT ce înlocuiește transformatoarele clasice de prelucrare a frecvenței.

Astfel, datorită acestei tehnologii, aparatul de sudură este mai ușor de folosit și implică un consum energetic mai scăzut.

Catalogat drept unul dintre cele mai bune aparate de sudură, Velt WSME este ideal pentru toate pozițiile de sudură și poate suda orice tip de material: oțel, aliaje de oțel, oțel carbon, aluminiu, cupru, titan, etc.

Mai mult decât atât, acesta poate suda cu brio și țevi, decorații arhitecturale, lucrări de artizanat, reparații auto, recondiționare matrițe sau alte lucrări de mentenanță din gospodărie.

Intesitatea curentului poate fi reglată de la 10  la 250 A. Aparatul poate funcționa cu electrozi cu diametru de 1,6 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3,2 mm și 4 mm.

Aparatul de sudură Velt WSME este prevăzut cu protecție împotriva supraîncălzirii. Răcirea se realizează prin intermediul unui ventilator.

Accesorii incluse sunt: cablu cu clește portelectrod de 2 m, cablu cu clește de masă de 2 m și perie cu ciocan pentru zgură.

Invertor de sudură profesional Velt MIG/MMA 250

Avantaje
 • Curent de sudură până la 250 A
 • Afișaj electronic
 • Tehnologie inverter
 • Protecție termică cu termostat
 • Sistem de ventilație
 • Mâner de transport
Dezavantaje
 •  Greutate mai mare – 19 kg

Ultimul model prezentat în acest top cu cele mai bune aparate de sudură este Velt MIG/MMA 250, un aparat profesional complex și durabil, ce sudează atât în procedeul MIG/MAG cât și MMA.

Fiind un model performant, Velt MIG/MMA 250 este recomandat pentru un regim de lucru intensiv. Rezultatele eficiente de sudare, fără deformarea materialului asupra căruia s-a acționat,  se datorează tehnologiei de tip invertor de la baza aparatului.

Cu un design compact și dimensiuni de 45 cm lungime, 21,5 cm lățime și 26 cm adâncime, 

aparatul de sudură Velt MIG/MMA este practic, fiind ușor de utilizat. Mânerul de transport ergonomic, permite o manevrare facilă a aparatului.

Panoul de comandă situat frontal, prevăzut cu afișaj electronic, permite efectuarea unui număr mare de reglaje (de exemplu: reglarea curentului de sudură, reglarea vitezei de avans a sârmei, lungimea arcului, etc.) și indică exact parametrii de sudură.

Considerat de mulți clienți drept unul dintre cele mai bune aparate de sudură, modelul Velt MIG/MMA asigură suduri de calitate atât cu sau fără gaz, cât și cu sârmă plină sau sârmă tubulară.

Curentul maxim de sudură a aparatului este de 250 A și este recomandat de a se utiliza pentru sudarea oțelurilor aliate, a aluminiului și a aliajelor acestuia.

Pentru procesul de sudare poți utiliza electrozi cu dimensiuni de 0,6 mm – 1,2 mm.

Nu trebuie să îți faci griji că aparatul se supraîncălzește în timpul utilizării. Modelul Velt este prevăzut cu un sistem de ventilație forțată și cu protecție împotriva supraîncălzirii cu termostat.

Aparatul vine la pachet cu un furtun de gaz, trei duze, o perie pentru îndepărtat zgura, un pistolet, un cablu cu clește de masă de 2 m și un cablu cu clește port-electrod de 2 m.

Fie că îl folosești în scop creativ sau profesional, un aparat de sudură este un instrument util în orice gospodărie.

Cele mai bune aparate de sudură permit sudarea rapidă și eficientă a unui număr mare de materiale, cu un minimum de efort.

Pentru a alege cel mai bun model, este important să ții cont de caracteristicile principale ale acestuia.

Detalii pe care trebuie să le iei în considerare cele mai bune aparate de sudură

Alegerea aparatului de sudură potrivit pentru tine poate fi o sarcină destul de dificilă, deoarece pe piață găsești numeroase modele, mai mult sau mai puțin performante.

În cazul în care dorești să achiziționezi un aparat de sudură, însă nu cunoști aspectele tehnice necesare pentru a face o alegere informată, îți prezentăm câteva caracteristici esențiale de care este indicat să ții cont înainte de a alege un produs.

Iată care sunt acestea:

Tipul aparatului de sudură

Aparatele de sudură pot fi de mai multe feluri:

·         Aparate de sudură cu electrod (MMA) – sunt cele mai populare modele și prezintă avantajul că pot fi folosite atât în interior, cât și în exterior. Procesul de sudură se realizează prin topirea unei părți din electrod ce determină lipirea materialelor. Acestea sunt ideale pentru lucrări simple, din gospodării. Cele mai bune aparate de sudură MMA sunt cel prevăzute cu invertor.

·         Aparate de sudură MIG – MAG –  realizează procesul de sudură prin topirea unui fir metalic și elimină un gaz pentru protejarea suprafeței sudate de diverse reziduuri. Acestea asigură o sudură mai fină și mai curată. Este recomandat ca aceste aparate să se utilizeze doar in interior.

·         Aparate de sudură TIG – acestea folosesc un electrod neconsumabil, protejând în același timp suprafața asupra căreia s-a acționat prin eliberarea unui gaz ce împiedică oxidarea materialului. Este o variantă perfectă pentru sudarea oricărui tip de metale. Sudura rezultată va fi rezistentă și curată însă procesul este mai lent și nu este recomandat pentru persoanele începătoare deoarece este mai dificil de folosit.

Tipul materialului pe care îl sudezi cel mai des

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont, dacă vrei să alegi unul dintre cele mai bune aparate de sudură, este materialul pe care intenționezi să îl sudezi cel mai frecvent.

Anumite aparate de sudură oferă rezultate mai bune la sudarea oțelului sau oțelului inoxidabil, iar cele mai performante pot face față cu brio și materialor mai dificile precum fonta, titanium, cupru etc.

Având în vedere că unele aparate de sudură sunt destinate pentru a suda materiale mai subțiri, iar altele sunt concepute pentru a suda materiale de grosime considerabilă, este esențial să te orientezi pe termen lung și să alegi modelul care poate îndeplini sarcinile de lucru fără probleme.

De menționat este faptul că cele mai bune aparate de sudură MIG/MAG sunt recomandate pentru sudarea materialelor mai ușoare, iar cele mai bune aparate de sudură MMA sunt ideale pentru sudura materialelor mai mari și mai groase.

Puterea și amperajul

Înainte de a achiziționa un aparat de sudură este important să ții cont și de puterea acestuia. Ia în considerare frecvența utilizării aparatului și tipul lucrărilor.

În cazul în care îl vei folosi ocazional la diverse lucrări din gospodărie, un model compact, de dimensiuni reduse ce se alimentează la o priză normală de 230 V și produce până la 250 A poate fi suficient pentru tine.

Amperajul controlează adâncimea de penetrare a sudurii și rata de topire. Un amperaj mai mare va determina o sudură mai adâncă, iar un amperaj mai mic va determina o sudură mai superficială.

Tipul de electrod

Un alt criteriu de bază care trebuie luat în calcul este tipul de electrod suportat: electrozi permanenți sau de adaos.

Cele mai bune aparate de sudură permit funcționarea cu orice tip de electrozi de adaos.  Variantele de cele mai des întâlnite de electrozi de ados sunt:

·         Electrozi rutilici – ideali pentru lucrări precise, de finețe, însă sudura este mai fragilă;

·         Electrozi bazici – sunt un tip de electrozi ideali pentru sudura convențională, asigurând o sudură rezistentă în timp;

·         Electrozi celulozici – aceștia sunt ideali pentru sudarea țevilor.

Cel mai frecvente întrebări și răspunsuri despre cele mai bune aparate de sudură:

1

Ce este un aparat de sudură cu invertor?

Aparatele de sudură cu invertor au la bază un sistem de sudură modern, ce generează numeroase avantaje.

Acestea sunt mult mai practice și sunt ideale pentru lucrări de mentenanță în gospodării, lucrări în ateliere de producție, lucrări pe șantiere sau în diverse lucrări industriale.

Spre deosebire de aparatele de sudură clasice, un aparat de sudură cu invertor utilizează curentul continuu, ce permite un control electric avansat.

În plus, cele mai bune aparate de sudură cu invertor permit utilizarea oricărui tip de electrod, oferind în același timp o putere mare de topire cu un consum redus de energie.

Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că un aparat de sudură invertor utilizează componente electronice pe bază de silicon, spre deosebire de aparatele clasice care folosesc transformatoare de aluminiu sau cuplu.

Astfel, un aparat de sudura de tip invertor este mult mai compact și are dimensiunile mult mai reduse, comparativ cu unul obișnuit.

În această categorie regăsim modelele: Invertor de sudură Velt MMA 160 sau Invertor de sudură Daewoo DW 250 MMA.

2

Care sunt cele mai bune aparate de sudură?

Cele mai bune aparate de sudură sunt cele compacte și fiabile care asigură rezultate optime de fiecare dată și permit o utilizare facilă.

De asemenea, acestea trebuie să permită funcționarea cu orice tip de electrod de adaos și să fie ușor de manevrat.

În plus, cele mai bune aparate de sudură trebuie să fie construite din materiale durabile și să permită reglarea intensității curentului.

În funcție de nevoile tale și de materialele pe care intenționezi să le sudezi frecvent, este indicat să alegi un aparat de sudură ce are un curent de sudură de minimum 90 A.

Cele mai bune aparate de sudură vin la pachet și cu diverse accesorii: clește portelectrod, cablu cu clește de masă, perie pentru îndepărtat zgura, etc.

Acestea sunt prevăzute și cu funcții speciale împotriva supraîncălzirii, care permit o utilizare îndelungată și o durată mai mare de viață.

În această categorie regăsim modelele performante precum: Steinhaus PRO-MIG100 sau Jasic ARC 200 CEL.

3

  Care este cel mai bun aparat de sudură portabil?

Cel mai bun aparat de sudură portabil pentru tine poate fi modelul Velt MMA 160 sau Daewoo DW 250 MMA.

Acestea sunt două modele performante cu invertor și cu o greutate redusă, de doar 4,5 kg, fiind  ușor de transportat și de manevrat.

Modul de funcționare este cu electrod (MMA) și pot fi utilizate atât în interior cât și în exterior.

În plus, datorită faptului că sunt de tip invertor acestea sunt mult mai compacte față de aparatele de sudură clasice.

Cu ajutorul acestor aparate de sudură vei putea efectua rapid și ușor diverse lucrări de mentenanță în gospodăria ta. De asemenea, acestea pot fi folosite cu succes și în lucrări de industrie.

Pentru o durată mai mare de viață și sesiuni de sudat îndelungate, modelele menționate mai sus sunt prevăzute și cu protecție împotriva supraîncălzirii.

4

  Ce amperaj are un aparat de sudură?

Amperajul reprezintă unitatea de măsură pentru puterea curentului electric produs de aparatul de sudură.

Astfel, intensitatea curentului maxim de sudură determină atât consumul (puterea) aparatului, cât și diametrul electrodului corespunzător sau tehnica de sudare.

În general, cele mai bune aparate de sudură au un amperaj variabil, ce poate fi ajustat în funcție de nevoi, de la 10 A până chiar și la peste 200 A.

Pentru rezultate eficiente și ținând cont de scopul în care vei folosi aparatul, este recomandat să optezi pentru un model care are un curent de sudură de minimum 90 A și maximum 250 A.

Este important să nu neglijezi aspectele referitoare la suprasolicitarea rețelei electrice. O intensitate prea mare poate determina arderea siguranțelor de pe panoul electric al locuinței tale.

5

Ce rol are un termostat la un aparat de sudură?

La un aparat de sudură, termostatul are rolul de a împiedica supraîncălzirea și supraîncărcarea.

Acesta monitorizează constant temperatura internă a aparatului și determină funcționarea ansamblului de răcire.

În acest fel, vei putea suda fără oprire o perioadă îndelungată, iar durata de viață a aparatului este mai mare.

În categoria cu aparate de sudură performante prevăzute cu termostat regăsim următoarele modele: MIG/MMA 165, Velt WSME sau Velt MMA 160.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un comentariu

2023 eReview. Toate drepturile rezervate.

error:
eReview
Logo
Register New Account
Resetează parola